Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Den 30. april ble den normale driften i Norsk Forening avsluttet med brask og bram. I år var det president Gunnar Finholth som serverte Cava og jordbær til alle. Dette er en koselig tradisjon fra år tilbake.

I mai hadde Foreningen åpent hver onsdag og en markering 17. mai.

Nå er det bare å se fram til nyåpning 13. september!

Da Foreningen stengte dørene før sommerferien, inviterte visepresident og kjøkkensjef Helen Gusjås til grillfest på Family Siesta for de frivillige som fortsatt var igjen i Spania. Festen var en takk for en flott innsats i Norsk Forening. Helen forteller at penger til festen kom overraskende fra et av Foreningens medlemmer. Det ble en hyggelig avslutning på sesongen.   

17. mai-markeringen i Norsk Forening ble vellykket for alle parter. Vertinnen, Helen Gusjås, serverte norsk tradisjonell 17. mai-middag: kokt laks med tilbehør, jordbær til dessert og flere sorter kaker til kaffen. Journalist og forfatter Alf R. Jacobsen holdt tale for dagen, og det er kommet tilbakemeldinger om at det ble en storartet markering av dagen. Alle var glade og fornøyde.

Fargeglade og strålende 17. mai-damer, Eva og Elisabeth.

Fuengirola-quizen har vært populær også onsdagene i mai. Det er ingen ting å si på oppmøtet eller stemningen. Den 12. mai kunne Arne Bjørndal melde at ni lag deltok i konkurransen. Skolens lag, Colegio Norvego, ble kveldens vinnere.

Siste quiz var 26. mai, med Tone som quizmaster. Det ble en storartet avslutning med Cava, viltgryte og snacks, i tillegg til Tones flotte quiz.

Nå er det sommerferie.

Colegio Norvego, det vinnende quizlaget, og quizmaster Arne.

Nytt skuespill ved Hålogaland teater

Norsk Forenings foredragsholder og ærede medlem, journalist og forfatter Alf R. Jacobsen, skrev boka Forlis i 2002 om Barents uløste gåter. Boka kom i flere opplag. Den handlet blant annet om det meget omtalte forliset av fiskebåten Utvik Senior i 1978.

I media hører vi nå at et nytt teaterstykke settes opp på Hålogaland teater, og stykket tar utgangspunkt i Jacobsens historie om Utvik Senior fra den tiden han var redaktør for Brennpunkt i NRK. Vi har bedt forfatteren fortelle oss lesere litt om saken. Kanskje kommer han senere i Foreningen og holder et nytt foredrag for oss på et medlemsmøte:

Alf R. Jacobsen holdt tale for dagen.

Fiskebåten Utvik Seniors forlis blir teater med premiere under festspillene i Nord-Norge i juni og turné med Hålogaland Teater i høst. En tidløs historie om menneskenes kamp mot elementene blir et nytt norsk drama, basert på Alf R. Jacobsens bok Forlis.

I et forrykende uvær fredag kveld 17. februar 1978 forsvant fiskebåten Utvik Senior utenfor Senja. Nødrop ble ikke hørt. Ingen av de ni om bord ble noensinne funnet. Vrakrestene som drev på land, var smadret til det ugjenkjennelige. Tross omfattende leting og undersøkelser greide den offentlig oppnevnte Havarikommisjonen ikke å finne en forklaring på forliset som kystbefolkningen kunne godta.

«Utvik Seniors forsvinning forble et uoppklart mysterium blant alle som hadde havet som arbeidsplass,» sier forfatteren Alf R. Jacobsen, som i 2002 lagde dokumentarfilmen Gåten Utvik Senior for NRK Brennpunkt og skrev boken Forlis om forsvinningen. «Hovedgrunnen var vrakrestenes tilstand. De plankebitene som drev på land, var knust til pinneved. Det skjer ikke om en fiskebåt kantrer. Det må sterkere krefter til, som for eksempel en kollisjon. Folk fikk rett og slett ikke de tekniske bevisene til å stemme med kommisjonens teorier. I mørke og storm var det ingen som hadde sett hva som skjedde. Alle om bord omkom. Det fantes derfor ikke øyenvitner som kunne kaste lys over tragedien.»

Som redaktør for Brennpunkt besluttet Jacobsen i 1997 å gjenoppta etterforskningen av forliset. Etter fem års leting under vann utenfor Senja og mange skuffelser, ble de siste restene av fiskebåten funnet på 35 meters dyp et helt annet sted enn ekspertene sa at de skulle være: hovedmotoren og andre tunge maskindeler som ved et forlis ville gå rett til bunns.

«En ny kommisjon kom til at en kollisjon med et ukjent fartøy på åpent hav var det eneste som kunne forklare vrakgodsets tilstand. Jeg var uhyre lettet over at vi til slutt hadde lyktes. Jeg hadde som ung journalist vært på reportasjetur om bord i en annen fiskebåt langt til havs utenfor Nordkapp samme kveld som forliset skjedde og opplevd den grufulle stormen. Kanskje bidro vår utholdenhet til at fiskebåtforlis i dag behandles med større alvor og innsats enn tidligere. Det er i alle fall mitt håp.»

Rimfrost Teater står for produksjonen av stykket. 

Med dette bildet ønsker fotograf Ivar Johnsen, sammen med styret i Norsk Forening, alle en riktig god sommer

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet