Månedsmagasinet på Costa del Sol
Propolis – Bienes eget forsvarssystem

Propolis - Bienes eget forsvarssystem

Propolis er et stoff som honningbiene lager av harpiks og som de benytter til å beskytte bisamfunnet mot angrep fra mikroorganismer. Mennesket har siden tidenes morgen hatt stor nytte av de flittige insektene som lever i velorganiserte samfunn og samler inn blomsternektar.
Allerede i oldtiden kjente egypterne, assyrerne og grekerne til harpiks og brukte den til medisiner. Derfor var det en utbredt praksis å bruke pulverisert harpiks på sår, mot såre øyne, hevelser og lignende. Senere oppdaget arabiske leger at harpiks også renser blodet og hjelper mot hevelser og svulster.
Et medfødt instinkt hos biene får dem til at ta harpiks som har et særlig stort antall flavonoidforbindelser som hver for seg har en spesiell kjemisk sammensetning og funksjon. Gjennom bienes bearbeiding av harpiksen tilsettes det forskjellige kjertelstoffer som også har stor betydning. Propolis har nemlig en sterk antibiotisk virkning og brukes av biene for å beskytte dem mot inntrengning av bakterier og andre mikroorganismer.
Propolis er kjemisk sett et svært komplisert stoff. Det var de to franske vitenskapsmenn og professorer ved Pasteur-instituttet i Paris, P. Lavie og Remy Chauvin, som fant ut at Propolis har svært sterke antibiotiske egenskaper, dvs. samme egenskaper som forskjellige typer penicillin.
Mange forskere mener at en stor del av hemmeligheten bak Propolis virkning på forskjellige sykdommer finnes i P-vitaminet som kjemisk sett hører til flavonoidene, en gruppe stoffer som finnes i de fleste planter og i særlig grad i harpiks.
Propolis består av 50 – 55 % av planteharpiks, ca. 30 % er voks, 8 – 10 % er eteriske oljer og ca. 5 % faste stoffer, bl.a. blomsterpollen. Dessuten er Propolis rik på aminosyrer, organiske syrer, sporelementer som jern, kobber, mangan, zink og vitaminer.
Man kan vanligvis begynne en Propolis-kur mot alle former for sykdommer der det er viktig å styrke kroppens immunforsvar. Mest opplagt er bruken av Propolis ved sykdommer i svelg og munnhulen. Russiske undersøkelser har vist at Propolis øker organismens naturlige motstandskraft, fremmer dannelsen av antistoffer, forhøyer cellenes evne til å uskadeliggjøre bakterier, forhøyer blodets proteininnhold og framskynder dannelsen av nytt, sunt vev.
Propolis anbefales derfor særlig ved følgende lidelser: Forkjølelse, halsbetennelse, bihulebetennelse, bronkitt, magesår, underlivsbetennelse, psoriasis og andre former for eksem, urinveisinfeksjoner og giktlidelser.
Propolis kan fås som kapsler, tabletter, granulat, halsmikstur, nesespray, sugetabletter, mm. Disse produktene kan kjøpes i Vitamina i Centro Idea, Mijas.

 

Av Vitamina, Centro Idea

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.