Månedsmagasinet på Costa del Sol
Riofrío · Oppdretts-byen med verdens eneste økologiske kaviar

Riofrío · Oppdretts-byen med verdens eneste økologiske kaviar

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I denne utgaven av Det Norske Magasinet kan du lese et lokalt reiseportrett av byen Granada. 

Som en tilføyelse til dette, bør du ta en tur innom Riofríos autentiske fiskefarm, som ligger på veien mellom Costa del Sol og Granada. Her kan du lære om støren, fiskeoppdrettets økologiske oppdrett, og få deg en bit luksuriøs og organisk kaviar i flotte, naturrike omgivelser.

Den lille landsbyen med den kalde elven

Med sine 250 innbyggere gjør landsbyen Riofrío ikke noe større pulserende vesen av seg. Men det er heller ikke for å oppleve menneskemasser og kulturell diversitet at vi, Paulo og jeg, har parkert bilen her i Granada-provinsens mer anonyme region denne høstformiddagen.

Det er i stedet fisken som heter stør, og den kaviarproduksjonen som har blitt verdenskjent i gourmetkretser i løpet av de siste tiårene, og som har blitt en signaturdelikatesse fra Granada-regionen.

Solen steker. Støvet henger i den varme luften og flakker i strålene, mens vi trasker fra parkeringsplassen. Det bakkete omlandet omslutter oss i bølger, som er tegnet i symmetriske rekker av hundrevis av oliventrær, og skaper en idyllisk og landlig atmosfære med det klare inntrykket av at vi ikke er blant (andre) turister.

Hovedgaten, eller byens eneste asfaltbelagte gate, ender på en plass hvor serveringssteder som kan assosieres med 60-tallets westernfilmer, og især restauranter, tretten stykker teller vi, står kloss opp mot hverandre. Midt i denne omverdens isolering av fasader sitter tre lokale, eldre herrer på en benk i skyggen under et tungt eiketre og betrakter oss.

Vi krysser en bro over den kalde elvens rolige rasling, hen til et lite antikt springvann, der gjør den duett, og vi ser en fremtredende skikkelse i hvit skjorte og med sorte solbriller tegne seg ved fiskeoppdrettets porter.

”Bienvenido,” sier vår vert, Carlos.

Det økologiske fiskeoppdrettet

Carlos tar oss under armen og fører oss inn på selve fiskeoppdrettets eiendom, som kun har eksistert i sin nåværende form siden 1963.

Det var Carlos sin bestefar som i sin tid flyttet fiskefarmen fra det nordligste Spania i Navarra-provinsen til den nåværende lokasjonen i Riofrío, hvor vi i dag ser krystallklare, fiskefylte basseng i betongrammer som flukter og bukter seg med landskapet.

”Vårt oppdrett og avl av fisk er helt økologisk og oppdrettsinstallasjonen er skapt som et naturlig elveløp,” begynner Carlos.

Vi går langs bassengene med fjellet Sierra Gorda i horisonten, mens han forklarer: ”Vår vannressurs kommer fra en kilde i fjellriket Sierra de Loja. Og det er ikke bare vann. Det er like klart og naturlig som drikkevann”.

Ja, faktisk blir kilden også brukt til nettopp drikkevann av den italienske kildevannsprodusenten ’San Benedetto’, samt til bryggingen av det spanske ølet ’Estrella Galicia’, så det er noe i det.

Selv selger Riofrío Caviar dog ikke vannet, men bruker det til å forsyne sin fisk med de best mulige vilkårene for naturlig trivsel.

”De lever i rent vann som strømmer naturlig som en elv. De blir ikke tvangsforet, men spiser etter lyst og behov. Derfor styrer vi heller ikke produksjonen som sådan, men utviser stor tålmodighet i vårt oppdrett av fiskene, som får masse plass til å smelle med halen,” forteller Carlos.

Og nettopp halesmell høres plutselig, da vi står overfor et av de større bassengene. De tunge plaskene kommer fra stør som veier ikke mindre enn 70-80 kg, hvilket er den vekten de oppnår i alderen mellom 16-18 år, når de er kjønnsmodne og klar til å produsere egg. Det er størens egg som etter klargjøring blir til kaviar, og derfor er det selvfølgelig størens velvære som er hovedfokuset for kaviarproduksjonen.

”At våre fisk har blitt oppdrettet i et økologisk miljø ender med å kunne merkes på vårt endelige produkt – naturligheten kan simpelthen smakes. Det er slik man skaper kvalitet, man fremmer den”.

Smaksprøver på det sorte gullet

Ja, det er jo smakssansen og gastronomien som er den egentlige attraksjonen i form av størens egg, den delikate og eksklusive kaviaren.

Vi blir ført inn i suvenirbutikken, og vår vert blir raskt vår beste venn ven å sette et utvalg av deres forskjellige kaviarsortimenter og en kald, brusende cava opp på kundedisken.

Som et skrin som avslører juveler åpner Carlos for synet av de sorte, glinsende, små perlene med lette, hvitgrumsede konjunkturer, og gir oss en liten sølvskje hver.

”Dere må ikke tygge kaviaren. La i stedet eggene briste skånsomt mellom tunge og gane”. 

Deres mest solgte kaviar, varemerket som går under navnet ’Riofrío Caviar Ecológico’, er en lekker og behagelig opplevelse med en sofistikert balanse mellom salt og sødme, power og finesse.

Dertil kommer den iranske kaviaren, som altså er navnet på tilberedningsmetoden og ikke et uttrykk for at kaviaren kommer fra andre steder enn Riofrío. Disse kraftfulle eggene sprudler på tungen i sterke kryddertoner og anvendes ofte som tilbehør til for eksempel hummer.

Den russiske varianten skal (selvfølgelig) skylles ned med vodka, og så blir denne kaviarens ellers så intense karakter plutselig forløst som silke på tungen med en spiss saltet avrunding.

Vi spør Carlos om hvilken selskapelighet, med hvilke akkompagnerte drikkevarer og til hvilken anretning, han selv best nyter sin kaviar.

”Alene. Med en skje. I min sofa,” svarer han, uten å blinke eller trekke på smilebåndet.

Anlegget oppdretter over 20.000 stør av den 250 millioner år gamle arten Acipenser naccarii, som blir omsatt til ca. 2 tonn med kaviar for året. Deretter blir fisken solgt til fiskeforhandlere, butikker og blant annet Riofríos restauranter.

Da besøket er over og kaviareskene tomme går vi tilbake på hovedgateplassen og utvelger oss en av Riofríos tretten restauranter, hvor vi avslutningsvis får oss en stor tallerken med den famøse støren – al horno.


Priser for guidet besøk hos Riofrío Caviar i Riofrío:

45 min. rundtur med enkle smaksprøver: 20 euro pr. person (min. 4 pers).

90 min. rundtur med varierte smaksprøver: 75 euro pr. person (min. 2 pers).

135 min. rundtur med avanserte smaksprøver: 150 euro pr. person (min. 2 pers).


Priser for kjøp av kaviar

Riofrío Caviar har et bredt tilbud av kaviarprodukter til forskjellige priser fra:

Organisk kaviar: 38 euro for 15 g.

Russisk kaviar: 34 euro for 15 g

Iransk kaviar: 38 euro for 15 g


Åpningstider og kontakt

Butikken: Mandag-fredag fra 09:00-14:00 og lørdag-søndag 11:00-15:00

Kontoret: Mandag-fredag fra 09:00-18:00

Reservasjon: 958 332 621 / visit@caviarderiofrio.com

Av Paulo Chichon og Mathias Krøyer Vejrup

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet