Månedsmagasinet på Costa del Sol

Dommeradministrator Muñoz har i praksis nå kontroll over 96% av aksjene i klubben etter at domstolen gav han kontroll over aksjeposten som ble holdt av NASS Spain 2000, der sjeik Al Thani var hovedaksjonær. Rettssaken mellom sjeiken og hotellkjeden BlueBay står om 49% av aksjene i NASS Spain 2000, mens sjeiken har eid 51% av selskapets aksjer. Det betyr rent juridisk at sjeiken ikke lenger er klubbens eier slik det står seg nå. Samtidig må en forvente at han neppe akter å godta dette helt uten videre.

Nye eiere

Dette baner vei for en mulig kapitaløkning og salg av aksjene til nye eiere, som potensielt vil bety enormt mye for klubbens økonomiske fundament, både på kort sikt, men kanskje enda mer sannsynlig på lang sikt. Det første hinderet var generalforsamlingen som ble avholdt 22. og 23. oktober, der regnskapet for perioden 1. juli 2018 til 30. juni 2019 måtte godkjennes, noe det ble.

Det er dermed en realistisk mulighet å se for seg at dette kan føre til at klubben får nye eiere når perioden under administrasjon er over. Hvordan dette vil foregå, er det derimot for tidlig å spekulere i, spesielt ettersom dommeradministrator Muñoz ettertrykkelig har gitt beskjed om at han ikke ser for seg noen rolle i klubben på lang sikt, og at det heller ikke vil være hans ansvar å selge klubbens aksjer til nye eiere. Et alternativ som likevel kan nevnes, er at BlueBay, som kjemper om kontrollen over 49% aksjene, kan tenkes å ønske seg en rolle som majoritetsaksjonær med ytterligere investeringer i klubben.

Etter at det nå synes klart at sjeik Al Thani mister eierett til fotballklubben, kan det gå mot salg og nye eiere i fotballklubbe. Her fra et aksjonærmøte på La Rosaleda i midten av oktober. Foto. Málaga CF.

Påkrevd opprydning

Selv om dommeradministratoren, som selv er en delvis omstridt karakter på grunn av de kraftige tiltakene han har satt i gang og som har kostet mange i klubben jobben (men som samtidig sannsynligvis reddet klubben økonomisk), ikke har lederambisjoner, har han nå fått utvidet sin makt betraktelig. Han har nå den kommersielle ledelsen av både klubben og klubbens majoritetsaksjonær, med utvidede fullmakter og tilganger til all den informasjonen han selv anser for nødvendig å ha. 

Neste steg er å fjerne styremedlemmene, inkludert sjeiken selv, fra ledelsen av NASS Spain 2000 S.L, og Nassir Bin Abdullah & Sons S.L, samt personer og fullmakter direkte tilknyttet ledelsen av disse der det anses som hensiktsmessig.

Svindel og bedrag

Etter at dette er gjort, må dommeradministrator Muñoz presentere et regnskap med fullt innsyn i klubbøkonomien, samt en evaluering av klubbens tidligere ledelse og årsregnskap presentert av denne. Domstolen krever også en lignende gjennomgang av begge selskapers regnskap, samt varebeholdning og verdsettelse av selskapenes eiendeler, samt en full gjennomgang av gjeld og mulige løsninger for å dekke det klubben og selskapene har utestående.

Samtidig er det nå kjent at tre tidligere direktører i Málaga CF etterforskes for svindel og hvitvasking, relatert til Al Thani-familien. Det skal bl.a. dreie seg om penger som er urettmessig tatt ut av klubben for å dekke lån til sjeikens familie, samt utgifter til biler, oppussing av boliger, hotellopphold, helsekostnader, personlige reiser, dyrefôr, kredittkortbetalinger, drivstoff, bøter, budtjenester, mobiltelefoner, renseri, møbler og annet. Det er minoritetsaksjonærenes sak mot sjeik Al Thani som har ført til at de tre eks-direktørene nå etterforskes.

Kort fortalt har dommeradministratoren mange ting å forholde seg til i det omfattende arbeidet som fremdeles gjenstår. Noen snarlig konklusjon rundt eventuelt salg av klubben bør neppe forventes, men det skjer likevel mye som er positivt, og som lover godt for framtida.


Arilds corner 

Og fotballen ruller videre

Fotball. Verdens største idrett, har blitt sparket igang, i en eller annen form, i store deler av verden. I de fleste land har man tilpasset form og dekning etterhvert som pandemien har herjet.

Kultur kan være så mangt og hver enkelt har sine preferanser. Og fotballkulturen med den.

I Spania vil mange dele fotballopplevelsene ute på barer og restauranter. Eller være tilstede på banen og heie. Å sitte hjemme og se på tv, alene eller med familien, er litt kjipt.

I dagens situasjon hvor man mer eller mindre er tvunget til å være mye hjemme, gjør det sitt til at brakkesyken brer om seg.

Fotball-suget

Vi nordboere som har mørketid, høst, snøstormer og kamper som avlyses pga. forhold som ikke egner seg for fotball. Kamper som går innendørs osv. Vi løser fotball-suget på andre måter.

Vi er vant til å være inne. Hygge oss med lys og varme, god mat og drikke. Vi skaper «innegleder» med familie og venner.

Fotball-suget dekkes gjennom tv, nettet, betalingskanaler, digitale løsninger oa. Og vi får inn alle toppmatcher fra forskjellige land, cuper, finaler og på alle nivåer. Full pakke! Mange lider selvfølgelig av brakkesyke, men vi ventilerer bla. gjennom fotballen.

Pub på de britiske øyer

I England er fotballen hellig. Generasjoner har stilt opp på matchene. Pit-stop før, under og etter matchen er pubene. Pub-kulturen er vant til harde meningsutvekslinger, fanatiske supporter og full dekning av alle matcher. Hver runde.

Media pisker opp stemningen og stiller opp med intervjuer, eksperter, rykter, synsinger, supportere for og imot til alle døgnets tider. I alle typer media.Fotball er religion. Ikke bare kultur.

Opprør på gang

I Tyskland og videre nedover i Europa ser man mye av det samme som i England. Det er opprør mot tomme tribuner og lover og regler. Og mange matcher går for fulle tribuner. Hvilke konsekvenser har dette? Vi bare krysser fingre og håper at det kommer en vaksine snart.

I de store fotballandene som Frankrike og Italia, er det nesten opprør og fotballfansen gir blaffen. Men politiet slår hardt ned på overtramp. Mange fans er jo yngre og bringer smitten videre til venner, familie, skoler, arbeidsplasser…

I Øst-Europa er det til dels tøffere forhold. Noen nekter, utrolig nok, at det finnes Corona i deres land. Tribunene er fulle av fanatiske fans som gir blaffen. Det får gå som det går, bare man får mettet fotballhungeren.

Hva med Málaga CF?

Pandemien har lagt sin klamme hånd over fotballen. Tomme tribuner. Manglende stemning. Ingen malaguistas. Vi holder oss i dekning, innendørs, som mange andre.

Men det er mange lyspunkter tross alt: Store deler av spillerstallen er skiftet ut. Nye spillere med lavere lønninger, har kommet inn. Akademiet har blitt mer involvert.Trenere, ledere, støtteapparat har gjort en flott jobb. De har skapt «våre nye helter».Og de har gjort en meget bra jobb så langt i sesongen og holder godt følge med tabell-toppen.

Opprydning

Nye og tøffe krefter har kommet inn og har ryddet opp mye. Sjeiken, hans familie og medløpere har blitt fjernet – uten nåde. Dette er en gjeng som har en helt annen kultur når det gjelder kjøp, salg og drift. Sammenblandingen mellom private interesser, klubben og det man har involvert seg i, har vært fremtredende.

De representerer en kultur som ikke er forenelig med hva vi vanlige supportere, fans, sponsorer, samarbeidspartnere etc. ønsker og står for.

Vi i Pena Oso Polar følger med. Vi holder sammen, og de sosiale aktiviteter og møteplasser holder dampen oppe. Både for de som holder til på kysten og alle som er hjemme i sine respektive land. Det er vår kultur. Og: Trekkfuglene kommer tilbake så snart forholdene tillater det.


Kontakt med La Peña Oso Polar

Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norsk/svenske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer og følgere bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF når det omsider kommer i gang, ta kontakt på:

www.facebook.com/pena-oso-polar

E-post: penaosopolar@gmail.com

Av Fredrik Alnæs, Málaga de Noruega

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.