Månedsmagasinet på Costa del Sol
Krise – men også nye muligheter

Krise – men også nye muligheter

Det føles ut som en evighet siden, men det var faktisk i 2020 at trener Víctor Sánches del Amo ble presset ut av klubben, til protester fra stort sett alle andre enn Al Thani-familien. Alt på grunn av en uheldig video på avveie. 

Avgjørelsen om å suspendere og så sparke del Amo i januar vil stå igjen som et mørkt kapittel i klubbhistorien. En sjeik fullstendig uten ryggrad valgte å snu ryggen til en av de beste trenerne Málaga har hatt på lenge, framfor å gi ham den støtten som del Amo fortjente.

14 spiller forsvinner ut

Selv om man ikke visste det da, skulle snart sjeiken få kjenne rettferdigheten skje fyllest. I februar ble sjeiken spilt ut på sidelinjen da klubben ble satt under administrasjon under ledelse av dommeradministrator Juan María Muñoz. 

Klubbens nye og midlertidige leder de neste seks månedene (senere forlenget med ytterligere seks måneder – etter planen ut februar 2021) gikk hardt til verks for å redde klubbøkonomien. Første offer ble talentfulle Antoñin, som ble solgt til Granada. Senere skulle andre spillere selges eller fristilles – i alt 14 spillere bare i fjor sommer – og flere titalls ansatte i administrasjonen og andre deler av klubben ble sagt opp.

Hvem blir nye eiere?

Klubben ble omstrukturert i fire avdelinger med tettere og bedre organiserte bånd for å drifte klubben mer helhetlig. Det ble spart der det spares kunne. 

Lenge så det ut til å gå den gale veien, med konkursfaren hengende over La Rosaleda. Men de drastiske tiltakene gjennom året har – enn så lenge – reddet klubben. 

I mellomtiden er et endelig utfall av rettssakene som Al Thani er involvert i, og som langt på vei vil avgjøre klubbens framtid, ikke klart, selv om sjeiken formelt ikke lenger er klubbpresident. Utfallet av disse rettssakene kan avgjøre når klubben får ny eier, og hvordan det vil skje.

Kutt i spillerlønna

En helt ny tropp ble hentet inn med en makslønn på 80.000 euro per spiller, mange på lån. Spillere som Rahmani, Sá, Barrio, Chavarría og Joaquín Muñoz har siden forsøkt å sette sitt preg på klubben. Det har gått så som så, men ser man realistisk på det, har alle de nye spillerne levert til godkjent, og vel så det. Vi skal bare være glade for at vi fremdeles har en klubb å holde med. Det kunne fort ha endt annerledes.

Målet er La Liga

Málaga fortsetter den målrettede jobben med å sikre det økonomiske og sportslige fundamentet slik at et opprykk til Primera División en dag forhåpentligvis blir en realitet igjen. 

Klubben avsluttet året 2020 med en generalforsamling der regnskapet for 2019/20 ble godkjent. Jesús Burgos, talsperson for minoritetsaksjonærene, manet til å styrke klubbens kapital for å sikre likviditeten. 

Dommeradministrator Juan María Muñoz manet på sin side til forsiktighet, men det er allerede vedtatt at Málaga tar opp et lån på fem millioner euro som sikrer klubbens likviditet i første omgang fram til og med juni 2021.

Tidligere klubbeier sjeik Al Thani får trolig ikke muligheter for å skalte og valte med Málaga CF slik han tidligere har gjort. Foto: Málaga CF.

Prøvespill i Kongo

Málaga vil arrangere noen dager med prøvespill i Kongo gjennom JEP Sports Management 14. til 17. januar. Der vil spillere mellom 16 og 24 år få muligheten til å vise seg fram på treninger og i kamp, og kanskje få komme på treninger i Málaga. Det er et lite, men konkret tiltak for å rekruttere spillere utenom det vanlige overgangsmarkedet.

Samtidig har klubben forpliktet seg til å satse på egne talenter – en nødvendighet i 2020, og helt sikkert også i 2021. Det har gitt spillere som Ramón, Ismael og Juande mye spilletid så langt denne sesongen. Spillere som Julio, Larrabia, Juan Cruz og Issa Fomba står klare til å ta flere store steg i 2021.

Det vil utvilsom skje mye både sportslig og administrativt i Málaga CF i 2021.


Arilds Corner

Året det var så bratt

Av Arild Kristiansen

Vi har vært igjennom det tøffeste året på mange årtier. Ikke bare for fotballen, men for hele kloden. Og det er ikke slutt ennå …

Mange har sikkert følt at de har kjempet i motbakke i 2020. Verdens største idrett, fotballen, har imidlertid vært der i en eller annen form og bidratt til lys i mørket.Mange har erfart fotballen og det den bringer med seg, har skapt liv og røre, engasjement, avsporing fra det daglige og lettet litt på trykket.

Måned for måned i 2020

Mars: Vi var som alltid optimister. Serien var i gang. Vi så framover og oppover. Nye kapitler skulle skrives. Opp- og nedturer. Og så klubbeieren og sjeiken, da…

April: Corona-tåka har sneket seg inn. «Lock down!» Men, vi ser at fotballen er viktig i disse tider.

Mai: Det er nye og spennende fotballtider. Nedstengning og tomme tribuner.Det er også tusen spørsmål om Málaga CF, framtiden, sjeiken, osv. Men mange av oss er trekkfugler og er i Norge. Og der er fotballsesongen åpnet !

Juni: Alt med fotballen er forandret. Men, TV, internett etc. demper det verste suget.Mange spør seg når og hvordan fotballen i Spania vil være? Tv? Tilskuere?

Juli/August: Fotballen ruller i mange land. Hurra! Fotballsesongene tar forskjellige former. Steg for steg. Fotballen lar seg ikke stoppe. Vi har fått Corona-fotball.

September: Sjeiken og hans medløpere er sparket ut og satt under administrasjon. Nye koster styrer og nye eiere skal inn i Málaga CF.

Oktober: Hurra. Fotballen har startet i Spania. Alt er endret, men vi fotballsupportere er tilpasningsdyktige med nye vaner, tv, internett, etc. Mange nye spillere i Málaga CF. Vi i Peña Oso Polar er klare for ny sesong, selv om mange fremdeles er i sine hjemland. Vi gir aldri opp!

November: Og fotballen går sin gang. I Málaga CF har det vært store utskiftninger og innskrenkninger. Det er også ryddet opp i ukulturen.

Desember: Vi ser oss tilbake over skulderen på det rare og vanskelige fotballåret.

Alt er snudd på hodet. Men fotballen har overlevd. Med ny hverdag, forandringer og vaner.

Hva med Peña Oso Polar?

Jo takk, bare bra. Vi har ikke bare overlevd, men er i full rulle med årsmøte, sammenkomster, Tv-fotball hvor avstandene holdes. Tv-titting og internett som følges fra spark til spark. Vi er «på ballen «. Vi håper vi får mange nye medlemmer. Ikke bare fra Norge, men også fra Sverige og andre land.Vi ønsker selvfølgelig at familie, venner, naboer etc. også vil melde seg inn og være med på de forskjellige aktivitetene.Og ikke minst ønsker vi at alle skal komme til hjemmestadion La Rosaleda og heie vår nye helter frem til heder og ære.

Vi takker for det gamle fotballåret og ønsker alle våre medlemmer, følgere og lesere riktig godt nytt og koronafritt år!

Håpet er at vi alle igjen kan innta plassene våre på hjemmestadion La Rosaleda i Málaga by. Foto: Arne Bjørndal

Kontakt med La Peña Oso Polar

Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norsk/svenske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer og følgere bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF når det omsider kommer i gang, ta kontakt på:

www.facebook.com/pena-oso-polar

E-post: penaosopolar@gmail.com

Av Fredrik Alnæs

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.