Månedsmagasinet på Costa del Sol
10 oppfinnelser som du kanskje ikke visste er spanske

10 oppfinnelser som du kanskje ikke visste er spanske

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Her får du en kort presentasjon av ti spanske oppfinnelser!


Kjærlighet på pinne…

… eller som alle kjenner kjærlighet på pinne i Spania – Chupa Chups. Denne søte oppfinnelsen, som gleder mange barn i hele verden, har sine røtter i Spania. Det var nemlig Barcelona-fødte Enric Bernat som i 1957 kom på den brilliante idéen om å feste en bit med snop på en pinne, og i 1958 grunnla han varemerket Chupa Chups. Enric Bernat kom fra en konditorfamilie og i 1969 designet ingen mindre enn Salvado Dalí logoen til den i dag populære kjærligheten på pinne. 

Varemerket Chupa Chups er i dag verdenskjent og selges i ikke mindre enn 150 land.

Ubåten

Ubåten Peral var undervannsfartøyet som revolusjonerte navigasjonsverden. Tidligere hadde en annen spanjol, Narcis Monturiol, konstruert et manuelt dykkbart fartøy, men Isaac Peral var den første som designet en ubåt som ble drevet av elektrisitet. Hans idé var å designe og bygge et krigsfartøy som ikke kunne ses fra over vann, og som kunne avfyre torpeder. Prosjektet var fremgangsrikt og ble lansert i 1888. Ubåten veide nesten 80 tonn og var 22 m lang. 

Peral-ubåten kan i dag ses i Cartagenas havn.

Golvmoppen

I dag ses den som en selvfølge i alle hjem verden over, men få er det som skjenker en tanke til personen bak den, og enda mindre til at det er en relativt ny oppfinnelse. Det handler om golvmoppen som ble oppfunnet i 1956 av ingeniøren og offiseren i det spanske flyvåpenet, Manuel Jalón Corominas. Denne golvmoppen, bestående av et trehåndtak med en mengde bomullsbånd i ene enden, og som ble skylt i en balje med to tresylindere som ble trykt sammen ved hjelp av en pedal, ble på den tiden ansett å være et avansert rengjøringsverktøy. I 1965 begynte det å komme varianter i plast. 

Før Manuel Jalón Corominas mopp skurte folk golvene med en våt fille – enten på knærne eller med en sopelime.

Taubanen

En spansk oppfinnelse som i dag benyttes flittig rundt om i hele verden, ofte til severdigheter på høyder, utsiktsplasser samt på skisteder, er taubanen. Denne oppfinnelsen ble designet av Leonardo Torres Quevedo, som i år 1887 tok patent på ”et kabelbanesystem med flere vaiere”. Den første taubanen ble konstruert i Portolín. Den tok én person og ble drevet av to kyr. Den første taubanen for allmennheten åpnet i Monte Ulía, nær San Sebastián i 1907, og den neste i Niagarafallene (USA) i 1916.

Blyantspisseren

Det sies at det var en franskmann som oppfant blyantspisseren, men den moderne varianten av den ble designet i år 1945 av Ignacio Aurresti. Det handler om sveiv-blyantspisseren, som ble laget etter inspirasjon fra en kaffekvern. 

Ignacio Aurrestis blyantspisser veide ikke mindre enn 1,29 kg. 

Stiftemaskin

Økonomiske kriser krever kreativitet. Slik var det for bedriften ”El Casco” i Éibar, som produserte revolvere, først og fremst for eksport. Det var nemlig slik at når den globale økonomiske krisen slo til i 1929 ble bedriften tvunget til å endre retning, og de begynte å markedsføre stiftemaskiner, som ble designet av foretakets stifter, Juan Solozábal og Juan Olive. 

I 1934 ble den første stiftemaskinen lansert på markedet.

Sigaretter

Visst kommer tobakk opprinnelig fra Amerika, der den ble brukt siden langt tilbake i historien, men det var Christoffer Columbus sine menn, som hadde begynt å røyke rullede tobakksblad, som tok med de første sigarene til Europa. Dog var det først Christoffer Columbus sine etterfølgere som tok med seg planten over Atlanteren. Og med tobakken kom sigaretten, som har sin opprinnelse i Sevilla på 1600-tallet. Det sies nemlig å ha vært de fattige i byen som lagde de første sigarettene når de samlet sammen sigarstumper, som de smuldret i stykker i papir, som de så rullet sammen og røkte. 

Det var også i Sevilla Europas første kjente sigarettfabrikk ble grunnlagt på 1700-tallet. (Kuriosa: mayaindianernes ord for røking er sicar, ikke helt ulikt ordet sigar.)

Molotovcocktailen

Dette enkle kastevåpenet – en glassflaske fylt med bensin eller alkohol, som blir antent ved at det settes fyr på en tøyremse som er trykt ned i flaskehalsen før den kastes mot fienden slik at det brennende innholdet spres over målet, beskrives første gang under den spanske borgerkrigen (1936-1939). Dog var det først under den finske vinterkrigen (1939-1949) at våpenet ble ordentlig kjent.

Navnet skal ha vært en fornærmelse mot den daværende sovjetiske utenriksministeren Vjatjeslav Molotov.

Crowdfounding

Narcis Monturiol er den første man kjenner til som har benyttet seg av crowdfounding. Han var spansk oppfinner og hadde et prosjekt hvor han ville konstruere et manuelt dykkbart fartøy. Dette ble Ictineo, som sto ferdig i 1857, men Monturiol var misfornøyd med at den ble drevet manuelt så han ville utvikle prosjektet videre. Dog savnet han midler etter at den spanske staten nektet han finansiell hjelp, så han skrev ”et brev til nasjonen”, hvor han ba det spanske folket om støtte for å videreutvikle ubåten sin. Monturiol møtte velvilje og samlet sammen intet mindre enn 300 000 pesetas fra spanjoler og kubanere. Ictineo I hadde blitt ødelagt under en ulykke i 1862, men allerede i 1864 sto Ictineo II ferdig. Og i 1867, etter å ha skrapet sammen ytterligere litt penger, kunne han bygge inn en liten kulldrevet motor i farkosten, som nå kunne drives av dampkraft i overflatestilling. Straks ble det også gjort en fremgangsrik dykketest. 

Kort tid deretter gikk dog hans foretak konkurs, og hovedkreditoren fikk Ictineo II på sine hender, demonterte den og solgte delene som skrapgods. 

E-boken

Allerede i 1949 ble forgjengeren til den moderne e-boken oppfunnet. Det var læreren og pedagogen Ángela Ruiz Robles som tok fram den første prototypen av en elektronisk enhet – en mekanisk encyklopedi, som hun tok patent på, og som fikk patentnummer 190 698. Hensikten med denne mekaniske encyklopedien var at hun ville redusere elevenes byrde med å bære mange, tunge bøker og i stedet maksimere kunnskapen. Prototypen hennes besto av grafikk, automatisk belysning, mulighet for å gjøre notater, tekstlenker, spare en mengde informasjon samt å oppdatere innhold. Det inneholdt også undervisningsmateriell for spansk, engelsk og fransk. Dessuten kunne den leses både vertikalt og horisontalt. Praktisk bestod den av flere spoler, hvorav en inneholdt alle emnene og en annen alfabetet og tall som muliggjorde beregninger og skriving av tekster. Dog ble det ikke mer enn en prototype, for manglet finansielle midler.

Prototypen kan i dag ses på vitenskapsmuseet i Coruña.

Av Sara Laine

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet