Månedsmagasinet på Costa del Sol

Ankelleddet er et såkalt ekte ledd som er omgitt av en leddkapsel som på innersiden er bekledd med en tynn slimhinne som produserer leddvæske. Leddvæsken er vanligvis bare en tynn film som smører leddflatene, men ved en lang rekke tilstander blir slimhinnen i ankelen irritert (inflammasjon/betennelse) og produserer ofte samtidig for mye leddvæske. Leddet vil da heve og gjøre vondt.
Det kan ses som følge av forskjellige giktsykdommer (leddgikt, urinsyregikt), men også etter skader på ankelen, som f.eks. forstuinger og bruskskader der ankelen også kan være plaget av vev i leddet.
Ofte vil disse plagene gradvis falle til ro av seg selv dersom man behandler den grunnleggende årsaken til skaden og lar ankelen få ro. Man kan supplere med bandasjering og behandling med giktmedisin eller binyrebarkhormon.
Hvis det på tross av denne behandlingen fortsatt er kroniske/vedvarende irritasjon/betennelse i ankelen, kan man med en kikkehulloperasjon få renset leddet og få fjernet plagsomt vev og den oppsvulmede/irriterte delen av slimhinnen. Kikkehulloperasjon foretas med full bedøvelse eller ryggmargsbedøvelse.
Hvis årsaken til irritasjonen/inflammasjonen er fjernet, kan pasienten forholdsvis raskt vende tilbake til sine normale aktiviteter etter en kort gjenopptreningsperiode.

Fotballankel
Hva er en fotballankel?
En ”fotballankel” er en belastningsskade som ofte ses hos fotballspillere, men den ses også innenfor andre idrettsgrener.

Hvordan oppstår den?
Skaden skyldes gjentatte små skader ved løp og sparking og viser seg som smerter framme i ankelleddet.
Ankelen kan ha hevelse og bevegeligheten i ankelen vil ofte være begrenset med nedsatt evne til å bøye foten. Det fører til smerter ved sparking og skrittlengden vil ofte være kortere.

Hvordan behandles det?
Tidlig i forløpet kan man behandle med innlegg som gir hælen et løft, med strekkøvelser eller behandling av den kroniske inflammasjonen i ankelen.
Senere i forløpet vil man på røntgenbilder kunne se at det har kommet små ekstra beinhevelser på forsiden av skinnbenet i ankelleddet. Når ankelleddet er påvirket med slike hevelser er det tegn på langvarig påvirkning og resultatet av gjentatte forstuinger/skader.
I slike tilfeller vil operasjon ofte være nødvendig for å bli kvitt skaden.
Behandlingen vil i så fall bli gjort med en kikkehulloperasjon der beinhevelsene slipes ned. Dette gjenskaper fotens bevegelighet og fjerner irritasjonen i leddet.
Heretter kan bevegeligheten i ankelen mange ganger trenes opp igjen samtidig som man kan vende relativt raskt tilbake til idrett/normal funksjon i ankelleddet.

Av Overlege, Ph.D Allan Larsen, Centro Sanum

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.