Månedsmagasinet på Costa del Sol
MÁLAGA – Historien bak navnet

Nå inviterer vi deg med til Málaga – hovedstaden i provinsen med samme navn. Vi skal imidlertid ikke oppdage nye restauranter eller butikker, og vi skal heller ikke rusle på havnen eller gå på museum. I stedet skal vi reise tilbake i tiden for å finne ut bakgrunnen til byens navn.

Hvor kommer egentlig navnet Málaga fra?

Málaga er som kjent en by rik på historie, kultur og tradisjon. Og som tilfellet er med mange bynavn, har Málaga en svært mangfoldig bakgrunn som gjenspeiler dens lange og varierte fortid. Både fønikere og romere, maurere og kristne har satt sine spor her – ja, ikke bare i byen og kulturen, men også i navnet.

Fra fønikisk salt til kystdronning  

Som med så mangt, er det vanskelig å finne den egentlige opprinnelsen til navnet, men en populær teori sier at navnet Málaga kommer fra det fønikiske ordet MLK eller MLKA, som leses Malaka, hvis omtrentlige betydning vil være salt. Fønikerne som var et handelsfolk fra det østlige Middelhavet, skal ha grunnlagt byen en gang rundt 800 f.Kr., eller kanskje tidligere. Nå har de fleste allerede fått en idé om hvorfor de valgte å bosette seg her. På akkurat denne delen av kysten brukte de nemlig sjøvann for å salte fisk, en viktig aktivitet i fønikernes økonomi. Dermed etablerte de Málaga som et av sine viktigste handelssteder i det vestlige Middelhavet, og det som i sin tid fikk navnet Malaka, ble et sentralt sted for handel mellom forskjellige sivilisasjoner.

Men det finnes også andre teorier. Én av disse sier at navnet Malaka skulle stamme fra det fønikiske ordet å herske, noe som kan tyde på at det på den tiden var et tempel dedikert til gudinnen Malache her. Denne teorien støttes av gamle mynter funnet under utgravninger, som viser et tempel og et bilde av en gudinne.

Andre historikere har hevdet at navnet Malaka faktisk skulle komme fra det hebraiske malcah som betyr dronning, og at stedet skulle ha vært dronningen av byene på denne kyststrekningen. At navnet stammer fra fønikerne er imidlertid anerkjent i vitenskaplige kretser.

Samtidig har en liten gruppe hevdet at en av karakterene som ble funnet avtrykket på mynter som ble funnet, er av nypunisk opprinnelse med tilknytning til Nord-Afrika, og at den ifølge greske kilder skulle vise seg at Málaga kan stamme fra navnet Malakhath. Hvis dette er tilfellet, må navnet allerede ha eksistert før fønikerne kom til vestover.

Romerne med c og maurerne med q

Helt siden det primitive Malaka har byen kommet til å bevare den føniske basen i navnet. Under romersk styre, fra 218 f.Kr. ble navnet endret – slik at k ble til c – Malaca. Som overalt hvor romerne slo seg ned, fikk Málaga veier, broer, akvedukter og andre infrastrukturprosjekter som styrket byens rolle som et handels- og kultursentrum, noe man fortsatt kan see i dag. Bare tenk på det romerske teateret, Teatro Romano, som utvilsomt er en av de mest betydningsfulle romerske ruinene i byen. I utgravningene i byen har det også blitt funnet kar hvor romerne laget sin svært populære fiskesaus – garum, som (hold deg fast nå) ble tilberedt med vann og – salt.

Med den muslimske erobringen av den iberiske halvøya i det syvende århundre, endret  maurerne også skrivemåten på navnet da de hersket i byen. At de ikke forandret helt på navnet, viser dets dypt forankrede opphav og betydning. Men skrivemåten ble ny igjen og kom til å ligne litt mer på datidens skrivemåte. Maurerne valgte å lage en arabisert versjon av det opprinnelige navnet, slik at det ble Mālaqa.

Maurerne holdt et fast grep om byen og store deler av den iberiske halvøya frem til 1487. De brakte med seg avanserte landbruksteknikker, arkitektur og kultur, noe som beriket byens historie ytterligere. I denne perioden ble Málaga en av de viktigste byene i Taifa-riket Granada og spilte en sentral rolle i regionens økonomi og kultur. Som mange vet, kan den mauriske epoken også fortsatt sees i Málaga, blant annet med vakre bygninger, hager og festningsverk som Alcazaba og Gibralfaro.

Det moderne Málaga

Som de fleste spanske historiebøker stolt opplyser, var det de katolske monarkene, Isabel og Fernando, som under deres regjeringstid gjenerobret Spania fra det muslimske styret. Angrepskrigene begynte i 1482, og den kristne gjenerobringen av Málaga skjedde i 1487. (Det gikk enda fem år før den siste emiren, Boabdil av Granada, kapitulerte, noe som førte til det muslimske styrets fall – men tilbake til Málaga.) Også denne gangen bevarte byen sitt navn som sådan, men ble selsvagt tilpasset det castilianske språket og kom dermed til å bli stavet Málaga. Nok en gang fikk navnet Málaga dermed leve videre som en fortsettelse av byens rike historie.

Med sin strategiske beliggenhet ved Middelhavet ble Málaga en viktig militær- og handelsbase som vokste både økonomisk og kulturelt og tiltrakk seg håndverkere, kjøpmenn og kunstnere. I løpet av 1500- og 1600-tallet ble byen også etablert som en viktig havn for eksport av lokale produkter som vin, olivenolje og rosiner. På 1800-tallet og med den industrielle revolusjonen gjennomgikk Málaga nok en transformasjon hvor byen ble et senter for jernproduksjon og skipsverft. Dette førte til økt urbanisering og modernisering av byens infrastruktur, utviklingstrekk som fremdeles kjennetegner byen i dag. Málaga er kjent for sin historiske sjarm med sitt rike kulturliv med museer, teatre, festivaler og ikke minst som fødestedet til Picasso. Alt dette i kombinasjon med moderne utvikling og byens store teknologipark.

Ved den sørlige inngangen til Alcazaba-tunnelen ved foten av La Coracha, står fire metallbokstaver som staver fønikernes versjon av navnet Málaga. Leser du dem fra høyre mot venstre, blir det MLKA, altså Malaka. Bokstavene er en påminnelse om at da Málaga ble født, nådde vannet nesten helt opp hit.

MLKA – Malaka – Malaca – Mālaqa – Málaga

Byens navn Málaga er dermed en refleksjon over byens rike og mangfoldige fortid og dens rolle som møteplass for ulike kulturer og tradisjoner. Og nå vet vi at selve navnet – Málaga, om enn med forskjellige stavemåter, fulgte byen gjennom alle de forskjellige tidsepokene, hendelsene og de tusenvis av årene som har formet den.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.