Månedsmagasinet på Costa del Sol

På samme måte som man hører på programmer på radio, kan man høre på programmer via podcast. Men til forskjell fra radio, hvor du må lytte når programmet sendes, kan du velge selv når du vil høre på en podcast.


Podcast er enkelt forklart et lyd- eller videoopptak som publiseres på nett.

Ordet podcast er satt sammen av fire engelske ord: 

POD er satt sammen av de tre ordene: Portable on demand, som på norsk kan oversettes til «bærbart når du vil. Og CASTsom er en forkortelse av broadcast, altså kringkasting.  

En podcast er et program som kringkastes/sendes, men som du kan høre på akkurat når du vil og hvor du vil.


Dette er en podcast

En podcast er en lyd- eller videofil på internett. Et «radioprogram» du kan abonnere på, som blir gitt ut som en lydfil på Internett og ikke sendes via radiobølger. Den typiske podcasten består gjerne av to eller flere mennesker som snakker sammen om et spesifikt tema.

Fenomenet podcast i seg selv er ikke noe nytt – selv om det for mange fortsatt er det. Faktisk har det eksistert i mer enn 15 år. Den første norske podcasten ble lagd av NRK P2 i 2005 og handlet om nettopp podcasting.

Fordeler med podcast

Den største fordelen med en podcast er at lytteren kan høre på akkurat hva man vil, når man vil, og på den enheten man vil. Laster du ned podcaster kan du lytte selv når du ikke har internett-tilgang. Det kan være en fordel om du har ustabil mobildekning for eksempel på flyreise eller biltur. 

De aller fleste radioprogrammer legger ut en podcast av dagens sending, noe som gjør at du kan lytte til episoden når det måtte passe deg. I tillegg lages det egne serier, spesielt tilpasset podcast innenfor alle kategorier som krim, humor, business, teknologi, kunst, fiksjon, utdanning, helse, historie, nyheter, musikk, fritid, sport, barneprogrammer med mer slik at alle kan finne noe interessant.

I de fleste tilfeller benytter podcastlytteren seg av smarttelefon og øretelefoner. Det gjør det ypperlig å kunne høre på en podcast mens man gjør noe annet. For eksempel når man er på farten til jobb eller skole, på reise, går en tur eller trener. Men også når du sitter i sofaen, soler deg, gjør husarbeid eller lager mat. Begynner synet å svikte eller det er tungt å anstrenge øynene i sollyset, er det perfekt å lytte til en podcast. 

En annen fordel med podcast er jo også muligheten til å spole forbi det man ikke vil høre på, for eksempel reklame eller segmenter du ikke synes er så interessante. 

På vanlig radio er det avsender som bestemmer. Med podcast er det mottageren.

Hvordan får jeg hørt på en podcast?

Det er ikke vanskelig å begynne å lytte på podcaster. Det eneste du trenger for å lytte til en podcast, er en enhet som har mulighet for å spille av en podcast eller laste den ned. Dette kan for eksempel være en mobiltelefon, et nettbrett eller en datamaskin. De fleste lytter fra en smarttelefon. 

Du kan enten laste ned hver enkelt episode eller alle episodene til PC, smarttelefon eller nettbrett, eller spille dem av direkte i nettleseren (strømming/streaming). Du kan abonnere på en podcast i iTunes/Google Play, men det enkleste er å bruke en app eller et lite program som er laget for å abonnere og administrere abonnementet på podcastene du vil prøve ut.

På en iPhone er for eksempel appen «Podkaster» installert på forhånd. Til Android finnes det en rekke forskjellige apper som kan lastes ned. Og de fleste er også gratis. Gå inn på Google Play og søk etter «podkast». 

Laster du ned programmene når du er hjemme og har tilgang til wifi koster det ingenting. Dette er lurt, slik at du også kan lytte til episodene når du ikke har internett-tilgang eller mobildekning. Benytter du 4G vil det benytte datatrafikken i mobilabonnementet ditt. 

Hvem som helst kan i prinsipp lage sin egen podcast, og de mest populære finner du i topplistene i appene. Noen podcast episoder varer i noen minutter, andre 30-60 minutter og atter andre enda lenger. 

Slik kommer du i gang

Podcast på iPhone:

iPhone har en egen app som følger med telefonen; «Podkaster», og denne kan du bruke til å finne alle typer podcaster som er på markedet.

Følg anvisningen (som vist på bildet under) når du har åpnet appen:

1. Trykk på «Søk» for å finne podcaster.

2. Skriv inn navnet på podcasten du ønsker å finne. For eksempel «Serial» (en populær krimserie).

3. Når søkeresultatet har kommet opp, trykk på «Abonner» for å abonnere på podcasten. 

Her ser du hvordan podcast-appen på iPhone ser ut når du har åpnet den.

Last ned podcast-app til Android:

For å kunne laste ned podcaster til Android, trenger du en podcast-app. Start med å åpne Google Play-appen for å søke etter en podcast-app som du kan laste ned til telefonen.

Følg anvisningen (som vist på bildet under) når du har åpnet Google Play:

1. I søkefeltet øverst på appen, skriv inn søkeordet «podcast». Nå vil det komme opp en liste med ulike apper du kan laste ned. I dette eksempelet har vi brukt gratisappen nummer tre på listen: Podcast Republic. 

2. Når appen er lastet ned, trykk på «Åpne» for å komme inn i selve appen.

3. Øverst til venstre i appen, trykk på plusstegnet for å søke etter podcaster å lytte til. Søk for eksempel etter «Serial» for å abonnere.

På første bilde ser du et lite utvalg av podcast-appene du kan laste ned til Android.

10 populære podcaster du kan lytte til: 

1. «Serial» av This American Life 

2. «Forklart» av Aftenposten

3. «NRK – P3 Dokumentar» av NRK

4. «I karantene med Ronny og Tuva» av NRK

5. «Tusvik og Tønne» av ADLINK & Nitro

6. «Uløst» av Rubicon

7. «Sånn er du» av NRK

8. «NRK – Radioresepsjonen» av NRK

9. «Ekko – samfunnspodden» av NRK

10. «Lindmo og Co» av NRK

Av Ingvild Mørkved

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.