Månedsmagasinet på Costa del Sol

Norsk designerDanske designprodukterSvenske kunder

Da Ann Sand (41) flyttet med mann og barn fra Bali til Marbella i 2019, fikk hun sitt første styling-prosjekt én uke senere. Hun åpnet sitt boutique-designstudio i Puerto Banús rett før Spania stengte ned med Covid. Fem år senere har hun tre fulltidsansatte interiørdesignere, i tillegg til sitt faste team av håndverkere og installatører og et varehus «på størrelse med en liten flyhangar» for lagring av prosjekter og produkter. Navnet på selskapet hennes er High-End Homes. Men for den norske designeren er navnet ikke ensbetydende med gull og overdådighet, men med en elegant stil og raffinert, skreddersydd design.

Fra Bali til Marbella

Jeg møter Ann i designstudioet hvor hun og de andre interiørdesignerne sjonglerer prosjekter for både internasjonale og spanske kunder mellom Málaga og Sotogrande. Kundene kommer fra blant annet Tyskland, Hellas, Serbia, Kina, og Polen, men de fleste er faktisk svensker.

 «Hvor lang tid har vi?», spøker Ann når jeg ber om et resymé av livet hennes hittil. At denne kvinnen kan snakke for seg, er det ingen tvil om, men det er nok hennes varme og personlige karisma som er High-End Homes’ største trekkplaster.

Ann Kristin, eller Anki blant venner, vokste opp i Oslo hvor hun gikk på kunstskole og senere studerte eksponeringsdesign på Westerdals reklameskole. Gjennom arbeidet som tidligere administrerende direktør for Illums Bolighus i Oslo kjenner hun de beste skandinaviske designmerkene og interiørproduktene – produkter som hun nå har introdusert til Costa del Sol.  

«Hadde jeg ikke møtt mannen min, så hadde jeg nok blitt fotograf», innrømmer hun og legger til at Erlend er hennes kjære tallknuser. Paret hadde akkurat «klekket ut» sine to barn, da de besluttet å forlate Norge for å komme seg litt ut av rotteracet. De flyttet til Bali hvor Ann importerte og bygde sesongkolleksjoner for Slettvoll i Norge.

Hvordan endte dere så opp i Spania, og hvorfor Marbella?

Vi hadde bodd tre år i Bali før vi kom hit. Vi visste at vi ville til Spania på grunn av landets gode mat, herlige mennesker, milde klima, og fordi det ikke er så langt unna familien i Norge. At vi endte opp akkurat her i Marbella, skyldes at Erlend fikk jobb som markedsførings- og investeringskonsulent i Solvilla.

Hvordan var overgangen fra Bali og hit?

Arbeidsmoralen i Spania er ganske annerledes enn den man er vant til i Skandinavia, men siden vi kom fra Bali, var det jo en lett overgang. Jeg kunne imidlertid ikke et ord spansk, så det første jeg spurte var «Kan du engelsk?». Svaret var oftest «Nei. Kan du spansk?», men på et eller annet vis klarte jeg å kommunisere fra dag én.

Og hva med barna?

Sienna og Matteo er nå 8 og 9 år. De har alltid hatt hverandre og samtidig har vi hatt hjelp av en live-in nanny. De vet hva det betyr når mamma og pappa skal på jobb. Nå går de på internasjonal skole på Costa del Sol og har begynt å rette på spansken min!

Var det ikke litt vågalt å åpne en forretning under pandemien?

Jo, men jeg hadde alltid hatt lyst til å drive for meg selv, og da ble det naturlig å starte eget firma da vi kom hit. Mange lokaler sto tomme i Puerto Banús, så vi tok en sjanse. To uker senere var hele landet stengt ned. Men etter et par måneder kunne vi begynne å sette opp forretningen. Jeg skjønte raskt at det var et gap i markedet når det gjaldt danske designvareprodusenter, så jeg fikk flere av dem med meg hit. Nå har vi 86 kurerte designprodukter, de fleste danske. Vi har eneretten til distribusjon på Costa Del Sol for majoriteten av produktene og noen er eksklusive for High-End Homes.

Mer enn ‘skandinavisk’ design

Ann har alltid vært veldig kreativ. «Moren min hadde dilla på pynt og dikkedarer, og rommet mitt var alltid super-stylet, så det fikk jeg inn med morsmelka.»

Hva er High-End Homes, og hvordan er dere unike i bransjen?

High-End Homes er et boutique-designstudio som jobber med huseiere, eiendomsutviklere, arkitekter og agenter for å skape en realitet ut ifra deres drømmer og planer. Kundene sier at vi er dyktige på farger, materialer, tapet og gardiner. Belysning er også kjempeviktig. Når du kommer inn i et hjem vi har skapt, skal du føle en varme – altså hva vi pleier å kalle «den ekstraordinære gode klemmen». Det er der jeg tror at vi har funnet vår lille nisje. Marbella er ikke Norefjell, så vi har sammenslått ekte skandinavisk design med den litt luksuriøse stilen som Marbella preges av og kanskje en bitteliten dash av tropisk Bali. Men alle våre prosjekter er skreddersydd.

Hvorfor er skandinaviske designprodukter så viktige?

Det er jo en grunn til at disse formgivingene har blitt verdensledende. Det er snakk om ganske ikoniske produktdesign, som søppelbøtten fra VIPP, Flagline-stolen fra Wegner og Ph-lampene fra Louis Poulsen. Vi har en produsent i Portugal for våre egne design, men vi lager kun noe hvis et prosjekt for eksempel krever et produkt som ikke eksisterer på markedet. Det er mange der ute som lager ting, men jeg mener at vi er best på å plukke det som allerede er best og sette det sammen derifra.

Mange på Solkysten driver med skandinavisk design – er dere annerledes?

Når det gjelder interiør i Marbella, er det viktig å skille mellom hva vi gjør og såkalt ‘Scandinavian Design’. For meg handler ikke skandinavisk design bare om at det ser ‘skandinavisk’ ut, men at du har individuelle skandinavisk-designete produkter. Vi bruker skandinavisk design tvers igjennom, så jeg vil si at vår estetikk er en litt mer raffinert tilnærming enn det generelle skandinaviske designet her nede.

Hvordan definerer du High-End?

High-End står for kvalitet, sofistikert design og en eksklusivitet som ofte appellerer til en mer kresen kundegruppe. Produktene er tilknyttet anerkjente merkevarer eller designere, og prisen reflekterer denne kvaliteten og eksklusiviteten. High-End er både et uttrykk for smak og verdsettelse av det aller beste. Det handler om subtilitet, raffinement og tidløshet, fremfor prangende luksus. 

Med et navn som High-End Homes kommer vel ingen til dere for å spare penger?

Det er et interessant spørsmål, fordi folk har så ulike ideer om hva som er kostbart. Prosjektene våre er like forskjellige som kundene. Vi gjør alt fra mindre leiligheter til svære villaer, men vi heter High-End Homes, og det står vi ved. Vi leverer kvalitet og er veldig hands on.

Men må man være velstående for å komme til dere?

Absolutt ikke! Vi tar varmt imot alle og gir en personlig oppfølging så kundene føler seg litt VIP.  Kanskje de kommer inn for å kjøpe en dansk designlampe, men så ønsker de at vi skal installere den og at jeg er der når det skjer. Vi starter automatisk en idémyldring, og i den dialogen vil kunden alltid ha noe mer. Og så kommer vi inn i den fantastiske reisen som begynte med en lampe, og plutselig er hele stuen deres transformert. Målet vårt er å inspirere. Det er gnisten som gjør det virkelig verdt det. Hvis noen ønsker å gjøre et prosjekt selv, kan jeg hjelpe å sparke ballen i gang uten at det er snakk om et budsjett som sådan. På en annen side er det ikke sikkert at en kjemperik oljesjeik er vår type kunde. Det er store kulturforskjeller og noen elsker gull og overdådighet. Hvis en kunde bare vi ha Gucci-møbler, skal de ikke til oss så det kan være at kunden rett og slett har for mye penger …

Til dekket bord

High-End Homes ekspertise er nøkkelferdig og inkluderer innredning med veggtapet, gardiner, tepper, møbler og alt tilbehør. Og de dekker faktisk bordet!

Hvordan fungerer prosjektene deres?

Noen kunder vil komme til en bolig som de kan flytte rett inn i, mens andre vil være mer involvert i prosessen. Etter seks år er stilen vår ganske definert, så forretningskundene våre sier bare Her er budsjett og deadline. Make it happen! Vi ble nylig engasjert for å style og skape litt personlighet for en Open House i et hus til 14 millioner euro. Det er noe med å bygge hele konsepter. Når kunden kommer inn i hjemmet, skal det lukte godt. Når de åpner opp skuffene, ligger bestikket på plass, og bordet er selvfølgelig dekket. Det skal være en stemning med lys og farger, slik at de føler at de får den ‘klemmen’.

Hva er dine daglige jobbplikter?

Jeg er som regel med på absolutt alt, og derfor blir dagene mine ekstremt lange. Jeg har all kundekontakt og alle design, tar overordnede beslutninger og gir kundebriefinger. Men jeg har fantastiske kollegaer som lager alle tekniske tegninger, elektriske planer og ferdigstiller alt til håndverkerne. Vi har ikke et maskineri hvor én bare lager bad og én lager planløsninger. Alle er med på alt, slik at ingenting faller mellom to stoler. På denne måten har vi det også ekstra moro på jobb.

Du studerte eksponeringsdesign. Hvordan skiller det seg fra interiørdesign?

Det er et litt mer kommersielt tenkesett med mer søkelys på kontraster. Eksponering handler om produktplassering, hvor man fremhever noe fremfor noe annet. Det er litt mindre beige på beige kan man si. Vi har tatt inn mye av dette konseptet – å tørre å jobbe med kontraster og store formater, slik at hver gjenstand kan tale sin egen historie.

Hva er det første du ser når du kommer inn i et rom?

Jeg ser ikke, først kjenner jeg. Når jeg kommer inn et rom, får jeg umiddelbart en følelse. Det er det jeg starter å jobbe med. Er følelsen god? Hvis ikke, må jeg først ta tak i det.

Transformasjon

Ann får stadig flere henvendelser om totalrenoveringer av boliger på Costa del Sol hvor de tar ned vegger og bygger nye strukturer og jobber med forskjellige arkitekter avhengig av hva som kreves av prosjektet.

Hvordan oppdaterer dere typiske andalusiske hus uten at de mister ‘sjelen’?

Disse prosjektene blir ofte en kombinasjon av den klassiske, kontinentale stilen med det moderne. Vi tar elementer av det opprinnelige, men oppdaterer stilen. Hvis søylene ute er runde, lager vi dem firkantede. I stedet for at huset er terrakottafarget, maler vi det ikke hvitt, men mer leirefarget, som Dior huset. Samtidig bringer vi hvite interiørdetaljer for å skape kontraster mot de varmere bunnfargene. Kjøkkenet moderniseres, men treverk gir fremdeles varme. Vi jobber også mye med kunst. I andalusiske hus bruker vi kanskje Marokko-inspirert fotokunst med passepartout og klassiske innramminger, men alltid med vår lille moderne tvist.

Og hvis boligprosjektet er en svær upersonlig boks?

De hvite boksene som begynte å bli populære her på det tidlige 2000-tallet, trenger det motsatte. Hvordan skape varme og separate soner i de ekstremt store overflatene? En hel vegg med gardiner blir ekstremt viktig i en kjempesalong kombinert med kjøkken og spiseavdeling. Kanskje vi bruker tapet på peisveggen for å skape en fokalvegg eller lager et rom i rommet ved å vende ryggen av sofaen mot spisedelen og sette et møbel bak for å gjøre det mer intimt.

Har du et drømmeprosjekt?

Ja! Helt enkelt – jeg vil designe et hotell. Det hadde vært kjempegøy å lage ulike konsepter for hvert gjesterom og samtidig jobbe med restauranten, loungen, resepsjonen, gymmen og spaet – alt basert på det samme formspråket.

Hva er High-End Homes’ planer fremover?

Vi har fått en del internasjonale henvendelser, for eksempel om å gjøre skandinavisk design i Iran. I begynnelsen hadde vi mer enn nok å håndtere her, men nå har vi knekt koden og vil kunne klare å levere til kunder i andre land. Enten forblir vi High-End Homes Marbella som også jobber globalt. Eller så bygger vi opp designstudioer på steder som Dubai, Mallorca og Ibiza hvor kollegaene mine kan styre hver sin enhet. Jeg vil at vi skal være et selskap der de ansatte virkelig har en sjanse til å vokse.

Hva er det vanskeligste og det beste ved jobben din?

Den største utfordringen er å etablere et forhold til kunden i hvert prosjekt, fordi det krever mest energi av meg. Vi må etablere et tillitsforhold og en forbindelse, for det er ikke min stil å kjøre hardt å si at Sånn er det, ferdig snakka. Det beste er når vi har jobbet med et prosjekt og ser at alle brikkene faller på plass. Jobben min er ingen pensjonistdrøm. Det er en livsstil og et blodslit, men jeg elsker det jeg holder på med.Reisen fra konseptutvikling til 3D-tegninger og implementeringen på det fysiske stedet – det er en så sinnssyk stor tilfredsstillelse å plutselig stå i sitt eget prosjekt og se sluttresultatet. Den følelsen at du har skapt noe som gleder andre, det er verdt strevet!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.