Málaga har etter flere år med trøblete økonomi og store omveltninger (særlig det siste året) gått inn for en strategi som handler om å utvikle egne talenter og gi dem en sjanse på A-laget. Det er både tvingende og nødvendig fra et økonomisk standpunkt, men også del av en mer helhetlig plan som understrekes av akademiet som begynner å ta form ved Araijanal like utenfor byen. Lovende spillere som Ramón, Ismael Casas, Juande, Quintana, Benítez, Cristo, Loren, Larrubia og flere til har allerede fått sine debuter på A-laget, og flere er selvskrevne i lagoppstillingen hver eneste helg. Men, dette er ikke en helt ny strategi for klubben. Også tidligere har talenter fra egne rekker fått sjansen på A-laget, og gjort seg selv til viktige spillere i troppen.
I denne saken tar vi en titt på noen få av de beste spillerne som tok steget opp fra Atlético Malagueño fra 2010 og senere, som man jo kan håpe å få se i Málaga-drakta igjen en dag uansett hvor usannsynlig det nå virker.
Juan Miguel Jiménez López, bedre kjent som Juanmi, fikk sin debut på Málagas A-lag den 13. januar 2010 i en cupkamp mot Getafe (han scoret også i debuten). Juanmi er fra Coín ikke langt fra Málaga, og gikk stegene fra Atlético Coín i hjembyen, via Málagas junior og reservelag. Den 12. september 2010 ble han La Ligas yngste spiller til å score to mål i én kamp (17 år, mot Real Zaragoza i en kamp som Málaga vant 5-3). Selv om Juanmi fikk en bra start på Málaga-karrieren, havnet han lenger bak i køen ettersom klubben satset tungt og signerte store navn med sjeikens penger. Han ble lånt ut til Racing Santander i 2013 uten å utmerke seg der. Etter flere trenerbytter ble Juanmi offisielt registrert som A-lagsspiller 31. januar 2015, men kun noen måneder etter ble han solgt til engelske Southampton for omkring 5 millioner euro. Der ble han bare ett år før han returnerte til Spania og signerte for Real Sociedad. Hos baskerne fikk han nesten 100 kamper og 24 mål før Málagas rival Real Betis punget ut 8 millioner euro for han på sommeren 2019. Juanmi har fremdeles til gode å slå til hos Betis, men han er bare 27 år gammel, og kan fremdeles vise seg som en solid La Liga-spiller i fremtiden. I Málaga fikk han 85 A-lagskamper og han scoret 24 mål.
Samu Castillejo og Samu García kan nevnes i samme åndedrag som to store talenter som knuste mange blåhvite hjerter da de forlot klubben sommeren 2015. Begge to signerte for Villarreal. Samu Castillejo er opprinnelig fra Barcelona, men vokste opp i Málaga, og ble en del av klubbens ungdomsavdeling i 2007. Som 16-åring tok han steget opp på Atlético Malagueño, hvor han på tre sesonger scoret 22 mål på 75 kamper. Det var bare et spørsmål om tid før han fikk sjansen på A-laget, og sommeren 2014 deltok han i sesongoppkjøringen under Javi Gracias ledelse. Han imponerte med to mål i en treningskamp mot Newcastle, og ble forfremmet til A-laget. Det ble bare med den ene sesongen for Málaga, men han leverte varene i 34 kamper, og har siden oppholdet i Villarreal vært en del av AC Milan siden sommeren 2018. Castillejo er 26 år gammel. Hans navnebror Samu García ble hentet opp på A-laget av Bernd Schuster sommeren 2013, og var innom Villarreal, Rubin Kazan, Leganés og Levante i tillegg til en retur på lån til Málaga i 2018. Han har ikke spilt fotball siden det heller mislykkede låneoppholdet, og har nok lagt opp.
En spiller som Recio er selvskreven når man skal nevne talenter fra egne rekker som utviklet seg til solide A-lagsspillere. José Luis García del Pozo, som er hans fulle navn, gikk stegene fra ungdoms- og juniorlagene i Málaga, via Atlético Malagueño, før han ble hentet opp på A-laget til sin første kamp under den nye treneren Manuel Pellegrini i november 2010. Foruten et utlån til Granada i 2013, ble Recio en sentral spiller for klubben. Før nedrykket i 2018 som gjorde at han motvillig forlot klubben, rakk midtbanekrigeren å spille 140 kamper for Málagas A-lag. Recio er nå på lån fra Leganés hos Eibar, og har rukket å bli 30 år gammel. Mange håper nok på at han en dag gjør en retur til Solkysten. Spillere som Pablo Fornals (West Ham), Javi Ontiveros (i Huesca på lån fra Villarreal), Sergi Darder (Espanyol), Juanpi (Al-Ain), En-Nesyri (Sevilla), Álex Mula (Fuenlabrada), Antoñín (Rayo Vallecano på lån fra Granada) Francisco Portillo (Getafe, nylig uttalt seg positivt om en retur til Málaga), og naturligvis kanskje den beste spilleren som har spilt for klubben; Isco Alarcón, er alle spillere som helt sikkert vil stå høyt oppe på supporternes liste over eks-spillere de gjerne ønsker velkommen tilbake i klubben. Langt ifra alle er realistiske drømmer, og ikke alle er fra Málagaregionen, men de har alle sammen til felles at de har spilt deler av sine formative år i overgangen til å bli proffspillere i Málaga CF. Det kan ingen ta fra hverken dem eller Málaga som klubb, som ønsker å fortsette det gode arbeidet i årene som kommer. Kanskje har den neste Isco, den neste Recio eller den neste Samu Castillejo allerede fått sin debut på A-laget?
Arilds Corner:
Fotballsesongen for Málaga CF nærmer seg slutten. Våre nye helter har klart seg bra når vi ser tilbake til sesongstarten, da vi satt med hjertet i halsen. Klubben har jobbet systematisk for å skape en solid og trygg plattform for videre satsning. Pandemien legger selvsagt premissene for hvordan veien vil se ut fremover, men fotballen, Málaga CF og vi i Peña Oso Polar gir aldri opp.
Siste hump er lanseringen av ideen om en super-liga i europeisk fotball. Denne ideen ble raskt skutt ned, og de fotballblinde, grådige og egoistiske ledere i spansk og italiensk fotball har trukket seg tilbake etter å ha fått en på trynet. Andre klubber som var med i utgangspunktet har også trukket seg, men de fleste kommer nok tilbake i en eller annen form. Her er det mye egoisme, prestisje, gjeld, pengegriskhet, hemmelig samarbeid, media, motstand mot FIFA og UEFA, og andre motiver bak.
Alle disse klubbene har supportere – klubbmedlemmer, tilhengere og fanklubber generelt. Disse var de første som engasjerte seg og slo alarm. I Málaga CF har vi ‘las malaguistas, en stor tilhengergruppe som støtter klubben i tykt og tynt. I tillegg finnes det mange lokale støttegrupper. Peña Oso Polar er en av dem. Modellene varierer, men tilhengerne er aksjeeiere, styremedlemmer, eller sitter i administrasjon, på lag og i grupper etc. Disse har i mange tilfeller stor makt og vet hva som foregår, og sammen med supporterne, aksjeeiere, sponsorer etc. har de en hånd på rattet. Det har gått så langt at politikere har engasjert seg og kommet med forslag til endringer og nye lover etc.
Det er selvfølgelig mange sider og aktører i fotballen, internasjonalt, nasjonalt og lokalt, i tillegg tilhengerne og organisasjoner, klubber, medier osv. Alle kan trekke frem negative og positive eksempler fra sine land og klubber. Økonomien er ofte styrende, både for de store gutta som har hodet oppi skyene og alle de som jobber daglig for lokalklubber og forbund for å skape glede og samhold for store og små. Dette er grunnlaget for fotballen og en rekke av andre aktiviteter. Utviklingen skjer om vi vil eller ikke.
Peña Oso Polar vil også utvikle oss – få flere medlemmer fra Sverige og andre nasjoner (sjekk vår nye logo), utvikle nye aktiviteter og bli mer attraktive for medlemmene. Vi håper vi er bedre enn pampene og ikke har mistet bakkekontakten. Vi er et så lite og tett miljø at det som foregår er basert på åpenhet, nøkternhet og sundt bondevett. Vi føler oss trygge på at vi har en solid plattform i vår lille verden som vil være klar til å følge Málaga CF videre på veien.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001