Månedsmagasinet på Costa del Sol
Den runde Helligetrekonger-kaken

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
roscon
Roscón de Navidad blir tradisjonelt servert på Helligtrekongersdag. 6. januar da spanjolene siden gamle dager har gitt hverandre gaver, starter man dagen med å spise et stykke av denne kaken. Nå feirer mange spanjoler jo også jula nærmest som på nordlige breddegrader, og mange velger å feire og dele ut gaver begge dager, akkurat som Roscón de Reyes også blir spist av én og annen i løpet av juledagene, lenge før de tre vise menn er i sikte.
Bakebutikkene og supermarkedene selger gjerne ’roscones’ i alle varianter, men hvorfor ikke selv finne fram bakerutstyret?
 
Spilleregler for bakverket
Kakene kan fylles med kremfløte, man kan pynte dem med fersk, kandisert eller tørket frukt, og med nøtter, mandler, glasur eller sukker. Vil man gjøre det etter boken, bør dekorasjonen inkludere de tre fargene som skulle ære de kongene som besøkte Jesus-barnet på 12. dag etter jul. Det er lilla som symboliserer rettferdighet, grønt som står for tro, samt gull som representerer makt.
Mange familier gjemmer en liten figur som skal symbolisere den nyfødte Jesus, inne i kaken, og den som finner figuren, blir dagens konge eller dronning. Andre foretrekker den mer jordbundne varianten og gjemmer i stedet en bønne i kaken, og finneren av denne får lov til å betale for herligheten.
Angående kakens form er det derimot ingen valgmuligheter. Kaken må være tykk og rund som en badering som også navnet ’roscón’ indikerer.
 
Følgende oppskrift er til to mellomstore kaker.
 
Roscón de Reyes
Ingredienser:
650 g hvetemel
2,5 dl lunken melk
25 g gjær
100 g sukker
100 g smeltet smør
2 egg
10 g salt
Fint revet skall fra 1 appelsin og 1 sitron
2 eggeplommer
Til fyll og dekorasjon:
2 dl pisket kremfløte
Frukt, glasur som man lyster.
 
Framgangsmåte:

  1. Rør gjæren ut i den lunkne melken, la blandingen stå i 15 minutter. Tilsett mel og deretter de øvrige ingrediensene – avslutt gjerne med smøret.
  2. Strø litt mel på kjøkkenbordet, og elt deigen noen minutter til den er bløt og smidig. Tilsett om nødvendig mer mel eller melk. Legg deigen i en skål, dekk den til og la den heve et par timer.
  3. Ut med deigen på bordet igjen der den eltes på nytt. Deretter deles den i to, og hver del formes som et hjul. Disse hever nå en times tid. Det er her man kan inkludere en bake-dyktig figur eller bønne.
  4. Hjulene legges på bakepapir og –plate, eggeplommene røres, og deigen pensles.
  5. De stekes i ca. 40 minutter eller til de er gylne i ovnen som er satt på 180 grader.
  6. La kakene avkjøles, deretter kan de skjæres over på tvers og fylles med f.eks. kremfløte og pyntes.
  7. Et glas søt sherry eller hvitvin passer fint til.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet