Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den andre siden… Blir den spanske vaksinen den beste?

På den andre siden... Blir den spanske vaksinen den beste?

Covid-19-vaksinene distribueres i dag i en jevn strøm over hele Europa. Bak står Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson … store, multinasjonale selskaper som med hundrevis av medarbeidere og hundrevis av millioner i ryggen på rekordtid har utviklet de nå livsviktige vaksinene. Det samme gjelder de kommende vaksinene fra laboratoriene CureVac og Novavax, som er rett rundt hjørnet. Deres vaksiner er alle gode, sikre og uunnværlige. Men de er ikke perfekte.

Men den perfekte vaksinen finnes kanskje i Madrid. På det statseide instituttet for forskning (CSIC) har et lite team på 16 forskere med et beskjedent startbudsjett på to millioner euro nå tre lovende Covid-19-vaksiner under utvikling. Spesielt én vekker oppsikt. De spanske virologene har nemlig skapt en vaksine med oppsiktsvekkende gode testresultater, og som utmerker seg på fem punkter:

Dette er den første vaksinen som bare er desimaler unna å garantere 100 prosent immunitet.

Immuniteten skal vare i en periode på to til tre år (de nåværende vaksinene varer i ca. 12 måneder).

Vaksinen beskytter ikke bare den vaksinerte mot symptomer. Den hindrer smitte i sin helhet, så andre ikke kan smittes.

Den spanske Covid-19-vaksinen er skapt via den nye mRNA-teknologien, som har vist seg å vœre nesten fri for bivirkninger.   

Vaksinen utvikles slik at den også kan tas som en nesespray.

Kanskje du synes at det lyder for godt til å være sant, men både innenfor forskning og helse er Spania de siste tiårene kommet langt med beskjedne midler. Det har aldri vært plass til eller behov for store armbevegelser, men kan Spania innen nyttår få sin egen Covid-19-vaksine på markedet, vil det være all mulig grunn til å strekke armene i været. Det vil være en stor suksess. Og en stor personlig suksess for 76-årige Luís Enjuanes, som i fjor la sine pensjonsplaner på hyllen for i stedet å gå foran i kampen for å utvikle en spansk vaksine. Flere viktige euro er siden kommet til, men det er fortsatt en kamp – en kamp for å utvikle markedets kanskje beste vaksine.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.