Månedsmagasinet på Costa del Sol
Taró: Costa del Sols tykke tåke

Taró: Costa del Sols tykke tåke

Hvis man befinner seg på Costa del Sol på sommeren, vil man muligens oppleve den tykke tåken som kalles taró. Denne sagalignende skodden som ruller inn fra havet, kan være så tykk at sikten begrenses til bare noen meter. Derfor forårsaker den ofte badeforbud på strendene – det røde flagget heises, selv om bare de som befinner seg rett ved siden av flagget, ser det. Tåken kan til og med stanse båttrafikken på kystens havner, og i motsetning til kysttåken på andre steder, letter ikke taró-tåken ved middagstid.

Et sommerfenomen

Dette meteorologiske fenomenet som innhyller Costa del Sol i et hvitt teppe som ikke bare er tykt, men også ofte vedvarende, er typisk for området fra Málaga til Ceuta i sommermånedene. For folk som er på ferie og drømmer om lange, late dager på stranden, kan den tette tåken kjennes som en skuffelse. Ikke bare fordi taró-tåken leder til dårlig sikt og forblir lenge, men også fordi den senker lufttemperaturen betydelig.

Her ser man taró-tåken svepe inn mot stranden i Fuengirola. Foto: Miguel Fernandez

Slik dannes taró

For meteorologer er taró et interessant fenomen. Taró er nemlig adveksjonståke, altså resultatet av bevegelse (adveksjon) – varm luft som føres utover havoverflaten som har lavere temperatur. Tåken oppstår på grunn av temperaturforskjellen mellom den varme og fuktige luften, ofte vinder fra sørøst, og svalere havvann som kommer inn fra Atlanteren. I møtet med den varme luften evaporerer det kalde vannet fra havoverflaten, samtidig som den svale havoverflaten kjøler ned den fuktige luften til den når metningstemperaturen – temperaturen når luften ikke kan holde mer vanndamp – og tåken blir tykk og tung. At fordampningen fra havet ikke bare forsvinner høyere opp i luften, skyldes at den allerede fuktige luften fungerer som en sperre. På dette tidspunktet er luftfuktigheten nærmere 100 prosent. Det er nevnt ovenfor at tåken kjøler ned luften betydelig. Ofte leder det til et temperaturfall på så mye som 4°C–5°C.

Taró på Costa del Sol

Taró er ikke eksklusivt for Costa del Sol-kysten, selv om navnet er lokalt. Det var navnet fønikerne ga tåken, og det er også det maritime uttrykket. Generelt heter denne type tåke boria på spansk. At det mange ganger sies at taró er typisk for Costa del Sol, kan skyldes at den oppstår lettere akkurat på denne kyststrekningen enn på andre strekninger. Området har nemlig alle de rette forutsetningene for å danne adveksjonståke. Det fjellrike kystlandskapet gjør at luft som stiger opp fra havet, avkjøles og slår mot fjellene. Luften synker deretter ned mot bakken som øker lufttemperaturen. At Atlanten ligger nær og med de rette strømmene sveper kaldere vann inn i Middelhavet i kombinasjon med levante-vinder (østavind), er utmerkete forhold for å danne taró-tåken.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.