Månedsmagasinet på Costa del Sol
Valencia-appelsinen kommer ikke fra Valencia!

Valencia-appelsinen kommer ikke fra Valencia!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Spania er i dag Europas største leverandør av ferske appelsiner, tett etterfulgt av Italia. Det ville være naturlig å tro at alle appelsintrærne som sprer seg over de valensianske slettene er av typen Valencia. Men slik er det ikke.

Appelsin er frukten fra appelsintreet (Citrus sinesis). Det finnes over 400 appelsinarter i to hovedkategorier: søte appelsiner (c.sinensis) og bitre appelsiner (C-aurantium). Blant de søte appelsinene finner man blant annet vanlige appelsiner (inkludert Valencia-appelsiner), blodappelsiner og navleappelsiner (som kjennetegnes ved den lille babyfrukten som sitter ved fruktens ‘navle’). Blant de bitre appelsinene inkluderes blant annet Sevilla appelsiner, som lages til bitter appelsinmarmelade og Bergamot appelsiner. 

Appelsintreet stammer fra Kina, og kom via Midtøsten til Nord-Afrika, hvorfra maurerne brakte frukten med seg videre til Spania. Det var derfor store appelsinplantasjer i den sørlige delen av landet allerede på 1200-tallet. Treet ble også brukt som prydbusk, som man fortsatt kan se i for eksempel Alhambra-palasset.

Portugiserne får skylden for å ha brakt appelsinene fra Østen til resten av Europa. Fruktens popularitet spredde seg fordi virkelig fine europeere gjennom flere århundrer hadde oransjerier eller drivhus med sitrustrœr, som de sjelden spiste av. I stedet for å spise fra orangeriene sine, importerte de appelsiner fra Portugal.

(Men så var det også de som gikk med parykk uten å være skallet …)

I 1493 brakte Columbus appelsintreet med seg fra Kanariøyene til Cuba, hvor appelsinfrukten fortsatte sin utbredelse til det søramerikanske kontinentet og senere til USA, som i dag er verdens største produsent av appelsiner. 90 prosent av produksjonen går med til jus.

I 1887 dro en spansk sitrusekspert til California, hvor han døpte om en art kalt Rivers Late til Valencia Late, fordi han mente at de lignet på appelsinene i Valencia-området. Navnet har blitt beholdt siden.

Sitruseksperten tok likevel feil. Faktisk er bare to prosent av appelsinene som dyrkes i Valencia-regionen egentlige Valencia-appelsiner. De fleste av appelsinene som dyrkes i Valencia er navleappelsiner, mens mange av appelsinene som kommer fra Sør- og Nord-Amerika, heter Valencia.


Appelsin betyr kinesisk eple. Navnet kommer av det tyske Apfelsine, hvor Apfel betyr eple og sinensis er det latinske ord for kinesisk.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet