Med oss har vi fire skandinaviske eiendomsmeglere som jobber i tre forskjellige områder og med ganske forskjellige kundetyper. Tross dette har alle samme syn på boligmarkedet: alt blir litt dyrere, men også litt bedre i fremtiden. Etterspørselen blir derimot neppe mindre. De lokale meglerne kjemper nemlig en daglig kamp for å finne boliger til de mange kjøpelystne kundene som nærmest står i kø for å få fingrene i en feriebolig på Costa del Sol.
Bankene har senket renten og vil nå tilby bedre boliglån. Dette har fått stor omtale i pressen i de siste ukene. Flere spanske økonomer og bransjefolk spår at det kan være startskuddet for en ny byggeboom, noe som kan diskuteres. At renten har falt og at de spanske bankene varsler om økt konkurranse og markant bedre boliglånsvilkår, får derimot bare en minimal innvirkning på Solkystens boligmarked. Dette er våre nordiske meglere helt enige om. “De siste årene har vi sett at rentehopp nesten ikke påvirker boligmarkedet. For bare et par år siden steg renten markant, men det endret ikke på kjøpelysten her på kysten. Det skyldes bl.a. at mange av dagens nye boligeiere betaler kontant eller bare trenger minimal finansiering,” forklarer Andreas Rodríguez Hansen fra Hansen Real Estate i Torre del Mar.
Hans kollegaer gir ham rett – ikke minst Thomas With fra Marbella & Co.
Nye kjøpere – ny profil
Den skandinaviske eiendomsmegleren har fokus på triangelområdet mellom Marbella, Estepona og Benahavís hvor han melder om stor etterspørsel og en like stor endring i kjøperprofilen. “Det har skjedd utrolig mye på ganske få år. Mange helt ned i 40-års alderen har flyttet ned hit. De søker luksus og det gode livet – og betaler kontant,” opplyser With som har 15 kollegaer med seg på kontoret ved Santa Clara Golf. På deres nye hjemmeside er det ikke én eneste bolig til under 400 000 euro. “Det er sjelden vi selger en bolig til under en halv million. Kjøperne i området betaler gjerne litt ekstra for tingene, så lenge alt er i orden,” uttaler han. Han ser tydelig at det er nyrike fra hele Europa som nå søker til det gylne triangelet, men opplever samtidig at mange med ‘gamle penger’ nå investeres i luksusboliger på Solkysten, noe som tidligere ble investert i andre aktiva.
Handleprisene er litt mer moderate, men ellers er tilbakemeldingene de samme fra meglerne i området Benalmádena, Fuengirola og Mijas. “Det handles livlig. Enhver bolig med terrasse og utsikt selges lynraskt og det er helt vanlig at folk kjøper kontant”, forteller Tom Sørensen fra Simzar Estates som jobber tett sammen med Nana Norrbom fra Blue Sea Estates. “Vår utfordring er å finne det rette til kundene. Tilbudet er beskjedent og dagens kjøpere søker generelt ferie- og investeringsboliger, noe de selv kan benytte tre til seks måneder i året og leie ut resten av tiden. Både gjensalg og nybygg er interessant,” legger Norrbom til.
Det siste kommer det mer av i fremtiden. Blue Sea Estates har iallfall bemerket at det i løpet av året har blitt innvilget flere byggetillatelser enn tidligere. Om det er nok til en byggeboom, er likevel tvilsomt. “Det er et kraftig begrep. Personlig både tror og håper jeg på noen gode år for boligmarkedet, for alle vet hva som kan komme etter en boom,” sier Sørensen som har bodd på Costa del Sol siden 1980-tallet og opplevd flere byggeboomer – på godt og ondt.
Hans holdning får støtte fra Andreas Rodríguez Hansen fra Hansen Real Estate i Torre del Mar. “På lang sikt er Málaga-provinsen ikke tjent med en ny byggeboom. Jeg tror også at både banker og byggherrer fortsatt vil være påpasselige. Finanskrisen i 2008 kom i kjølvannet av 2000-årenes byggeboom og etterlot store arr”, sier Rodríguez Hansen.
I det gylne triangelet ved Marbella mener With derimot at vi i de kommende årene blir vitne til en massiv bygging av luksusboliger. “På enhver ledig tomt vil det bli oppført store flotte villaer eller luksusleiligheter i moderne stil. Det er det som etterspørres i dag, og kundene er særdeles kjøpesterke.”
Tross markante prisstigninger i de siste årene frykter de skandinaviske meglerne ingen bobler på markedet. “Det skal en stor global ulykke til for at markedet faller markant,” er de enige om.
Små hindringer i veien
Til gjengjeld er det mange små hindringer i veien. Og de kan bli til store bremseklosser hvis det ikke handles i tide. Bekymringene heter vannforsyning, infrastruktur og juridisk sikkerhet. Norrbom søker derfor klarhet i debatten om turistleiligheter. “Dagens kjøpere er også investorer, og de trenger selvfølgelig en klar juridisk sikkerhet. Utleie blir et viktigere og viktigere element for utviklingen på boligmarkedet.”
Rodríguez Hansen har samme ønske. “Alle byer på Costa del Sol har behov for en klar fremtidig byplan. Det er fortsatt tvil om hvor og hvor mye det kan bygges rundt omkring. Det gjelder både i byene og på landet, og det er ingen tjent med.” Ingen er heller tjent med usikkerheten om fremtidens vannforsyning.
“Vann er Solkystens ømme tå. Uten vann går alt i stå – også boligmarkedet. Både jeg og dagens kjøpere er likevel tillitsfulle, for alt tyder på at de nå går i gang med byggingen av de nødvendige avsaltningsanleggene,” forklarer With. Hans nest største ønske er at det innføres noen rimelige måneds- eller årskort på betalingsmotorveien AP-7 mellom Fuengirola og Estepona. “I store deler av året er hele kyststrekningen mellom Fuengirola og Marbella én lang trafikkpropp i begge kjøreretninger. Det er slitsomt, og en løsning ville være et pluss for både fastboende, turister og boligmarkedet.”
Det er fortsatt kø på N-340. Og kjøperne står i kø for å kjøpe, investere og nyte livet på Costa del Sol. Solen skinner fremdeles på Solkystens boligmarked.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001