Månedsmagasinet på Costa del Sol
Plantefarse og veggiekaker – alternativer til kjøtt

Plantefarse og veggiekaker – alternativer til kjøtt

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Skal det være en hotdog med linsepølse? En algeburger? Eller kanskje en chili con carne med kjøtt av plantefarse? Hvis du søker alternativer til kjøtt er mulighetene i dag mange og strekker seg lenger enn til en smakløs tofu eller tempeh.

Plantefarse er produkter som ikke inneholder kjøtt, men som er bearbeidet på en eller annen måte. Disse varene, som også kalles plantekjøtt, kjennetegnes ved at de ikke bare er basert på grønnsaker, men de ligner på kjøtt i smak, farge og konsistens. Typisk er denne typen ‘kjøtt’ laget på protein fra erter eller soya. Dog skal man være oppmerksom på at man ved å spise disse typene plantekjøtt kun får proteindelen fra grønnsaken, og altså ikke hele grønnsaken. Derfor bør man fremdeles spise grønnsaker ved siden av. Man bør tenke på det som at man kun får planteprotein i stedet for kjøttprotein.

Selv om klimabelastningen er lavere ved å velge plantefarse fremfor vanlig kjøtt, er den allikevel ikke så lav som hvis man bruker hele, lokale grønnsaker, da klimabelastning oppstår når plantefarsen bearbeides.

Den umulige burger

Burgerkongen over fastfoodkjedene lanserte ultimo 2019 sin ‘Impossible Burger’ i Spania og nesten hele Europa. Burgeren selges under navnet Rebel Whopper, og er utelukkende laget av planter. Biffen i denne burgeren er laget av hem, som er et molekyl som både finnes i planter og dyr, og som gir ‘kjøttet’ mer smak, så det blir like saftig som ekte kjøtt.

Fremtidens biff vokser i laboratorium

Over hele verden jobber forskere med å dyrke kunstig kjøtt i laboratorier. Blant annet forsøker hollandske forskere fra firmaet Mosa Meats å lage stamcellebiffer. De tar altså stamceller fra kuens muskelvev og dyrker dem i laboratorium. Kostnadene ved produksjon av laboratoriekjøtt er dog fortsatt meget høye, så det er uklart når denne løsningen blir bra nok for smaksløkene, og smart nok for lommeboken.


Spanias beste kjøtt-alternativer

Ifølge Spanias forbrukerorganisasjon OCU er dette de beste kjøttalternativene du kan finne i hyllene i de spanske supermarkedene, vurdert ut fra næringsverdi og smak:

BioBurger Vegetal – Tofu og alger (AHIMSA, kan kjøpes i helsekostbutikker)

Rulo vegetal – Tofu og alger (My Best Veggie, Lidl)

Hamburger med økologisk soya (El Granero Integral, kan kjøpes i helsekostbutikker)

Hamburger- Tofu og champignon (GERBLÉ, kan kjøpes i helsekostbutikker)

Vegetarhamburgere med aubergine (Kioene, Mercadona)

Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet