Månedsmagasinet på Costa del Sol
«Jeg ville ikke ringe mamma eller pappa for å be om penger.»

«Jeg ville ikke ringe mamma eller pappa for å be om penger.»

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

HR-lederen i Transcom, Johanna Dagsdotter Forssell, reflekterer over hvordan det skandinaviske arbeidsmarkedet på Costa del Sol har forandret seg i løpet av de siste tretti årene.

Det er nok med et kjapt søk på nettet for å se at det er mange jobbmuligheter for skandinaver i Costa del Sol-området. Hvis du kan to eller tre språk, eller bare norsk, men har god salgsteft, finnes det mangfoldige muligheter og jobbtilbud overalt på Costa del Sol, fra Marbella til Nerja.

Dette var likevel ikke tilfellet når Johanna først flyttet til Spania for over tretti år siden. “Mine muligheter var veldig begrensede. Jeg snakket kun svensk og engelsk, og de eneste jobbene jeg fant var innen reiselivsbransjen og hotellnæringen. Det ble fort klart for meg at jeg måtte lære meg spansk for å få flere muligheter. Jeg var også veldig sta, jeg visste at jeg aldri kom til å ringe mamma og pappa for å be om penger. Jeg ville heller overleve på ett eple om dagen.

I dag jobber Johanna som HR-leder for de to kontorene som Transcom har i Arroyo de la Miel og Torremolinos. Flere enn 350 ansatte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Nederland har funnet sin arbeidsplass i “et lite stykke av sine egne hjemland” i Spania. Dette er opplevelsen Peder Løkken har av sin arbeidsplass som kundeservicerepresentant i Transcom. “Jeg hadde en helt annen opplevelse enn Johanna. Jeg kom hit for bare fire måneder siden, til et jobbtilbud som allerede var bekreftet, og det var veldig naturlig for meg å jobbe og bo i Spania, til tross for at jeg ikke kan spansk. Jeg kommer fra Trondheim, en by i Midt-Norge, og det eneste jeg var redd for, var å bli lurt. Heldigvis har alt gått bra”, sier han med et lettet smil.

«Når du ikke kan språket i det landet du reiser til og bor i, kan det fort hende at du utsetter deg for situasjoner hvor lokale selskap utnytter deg, for eksempel ved å sette opp en arbeidskontrakt som ikke er i samsvar med den spanske lovgivningen», sier Johanna. «Som HR-leder prøver jeg alltid å huske på de negative erfaringene jeg hadde da jeg var i tjueårene. Jeg føler at det er mitt ansvar å forsvare våre ansattes rettigheter og plikter og sørge for at de har all informasjon de trenger for å beskytte sine karrierer så lenge de selv ønsker det. Jeg har nå jobbet i Transcom i over ett år, og jeg har sett hvordan mennesker har kommet inn i en rolle, for så å bytte lag og bli forfremmet. Dette er en fantastisk opplevelse.»

Transcom er en global kundeservice-spesialist med over 30 000 ansatte i 26 land over 69 steder. Selskapet tilbyr kundeservice på 33 forskjellige språk og har vært i Spania siden 2001, med kontorer i Madrid, León, Sevilla og Málaga.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet