Månedsmagasinet på Costa del Sol
Picassos liv sett gjennom Kunst, kjærlighet og slagene mellom

Picassos liv sett gjennom Kunst, kjærlighet og slagene mellom

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

På plassen står det nå en statue av ham, hvor han sitter på en benk og skuer ut over den tiden, da han som gutt lekte på plassen og på den nærliggende mauriske festningen Alcazaba. Den gang bodde det romafolk i festningen, og deres kultur skulle påvirke hans arbeid selv mange år senere. De lærte ham også å røyke sigaretter gjennom nesen.

Familien bodde i byen til Pablo var 10 år, da faren, José Ruiz, som underviste der på kunstakademiet, fikk en ny stilling i La Coruña. Han underviste også Pablo, som var begavet med et naturtalent. I La Coruña malte Pablo sine første større bilder og opplevde den første store sorgen, da søsteren Conchita døde. Senere flyttet familien til Barcelona. I 1897 startet han på kunstakademiet i Madrid, men året etter meldte han seg ut igjen. Allerede da blev han ansett som en lovende kunstner, og i Barcelona omgikk han likesinnede på baren Els Quatre Gats, hvor han ble inspirert til å dra til Paris. Først på besøk, siden for å slå seg ned som en del av det internasjonale kunstnermiljøet.

Pablo ble Picasso.

Hvem var så denne mannen? 

Han har etterlatt seg to ettermæler. Det første er som en av verdens største kunstnere og en av de mest produktive. Det andre er for de mange kvinnene i hans liv. Han giftet seg to ganger, hadde fem andre faste forhold samt elskerinner, som på skift underholdt han. De to delene av hans liv henger uløselig sammen og avleses klart i hans forskjellige verk. 

Han var vittig og sjarmerende. Men han var også et komplekst menneske, som hadde et komplisert forhold til kvinner. Han skal ha sagt at det kun finnes to slags kvinner: gudinner og dørmatter, og han hadde funnet stor tilfredsstillelse i å forvandle førstnevnte til sistnevnte. Han var kanskje rett og slett en kvinnehater, har barnebarnet Bernard uttalt. Denne oppfattelsen av ham mener andre dog kun er delvis sann. Kvinnene ble på skift, og noen ganger samtidig, brent av samværet med ham, men det ble givetvis tatt og gitt fra begge sider, selv om han tegnet et eget mønster, også for sine forhold.

En stormfull aften i 1904 på en gate i Paris trådte Picasso ut foran Fernande Olivier og rakte henne en kattekilling.

To av kvinnene i hans liv begikk selvmord, det samme gjorde et barnebarn. En tredje kvinne drakk seg ihjel, det gjorde også en sønn. En fjerde kvinne ble etter forholdets avslutning innlagt på et psykiatrisk hospital for deretter å bli ekstremt religiøs. 

Den første kjærligheten og det første bruddet

En stormfull aften i 1904 på en gate i Paris trådte Picasso ut foran Fernande Olivier og rakte henne en kattekilling. Slik lyder hennes fortelling om deres møte, som skulle føre til hans første store forelskelse.

Olivier var en selvstendig kvinne og profesjonell modell, og Picasso malte over 60 bilder av eller inspirert av henne. Det kan man aldri vite. 

Hun hadde et lyst sinn, og hennes positive innflytelse på Picasso ledet ham fra den såkalte blå perioden med sørgmodige malerier skapt i en melodramatisk blå tone, til den rosa perioden, som avspeiler et mer gledelig livssyn, ofte med sirkusartister som motiver.

Kvinnene er på skift blitt brent av samværet med ham, men det ble givetvis gitt og tatt fra begge sider, selv om han tegnet et eget mønster, også for sine forhold.

I 1906 tilbragte de sommeren sammen i Spania, hvor han ble inspirert av iberernes 3.000 år gamle figurer, som siden gikk igjen i flere av hans verk. De var lykkelige her, men etter hjemkomsten gikk det ikke lenger så bra. Det avspeiles i Picassos arbeider. Bildene av Olivier endret seg, og fra å være portrettert som en blid, elegant gudinne ble hun plutselig tung og ute av form. Portrett er teknisk sett ikke korrekt, da han aldri malte kvinner som modeller, men som han oppfattet dem og følte dem.

De gikk fra hverandre i 1912. Takket være Oliviers memoarer, ’Picasso et ses amis’, vet vi at forholdet var plaget av utroskap og sjalusi.

Bryster og kubisme

Det neste, faste forholdet hadde han med Eva Gouel, som var italiener og kunstner. De var sammen til 1915, da hun døde av tuberkulose. Noen mener at det i stedet var av brystkreft, da Picasso nå malte noen spisse og fiendtlige bryster.

Han malte også på denne tiden et av sine helt store verk, Pikene fra Avignon, som anses for å være en forløper for kubismen.

Den utviklet han sammen med den franske kunstneren Georges Braque i årene 1908-1914. Denne kantede uttrykksformen bryter med det sentralperspektiviske, den viser objektet fra flere sider på én gang. Den er firkanter og overflater. Stilen var revolusjonerende.

Selv ga han ofte uttrykk for at han gjerne ville male som et barn.

Et ekteskap, en kjæreste og et par barn

Picasso var kunstmaler og skulptør, men han var også keramiker, grafiker og scenograf. Sistnevnte førte ham i 1915 til Rom, hvor han skulle jobbe på kulissene til en ballettoppføring. Inn på scenen trådte den russiske ballettdanseren Olga Koklova.  

Sammen reiste de i Italia, bl.a. til Pompeii, og Picasso elsket de klassiske skulpturene og freskoene, som også gjenkjennes i hans senere verk. Han fikk henne overtalt til å bli med til Paris, hvor de giftet seg i 1918. Senere kom de til å tilbringe det meste av tiden i Sør-Frankrike. Omgangskretsen undret seg over visdommen i et giftemål, men alt lovet godt. De fikk i 1921 sønnen Paulo. 

Picasso hadde møtt Dora Maar på en café, hvor hun satt med sorte hansker og lekte med en kniv.

Igjen var det hans utroskap som ødelagte forholdet, og i de senere bildene av Koklova er hun malt helt grotesk.

I 1927, da han var 46 år gammel, møtte han den bare 17-år gamle Marie-Thérèse Walter. Den unge kvinnen, også med et lyst sinn og meget sportslig, ble gravid. Koklova ønsket skilsmisse, som Picasso ikke ville gi henne, da det ville ha kostet ham en stor del av hans allerede anselige formue og kunstsamling.

Paret forble gift til hun i 1955 døde i Cannes, offisielt av kreft, men noen mener at hun ganske enkelt drakk seg ihjel. 

Marie-Thérèse Walter ble muligens Picassos største kjærlighet, og deres forhold fortsatte, selv etter at han var flyttet sammen med en annen. Hennes energi gjorde henne til en spennende ledsager, og hun ble en betydelig påvirker for hans surrealistiske periode. Her eksperimenterte han med den menneskelige form, forvrengte den og gav den nye fortolkninger. Hun er lett gjenkjennelig i noen av hans verk, hvor hun har en litt stor nese og lyst hår. 

I 1935 fikk de datteren Maya. Men allerede et år etter gikk parets forhold i stykker. Det var kjærlighet, men den var ikke sterk nok. Picasso hadde møtt Dora Maar på en café, hvor hun satt med sorte hansker og lekte med en kniv.

Walter hengte seg fire år etter hans død.

Guernica, gråt og Gud

Dora Maar var kunstner i sin egen gode rett, både maler og fotograf, hun var sofistikert og hadde en sterk personlighet. Da Picasso i 1937 malte sitt største og mest imponerende maleri, Guernica, fotograferte hun prosessen. Fotografiene utbredte kjennskapet til bombardementet av den baskiske byen. 

Hun har kanskje vært en utfordring for Picasso, som på tross av kjærligheten skulle ha vært voldelig mot henne, og til tross for at de var flyttet sammen skulle han fortsatt ha sitt forhold til Walter. Picasso avbildet Maar som en skrøpelig kvinne, og hun er sannsynligvis kvinnen i Femme en pleurs (gråtende kvinne), som han malte i 1937. Hans fortolkning av henne klistret et image over henne som en kvinne med en ustabil psyke; hun ble dørmatten. 

Tiden var også preget av skyggen fra den Spanske Borgerkrig og den Andre Verdenskrig i den franske hovedstaden. Picasso sa at han aldri malte krigene, han levde jo også under Første Verdenskrig, men at krigene var i det han malte i de årene. I 1940-årene avslo han å flytte til USA, som mange andre kunstnere gjorde. Han var delvis i Paris og i Sør-Frankrike.

Maar og Picasso var sammen fra 1937 til 1944. Da de gikk fra hverandre fikk Maar en depresjon. Hun ble innlagt til elektrosjokkbehandlinger, ble siden sterk katolsk og skal ha sagt: ’Etter Picasso er det kun Gud’. Hun levde sine siste år i Provence, hvor hun døde i 1997, 89 år gammel og omgitt av malerier av Picasso. 

Fra skjønnhet til monster

Picasso møtte Francoise Gilot i 1942, da han fremdeles var sammen med Maar. 

Gilot var 22, han var 62. De fikk i 1947 sønnen Claude og i 1949 datteren Paloma. Picasso synes en tid å leve i sitt eget bilde av familieidyll. 

De bodde i Sør-Frankrike, hvor han hadde adgang til et verksted hvor han begynte å lage keramikk, akkurat som han også i denne periode fokuserte på skulpturer. Det idylliske bildet slo dog sprekker grunnet hans sidesprang og hans voldelige natur, som hun beskriver i biografien Vivre avec Picasso (Livet med Picasso).

De fikk i 1947 sønnen Claude og i 1949 datteren Paloma. Picasso syntes en tid å leve i sitt eget bilde av familieidyll.

Med nettopp Gilot fulgte Picasso det mønsteret som synes forutbestemt. Først malte han henne som storartet og vaker, senere nærmest komisk. Da barna kom til ble hun morsfiguren, og da deres forhold gikk mot slutten lignet hun i Picassos fortolkning et monster. Han så kunst som en måte å forføre, siden kontrollere og nedverdige kvinnene. 

Hun sies å være den eneste kvinnen som forlot Picasso. Det skjedde i 1953. Da biografien utkom 11 år senere ble Picasso så forbannet at han nektet å se barna.

Gilot er i dag 98 år og bor i Paris.

Det siste ekteskapet

Det samme året, altså i 1953, trådte Jacqueline Roque inn i historien. Hun var gift, men ble skilt, og kunne i 1961 gifte seg med Picasso.

Hun var 34, han var 79. Han var meget inspirert av henne og gjenga henne i over 70 malerier. Hun var den eneste han malte de siste årene av sitt liv. Her kan han meget vel ha blitt mer religiøs. Han ga alltid uttrykk for at han var ateist, mens Roque beskrev ham som ’mer katolsk enn paven.’ Han var også kommunist, fredsaktivist – han ga oss tegningen av fredsduen – og selverklært pasifist, hvilket hans nærmeste dog fant selvmotsigende.

Picasso døde 8. april 1973, 91 år gammel. Han ble begravd i parken ved parets siste hjem, Château de Vauvenargues.

Selv etter Picassos død var det dramatikk rundt ham. På grunn av blant annet Gilots bok forhindret Roque hans barn i å delta i begravelsen. Det samme kom til å gjelde barnebarna, og barnebarnet Pablo (Pablito), drakk derfor klor for å begå selvmord. Det lykkes, tre måneder senere døde han. Paulo, som hadde jobbet som sjåfør for sin far, døde den 5. juni 1975 av leverkreft. 

Også Jaqueline Roque begikk selvmord, i 1986 skjøt hun seg i det huset hvor hun hadde levd med Picasso.

Han ville gjerne ha oppholdt seg mer i Spania, men ikke mens Francisco Franco var ved makten. Skjebnen ville det slik at diktatoren levde til 1975. Så fra Picasso som ung flyttet til Frankrike vendte han kun i starten tilbake på besøk. Allikevel har han, om noen, gitt spansk kunst et navn, og forbundet moderne kunst med Málaga.


Skjebnene rundt ham

Picasso fikk fire barn med tre forskjellige kvinner.

– Olga Khokhlova. Hustru, Døde av kreft i 1955.

Sønn Paulo (Pablo): Døde av leverkreft i 1975.

Barnebarn: Pablito, begikk selvmord i 1973. Marina og Bernard. Bernard har vært med på å grunnlegge Picasso-museet i Málaga.

– Marie-Thérèse Walter. Begikk selvmord i 1977.

Datter Maya.

Barnebarn Diana og Olivier. 

– Françoise Gilot

Datter Paloma og sønn Claude. 

Barnebarn Jasmin (Claudes)


Kostbart maleri

Det dyreste Picasso-maleriet er et i serien av totalt 15 malerier, Les Femmes d’Alger, kjent som ”Version O” i serien. Malt i 1955. Det ble i 2015 solgt til Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani for 179,4 millioner dollar hos auksjonshuset Christie’s i New York. Det var det dyreste maleriet solgt på en auksjon noensinne.


Picassos mange navn

Han ble døpt i kirken Santiago Apóstol. Han ble oppkalt etter en enorm lang rekke helgener og slektninger: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios  Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet