Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets oktober-utgave 2020!

Velkommen til Det Norske Magasinets oktober-utgave 2020!

Mor ble født på den 15. oktober 1930 og husker derfor de trange 30-årene. Hun var knapt 10 år gammel da nazistene invaderte Norge i 1940. Innen freden kom var hun den høyeste i klassen og måtte gå krokrygget gjennom byen, så de tyske soldatene ikke skulle legge merke til henne. Hun arvet sin første badedrakt fra sin mor som tenåring og delte en bruktsykkel med resten av familien. De fleste norske barn hadde aldri smakt sjokolade eller sett en banan før Marshall hjelpen kom i 1945. Etter artium og en au pair jobb i Frankrike, fikk mor en sekretær jobb i London og ankom akkurat i tide for ’the great London smog’ i 1952. I en tid da de fleste nordmenn ikke hadde vœrt utenfor Skandinavia, ble mor flyvertinne for SAS, bodde i Roma og reiste verden rundt. Hun giftet seg med min far i 1960 og kjørte ungene til barnehagen i en trehjult bil med min lillebror på hattehyllen. Rundt 1970 begynte hun å organisere internasjonale turneer for et kor på 100 jenter, alt per brev og telex. 10 år senere begynte hun å studere på universitetet som den absolutt eldste i kullet. På 90-tallet ble hun bestemor og ble ansatt av Folkeuniversitetet som lœrer i kulturhistorie. Rundt århundreskiftet fikk hun sin første computer, selv om hun fremdeles insisterer på å skrive julebrevene på sin trofaste skrivemaskin. I det nye årtusenet ble hun enke, og flyttet i leilighet. Hun bor fremdeles alene, tar sine daglige gåturer med staver og kjører sin hybrid for å hente og bringe sine gamle venninner. Mor er kanskje ikke helt dus med sin smarttelefon, men hun har til gjengjeld langt bedre hukommelse enn noen andre i familien. Og hvis hun ikke greier å laste ned alle App-er og nettsider, må vi bare huske at hun var født før TV, datamaskiner og mobiler var oppfunnet! 

Det er lett å gå forbi gamle folk og se på dem som bare ’gamle’. Men alle har sine historier hvis vi bare tar oss tid til å høre på dem. Spesielt nå som vi må holde Corona-distanse, har mange eldre blitt enda ensommere. Så min oppfordring er å ta mer tid til å snakke med de gamle rundt oss. De har mye å lære oss og når de blir borte, er det for sent. 

Oktober er synonymt med Halloween, men iallfall her i Spania hvor vi allerede har tilbragt ett halvt år med maske på, så er utkledning kanskje ikke det første folk tenker på. I oktober feires også el día de los muertos i Mexico og andre spansktalende land. Ikke alle samles for å vaske familiegraver og pynte dem med lys og blomster, for deretter å ha mat og vin ved gravstedet, men i år er det spesielt viktig å huske på alle de som ikke er med oss lenger.

For å ikke ende på en altfor laber tone, så tar Det Norske Magasinet med deg til værs denne måneden – på ballongferd over Ronda. Hvis du også er en tilhenger av Jules Verne, så er det kanskje på tide å bukke deg en tur?

Ha en fantastisk høst!   Karethe

Av Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.