Å emigrere betyr å utvandre eller å flytte til et annet land. Når jeg hører dette ordet, tenker jeg umiddelbart på boken Utvandrerne skrevet rett etter andre verdenskrig av den svenske forfatteren Vilhelm Moberg. Jeg ser også for meg filmatiseringen av boken fra 1970-tallet, da vi som barn snek oss ned til kjellerstuen for å se bruddstykker av den brutale TV-serien gjennom trapperekkverket.
Historien handler om en svensk familie som emigrerer fra Småland til Minnesota på midten av 1800-tallet. På den tiden emigrerte etter sigende nesten én million svensker og mer enn 800 000 nordmenn til USA. Felles for de aller fleste var at de ikke visste hva de ville komme til. Den eneste sikkerheten var at de sannsynligvis aldri ville komme tilbake til sitt hjemland. Utvandrerne reiste i sine eneste finklær og hadde bare med seg en enkel kiste for familiens samlede jordiske eiendeler, i tillegg til alt de måtte trenge for den stormfylte overfarten. Turen over Atlanterhavet, lastet inn på bunnen av en seilskute som sang på siste vers, var helvete på jord. Passasjerene var syke og utsultede, og de som ikke strøk med under overfarten, kom til et sted hvor prøvelsene var enda verre enn i den fattige hjembygden de hadde forlatt.
Man kan spørre seg selv hva utfordringene og risikoen er ved å flytte til et annet land i det 21. århundre? I hvert fall for oss som bor i den vestlige verden i relativ fred og fordragelighet? Hva er vågalt og tappert ved å emigrere i dag når vi kan Google enhver tvil og ethvert spørsmål vi har og bestille transport og losji over nettet før avgang? Det er vanskelig å vœre en sann eventyrer lenger, i hvert fall i forhold til de lange og farlige reisene til fortidens emigranter.
Allikevel kan det å flytte til et annet land fremdeles ha sine utfordringer (spesielt under en global pandemi) og by på et spennende eventyr. Det var det iallfall for familien Aar, som solgte hus og innbo og flyttet til Costa del Sol uten å ha satt sine ben her før. Min samtale med Christine, Stian, Adrian og Pia i Torreblanca kan du lese på side 18.
Våren har begynt så smått noen steder og fullt ut på andre. Men det er dessverre ikke alle som ser like lyst på tilværelsen. Angst har blitt et økende problem både i nord og i sør, spesielt under pandemien. Helse psykologen Kari Laliberte hjelper oss å forstå problemet og kommer med noen gode råd på side 28. For de som liker utflukter, bringer vi som vanlig en reiseberetning fra Elsa, som denne gangen bringer oss til Porto i Portugal.
Kos deg med lesingen, og bli med oss på eventyr!
Karethe
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001