Helt siden vi er nyfødte, forsøker vi å kommunisere med verden omkring oss via lyder, grimaser og bevegelser. Og hver eneste dag av vårt liv deretter kommuniserer vi med omverdenen og tolker kommunikasjonen vi mottar. Denne informasjonsdelingen kan ta forskjellige former. Det kan vœre en direkte formidling via ord eller en mer indirekte kommunikasjon, for eksempel via tegn og koder, visuelle utrykk eller selv musikalsk utfoldelse.
For oss som jobber i media, er kommunikasjon alfa og omega. Hvis ikke informasjonen kan formidles til andre, har vi ingen funksjon og blir som en stum nyhetsoppleser. Akkurat som forskjellige land har forskjellige språk og tegn, har visse yrker også sitt helt egne språk. Alle bruker selvsagt ikke samme form for kommunikasjon, men for noen verv er det livsviktig. Tenk bare på hvor viktig det er med formidlingsevnen til en pilot.
Det finnes mange typer informasjonsformidling som vi kanskje ikke tenker på som kommunikasjon. Dette ble helt klart for meg da jeg intervjuet dirigenten Rune Bergmann for denne utgaven av Det Norske Magasinet. Senere hadde jeg gleden av å observere han og hans unike kommunikasjonsstil i praksis da han nylig var gjestedirigent for Málaga symfoniorkester.
Jeg kan selvsagt ikke snakke for andre, men i hvert fall jeg har nok trodd at det å være dirigent er ganske lett. Jeg mener, hva kan vœre så vanskelig? Man veiver med armene i takt med musikken, nikker oppmuntrende til fløytisten som spiller soloen så pent og sender et ørneblikk mot paukespilleren som har glemt signalet der han skal komme inn. Det er selvsagt ikke er så enkelt, men hvem kunne vite at det ikke bare er et kjempevanskelig yrke å komme inn i, men at også dirigering som sådan holder en hemmelig verden av kommunikasjon mellom orkesterlederen og musikerne. I intervjuet med Rune avslører han noen av dirigentens mange formidlingsformer og oppgaver, samtidig som han forklarer hva de egentlig gjør når de svinger deres dirigentpinne.
Ellers tar vi deg med på nok en utflukt med Else, denne gangen ned en fjellsprekk i Castilla de la Mancha. Du kan også lese om Skandinaviska Turistkyrkan på Costa del Sol som fyller hele 45 år og bli med på en levende historiefortellervandring i Viejer de la Frontera. Eller hva med å sette sjøbein og ta et minicruise langs Costa del Sol? Om man treffer på en flokk delfiner eller ei, så er en tur med kaptein Manolo på den 50 år gamle seilbåten Velero Intrépido absolutt å anbefale.
Siden kommunikasjon kan ta alle former – også flytende, tar vi dere med til vingården La Fábrica de Hojalata utenfor landsbyen Juzcar for å prøve oss på vindruetråkking på tradisjonelt vis. Her lœrer vi om de flere tusen år gamle metodene bak naturvin og møter ønologen José Manuel som får vinlaging til å høres ut som ren poesi. Så selv vin har sin egen kommunikasjonsform.
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god høst. Nyt oktober med dens friske morgener, fargerike natur og (hvis du er her i Sør-Spania) alle de spennende lokalfestene rundt omkring i Andalucías byer og landsbyer som feirer etterårets kastanjer, sopp, mosto eller første vin.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001