Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nettsvindel i forbindelse med coronavirus

Nettsvindel i forbindelse med coronavirus

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Her får du 7 råd for en sikker netthandel

I en tid hvor tankene på coronaviruset kjører på høygir er det de færreste mennesker som tenker på å bli svindlet på nettet.  

Men de it-kriminelle kan finne på hva som helst, og ser sitt snitt til å lure godtroende nordmenn til å kjøpe håndsprit, hansker, munnbind og annet virusforebyggende utstyr via falske nettbutikker.   

Hensikten er å lokke med attraktive tilbud, alene for å få fingrene i private data som passord, kort- og bankopplysninger.    

– Vær oppmerksom på e-mails med usedvanlig gode tilbud på produkter som håndsprit og munnbind. Hvis en pris virker for god til å være sann, er den sannsynligvis det også, sier IT-sikkerhetsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365 og tilføyer: 

– Sørg for å undersøke nettbutikken godt og grundig før du bestiller varer online. En god idé er å sjekke forbrukeranmeldelsessider som Trustpilot, hvor du får en pekepinn på om nettbutikken er reel eller ikke.   

Med 7 huskeregler kan du sikre deg mot it-kriminelle når du shopper på nettet. Her gir Janus R. Nielsen deg en rekke gode råd for å unngå å bli svindlet av falske nettbutikker. 


7 råd til en sikker netthandel 

  1. Unngå å klikke på links i e-mails når du vil besøke en nettbutikk. Tast selv webadressen inn manuelt i nettleseren, så du er sikker på at du ikke blir ledet til en annen nettbutikk via en falsk link.
  2. Se etter hengelås-ikonet i nettleseren, og sjekk at internettadressen starter med HTTPS (s-en står for secure) for å sikre at siden er sikker å besøke. Se også etter andre garantimerkinger, for eksempel e-merket, som er et dansk merke for sikker internetthandel. 
  3. Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon. Hvem står bak nettbutikken? Er det opplyst telefonnummer, adresse, emailadresse, CVR-nummer osv.? I mange falske nettbutikker er disse opplysningene ikke-eksisterende, og kan du ikke finne dem bør du være på vakt.
  4. Det kan gå litt raskt unna når svindlerne oppretter falske nettbutikker i forbindelse med nordmenns frykt for coronaviruset. Sjekk derfor om det er stave- og tastefeil. 
  5. Betal alltid dine varer på nettet med betalingskort. Hvis ikke du mottar varene kan banken hjelpe deg med å trekke pengene tilbake. Overvei også å bruke en ekstra sikkerhetskode, som for eksempel Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denne ekstra koden sikrer deg mot misbruk på nettet, hvis it-kriminelle skulle få fatt i kortdetaljene dine.
  6. Ta vare på alle kvitteringer, ordrebekreftelser osv. i din innboks, eller skriv dem ut. Jo mer dokumentasjon du har på dine kjøp, jo bedre står du stilt hvis noe skulle gå galt.
  7. Sørg alltid for å ha installert et oppdatert antivirus- og firewall-program på din computer eller smarttelefon før du handler på nettet. Sørg samtidig for at du kjøper dine varer på et sikkert nettverk, som enten kan være internettforbindelsen hjemme hos deg selv eller ditt 3- eller 4G nettverk.  
Av AnyTech365

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet