Månedsmagasinet på Costa del Sol
Meglerspalten: Selgers marked – spesielt for nordmenn og svensker!

Meglerspalten: Selgers marked - spesielt for nordmenn og svensker!

Begrepene ‘selgers marked’ og ‘kjøpers marked’ som kommer fra engelsk, brukes flittig på Costa del Sol. Hva som menes med det er kort sagt hvem som har størst fordel av eiendomsmarkedets spesifikke omstendigheter under en bolighandel. På en kjøpers marked er det mange objekter til salgs og man kan derfor prute på prisen. På en selgers marked er det mangel på objekter og disse kan derfor selges til høyere priser. Det er helt enkelt det økonomiske grunnprinsippet om tilbud og etterspørsel som styrer prisen.

På Costa del Sol har vi hatt oppadgående priser siden 2016 (med unntak av noen måneder ved nedstengningen under Covid-pandemien), og etter de siste årenes storhandel, er det mangel på gode objekter på markedet. Dette til tross for stigende lånerenter og et bekymringsfullt verdensbilde.

Selv om vi ser at antall salg har gått ned en aning siden rekordåret 2022, holder det begrensede tilbudet prisene oppe. Først og fremst er det svensker og nordmenn som kjøper mindre i år. Den største grunnen til dette er også den beste grunnen til at det aldri har vært en bedre anledning for nordmenn og svensker til å selge sine spanske boliger. Selvsagt snakker vi om de svake valutakursene både for den svenske og den norske kronen mot euroen. Jeg har for eksempel en kunde som kjøpte en bolig av meg i år 2011 og fikk da en kurs EUR/NOK på 7.5. Men da de nylig solgte fikk de en kurs på 11.34. Det ga dem et ekstra utbytte på 1 536 000 NOK – bare grunnet valutaen!

For øyeblikket har vi en situasjon med uvanlig svake kroner samtidig som vi har høye eiendomspriser – den perfekte stillingen for de som går i salgstanker og vil flytte pengene hjem. Så hvis du funderer på å selge, anbefaler jeg å gjøre det før valutakursen normaliseres.

Et eksempel; i skrivende stund ligger den svenske kronen på rundt 11.90 mot euroen. Hvis man har en bolig som selges for 400 000 € får man 4 760 000 SEK, men hvis man venter og i stedet får en kurs på 11.00 SEK/EURO så får man 360 000 SEK mindre! Og hvis kursen går ned til et mer normalt nivå, la oss si rundt 10.50, så er de 400 000 verdt 4 200 000 SEK; 560 000 SEK mindre! Ifølge Sveriges Riksbank er gjennomsnittskursen for de siste ti årene 9,79 SEK/EUROS …

For disse selgerne er det likevel viktig å liste boligene sine med en megler som jobber med mange nasjonaliteter og som har sine penger i euro, pund eller dollar. Dette fordi de meglerne som bare har spesialisert seg i det svenske og norske markedet, ikke har kjøpesterke kunder akkurat nå.

Derfor, som alltid, invester litt tid i å finne en kvalifisert megler når du skal selge boligen din. Når du søker etter meglere på Internettet, får du opp tusenvis av hjemmesider, ofte med de samme objektene. Visse sider er bare landingssider uten besøksadresse eller bilder/informasjon om hvem megleren er.  Et tips er å undersøke forskjellige meglere før man tar kontakt. Er de sertifiserte spanske meglere (GIPE, API eller lignende)? Er de veletablerte? Finnes det et kontor du kan besøke? Og sjekk om de har gode anmeldelser på Google eller Facebook!

Avtal deretter et møte ansikt til ansikt eller et videomøte hvis du ikke er på stedet. Hvordan og hvor vil de markedsføre boligen? Inngår kontraktskrivning? Inngår Energisertifikat? Hvor mye kommer du til å måtte betale i skatt? Ikke vær redd for å spørre hva megleren vil gjøre for deg, og ikke underskriv salgsoppgaven før du føler deg sikker og har gått igjennom alle fakta.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.