Månedsmagasinet på Costa del Sol
Møt juryen i vår fotokonkurranse

Møt juryen i vår fotokonkurranse

Har du hørt om vår fotokonkurranse i sommer? Vi ønsker selvsagt at alle vil delta. Les videre og få inspirasjon fra våre tre talentfulle jurymedlemmer: fotografen Nina Reistad, forfatteren Beate Winther og kunstneren Mogens Mugge Fischer.

Så er det bare å begynne å knipse bilder og maile dem til oss på foto©norrbom.com


Nina Reistad
Fotograf
www.nrfoto.no

 1. Introduser deg selv på 5 linjer eller mindre.
  Jeg kjøpte mitt første kamera som syv-åring, begynte å fotografere frilans for musikkpressen som 16-åring og startet eget firma da jeg var 19. Siden da har jeg jobbet mest med reklamefotografering i studio samt kunstfoto og utstillinger. For meg er foto en livsstil – noe jeg ikke kan la være å gjøre. Nå er jeg basert i Norge, etter å ha vært resident i Spania i 8 år. Men leiligheten i Mijas Pueblo vil fortsatt bli flittig brukt.
 2. Hvordan gjenkjenner man et godt fotografi?
  For meg er det et bilde som skiller seg fra mengden, som har en stemning som sier meg noe. Om det er sylskarpt eller ikke betyr ikke så mye, så lenge komposisjonen og innholdet stemmer for meg. Det er personlig, og alle vil ha forskjellige favoritter.
 3. Har du noen tips til hvordan man går frem for å ta et vinnerbilde?
  Bruk øynene og fotografer det du synes ser fint ut. Lyset er alfa og omega – observer skyggene. Prøv å minimalisere, så øynene vet hva de skal se på. Hvis du for eksempel fotograferer en person, så pass på at bakgrunnen er ren og uten forstyrrende elementer. Og i Spania, hvor det er så mye lys, bør du tenke på at lyset innendørs ofte er mer spennende enn sollyset ute, som ofte blir litt flatt. Tidlig morgen og sen ettermiddag gir spennende skygger. Prøv å få til en balansert komposisjon. Noen ganger er fargene viktige for bildet, mens det andre ganger gjør seg bedre i sort hvitt.
 4. Spiller det noen rolle om du har et fancy kamera, eller kan en mobil gjøre samme nytten?
  Bruk det kameraet du har for hånden. Mobilen har et utmerket kamera, selv om det har noen begrensninger.
 5. Hva er dine favorittemaer å ta bilder av her i Spania?
  Forlatte hus – både innvendig og utvendig. Tomme landskap. Bygater i f.eks. Malaga. Interiører. Dyr. Det er så mye.
 6. Hva ser du for deg når du hører temaet ‘Spania sommeren 2021 – en ny begynnelse’?
  Optimisme. Vi kan endelig komme ut og treffe folk igjen, maskene kommer av. Gode stemninger. Motivene kan være konkrete eller symbolske. Gleder meg til å se hva som kommer. Vi kan berøre hverandre?

Mogens Mugge Fischer
Kunstner
www.artenovum.com

 1. Introduser deg selv på 5 linjer eller mindre
  Hei, kjære konkurransedeltagere. Jeg heter Mogens Mugge Fischer og er med i juryen. Jeg er en allsidig person med en kreativ hjerne. Jeg er bedriftsjurist, økonom og kunstner og beskjeftiger meg for p.t. med maleri og skulpturer. I tillegg gjør jeg grafisk design for blant annet Det Norske Magasinet. Jeg er dansk og har bodd på Costa del Sol i 20 år.
 2. Hvordan gjenkjenner man et godt fotografi?
  Det er vel litt ettersom, som med så mange andre ting – når man ser et godt fotografi, ja da vet man bare at det er bra, nesten som å bli rammet av lynet! Jeg vurderer ikke om lyset er perfekt eller om det oppfyller reglene om det gylne snitt, komposisjon osv. Jeg baserer min vurdering ut ifra om motivet inspirerer, rører og overrasker meg, og om det er morsomt og kreativt.
 3. Har du noen tips til hvordan man går frem for å ta et vinnerbilde?
  Ja … ikke tenk for mye, følg med strømmen, la deg inspirere av naturen, mennesker og situasjonen. I min verden handler det ikke om å ta det perfekte bildet, men om å ta det beste – det morsomste, det som overrasker og inspirerer oss mest. Og husk at fotografiet du tar gjerne kan beskjæres og redigeres. Du kan forandre fokus og stil og gjøre et opprinnelig foto mer interessant.
 4. Spiller det noen rolle om du har et fancy kamera, eller kan en mobil gjøre samme nytten?
  Det spiller overhodet ikke noen rolle. Bruk telefonen, ditt dyre digitalkamera, din iPad, eller ditt gamle Nikon-kamera med film i. Utstyret er ikke det viktigste, akkurat som når man lager mat. Selv om jeg har kjøpt den stekepannen som Jamie Oliver bruker, så smaker maten min ikke like godt – langt fra. Så det er ikke det tekniske utstyret som gjør at du kan vinne denne konkurransen, det er deg og ditt talent!
 5. Hva er dine favorittemaer å ta bilder av her i Spania?
  Mennesker, detaljer i naturen og mine to katter, som innimellom blir fotografert 20 ganger på en dag, så de er helt svimle, for når jeg vil ta bilder, så vil de helst ta seg en liten lur.
 6. Hva ser du for deg når du hører temaet ‘Spania sommeren 2021 – en ny begynnelse’?
  Farger, lys, glede, store smil, kalde fatøl, et glass hvitvin, føttene i vannkanten, barn som leker, turister, sandaler, turister med hvite sokker i sandalene, folk i bikini og badetøy på supermarkedet, solbrune personer, solbrente turister, bilkøer på veiene, fylte parkeringsplasser, Paella, strandstoler, folk i arbeid – liv!

Beate Winther
Forfatter

 1. Introduser deg selv på 5 linjer eller mindre:
  Jeg heter Beate Winther og bor i Fuengirola med mann og hund om vinteren og mann og hund i Drammen om sommeren. Utdannet lærer, og etter 15 år i skolen jobbet jeg i mange år som forlagsredaktør, oversetter og forfatter. Har utgitt 6 barnebøker, den siste, «Ikke ta Haiku!», kom ut i våres. Skriver nå på en roman for voksne. Jeg er en lidenskapelig hverdagsfotograf og har hatt mange separatutstillinger.
 2. Hvordan gjenkjenner man et godt fotografi?
  Utvilsomt helheten. Bildet må ha et spennende motiv, en god komposisjon og noe å fortelle som vekker interessen. Det tar bare noen få sekunder før jeg ser om et bilde interesserer meg, at det snakker til meg. Et godt bilde treffer følelsene. Jeg elsker gode bilder.
 3. Har du noen tips til hvordan man går frem for å ta et vinnerbilde?
  Gå på jakt etter gode motiver, for de finnes overalt. Jeg bruker det som metode. Hvis noe eller noen jeg ser fascinerer meg, vet jeg at der ligger det et bilde! Da kan jeg ikke få knipset fort nok. Ofte haster det også, for motivet kan være veldig flyktig: Et spennende menneske, en smekker katt, en skyformasjon, en blåbærblå veteranbil, et glass rosa champagne i solnedgang … Før du vet ordet av det så er motivet borte, så knips! Mer tekniske ting, som å fjerne forstyrrelser, skape en god bakgrunn og komposisjon, lærer du etter hvert. Prøve og feile. Lykkes. Lykke til!
 4. Spiller det noen rolle om du har et fancy kamera, eller kan en mobil gjøre samme nytten?
  Det viktigste er å kjenne sitt kamera, enten det er speilrefleks eller mobil, og utnytte det på best mulig måte. Et godt bilde har to utøvere: Ditt blikk og kameralinsen. Gjett hvem som er viktigst?
 5. Hva er dine favorittemaer å ta bilder av her i Spania?
  Jeg knipser det som fenger meg, som sagt. Det kan være alt fra rustne skruer på lørdagsmarkedet i Fuengirola til fyrrige flamencodansere utenfor katedralen i Sevilla. Grusomme gorillaer og flotte flamingoer i BioParc. En tynn, gammel mann på en benk. To fargerike damer på strandpromenaden i Estepona med fire hunder hver. En flokk geiter i fjellsiden utenfor Almeria. En veps på bilvinduet. Et knust bussvindu. Palmer i regn.
 6. Hva ser du for deg når du hører temaet ‘Spania sommeren 2021 – en ny begynnelse’?
  Glede! Vis oss glede! Lettelse. Utfoldelse. Kontakt. Varme klemmer. Hoppe i havet. Sol og sjø, reiseopplevelser, fristende matretter og frisk drikke. Mennesker i alle aldre og fasonger. Men uten munnbind!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.