Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Sko for enhver smak

Moderne, klassiske, flate, platå, wedge, slingback, ballerina, vakre, ordinære, billige, dyre, ensfargede, mønstrede sko – til hverdags og til fest.  Vi tenker selvfølgelig på de ur-spanske espadrillos som har vært produsert i Spania i mange hundre år.  De eldste og mest primitive ble laget for nesten 4.000 år siden.  

På 1300-tallet begynte imidlertid spanjolene å lage espadrillos slik vi kjenner dem i dag.  Navnet har de fått fra esparto-gresset som vokser vilt mange steder i Spania.  Gresset ble bearbeidet og tvunnet sammen til lange rep, og deretter formet til en såle. I dag lages sålen stort sett av jute, og ofte legges det et lag med gummi underst for at skoen ikke skal trekke til seg fuktighet.  Overdelen er ofte laget av tykt bomullsstoff.

Lag sine egne espadrillos

Selv om fabrikker i stor grad har overtatt produksjonen av de populære skoene, holdes det gamle håndverket fremdeles i hevd. Vi har besøkt Museu de l’espardenya i Banyeres da Mariola som ligger nord i Alicante-provinsen. Her er det utsilt diverse utgaver fra forskjellige tidsepoker, og vi kan følge forvandlingen fra gress til ferdig sko.  Hver sommer arrangeres det kurs for de som har lyst til å lage sine egne espadrillos, men dette er arbeid som er tøft for fingrene!  Passer ikke tidspunktet, så kan du be om å se en ca 30 minutter lang film som gir deg en brukbar innføring i dette håndverket. 

Fra å være en sko for de fattige og ubemidlede, ble det særegne fottøyet svært populære i USA som følge av kino-suksessen Key Largo fra 1948, der Lauren Bacall lanserte espadrillos for det amerikanske markedet. Senere var slike sko å se på flere celibriteter som bl.a. Marilyn Monroe og Jacqueline Kennedy, og på 80-tallet ble den flate utgaven populær også blant menn etter at Don Johnson alias Sonny Crockett ofte hadde espadrillos på seg under innspillingen av Miami Vice.  

Prisen er  høyst varierende. Hos Chanel på Bon Marche i Paris koster et par flate espadrillos 250 euro.  På marked i Spania kan man få dem for 3.  Bortsett fra at Chanel-utgaven har en noe tykkere gummisåle, er de ellers nokså like. Spanias mest kjente produsent av espadrillos er Casa Hernanz i Madrid. På gode dager kan de selge mer enn 700 par. 

Smoking, hvit skjorte og espadrillos

Salvador Dalí, som kanskje er like mye kjent for sin eksentriske væremåte og sine surrealistiske “outfits” som sin kunst, elsket espadrillos.  I motsetning til sine spanske landsmenn, som i alle fall den gang hovedsakelig brukte dem når de skulle på stranden, spradet han rundt i Paris’ gater med disse spesielle skoene.  Selv i selskap med andre celebriteter, iført smoking og hvit skjorte, foretrakk han sko laget av viltvoksende gress fra sitt hjemland.

http://www.banyeresdemariolaturisme.com/en/museu-de-l-espardenya.html

Av Rikke Iuell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet