Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sagflisteppene i Elche de la Sierra

Sagflisteppene i Elche de la Sierra

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

Elche de la Sierra er en kommune i provinsen Albacete som ligger i regionen Castilla-La Mancha. Regionen grenser mot Andalucía i sør og mot Murcia og Valencia i øst. Stedet er mest kjent for sine ‘sagflistepper’ som pryder torg og smale gater hvert år i slutten av mai.   

Her beundres ‘teppene’ som har blitt produsert i løpet av natten og de tidlige morgentimer.

Ifølge den siste folketellingen fra 2022 har det lille tettstedet 3553 innbyggere. Byen er omgitt av frodig og vakker natur takket være Río Segura som renner gjennom området. I tillegg til å ta vare på alle grøntområdene, sørger eleven også for rikelig med vann til landsbyens utendørs vaskekummer. Det kommunale vaskeriet er et møtepunkt for mange av byens kvinner. Men selv om denne måten å vaske tøy på nok er både sosialt og hyggelig, så er det tungt for både rygg og armer. Vi ble fortalt at stadig flere får installert vaskemaskin.

Landsbyens store attraksjon er de fargerike ‘teppene’ som hvert år i slutten av mai pryder byens smale gater. Det hele startet 28. mai i 1964 da ti unge menn snek seg ut av hjemmene sine og laget diverse ‘tepper’ av sagspon som de hadde farget.  I flere måneder hadde de hatt hemmelige møter om hvordan de kunne få farget avfallet fra byens leverandører av trevirke, for deretter å glede sine medborgere når de kom ut fra husene sine. Målet var å lage en ‘eventyrvei’ til prosesjonene som skulle finne sted dagen etter. 

Enkelte av de unike teppene er limt opp på plater som henger på Museo de Alfombras i bysentrum. Her står også de enorme krukkene som fremdeles brukes når sagflisen skal farges. http://www.turismocastillalamancha.es/patrimonio/elche-de-la-sierra-77031/

Fakta:

Elche de la Sierra ligger i Albacete-provinsen i Castilla la Mancha (og bør ikke forveksles med Elche i Alicante-provinsen). Ved siste folketelling hadde Elche de la Sierra rundt 3500 innbyggere. Hvert år i slutten av mai pyntes byens gater med blomstrete ‘tepper’ som er laget av farget sagflis. Flisen kommer fra det lokale sagbruket og blandes i store krukker som inneholder forskjellige farger maling. Deretter blir flisen tørket før den legges i sirlige mønstre i de smale gatene. Arrangementet trekker til seg et stadig økende antall turister.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.