Månedsmagasinet på Costa del Sol
Er du klar for en ny vaksine?

På den 4. februar var det stort søkelys på kreft i hele verden. Grunnen var årets internasjonale kreftdag som også ga anledning til en lang rekke seminarer, innlegg og debatter på Solkysten. Tallene og utviklingen er skremmende. Bare i Málaga-provinsen registrerte man i fjor nesten 10 000 nye kreftpasienter. I år 2030 – om bare syv år – forventer man 12 000 nye tilfeller … og slik vil det fortsette. Det spanske helsevesenet frykter at frem mot år 2050 vil mellom 40 og 50 prosent av landets innbyggere ha fått kreftdiagnosen. Ser vi utover landegrensene, ser vi at den tragiske utviklingen er identisk i hele Europa. Riktignok pyntes de skremmende prognosene med et håp om at mellom 50 og 70 prosent i fremtiden vil overleve kreften, men – uten behov for å skape unødig drama – tror jeg godt vi kan være enige om at vi ser på fremtidens folkesykdom nummer en. Jeg tror også vi kan være enige om at en livsstil uten for mye tobakk, spirit, overvekt og stress vil minske risikoen for å bli rammet. Men kan vi også bli enige om at det ville være ønskelig med en vaksine mot kreft?

Alle typer kreft vinner frem. I Spania er det spesielt brystkreft og prostatakreft fulgt av hudkreft, som truer. Solens stråler er ikke alltid like bra – spesielt ikke for oss med lys hud. Hvis vi i tillegg har noen føflekker, er vi ekstra utsatt. Jeg er neppe den eneste som nå begynner å få kalde føtter. Moderna forsøker likevel å varme dem litt. På den internasjonale kreftdagen i februar annonserte det amerikanske legemiddelfirmaet at de har en vaksine mot hudkreft under utvikling. Vaksinen skulle kunne redusere risikoen for alvorlig hudkreft med 44 prosent. Noen klapper, andre piper. Jeg trekker derimot litt på smilebåndet og husker de mange konspirasjonsteoriene vi hørte sist Moderna lanserte en banebrytende vaksine; Covid-19 vaksinen. Hvem skal vi høre på denne gang?

Er det enda en Mikrochip som vi skal ha i oss slik at staten kan kontrollere oss?

Er det enda et forsøk på folkedrap for å få verdens befolkningstall ned?

Er det snakk om et nytt biologisk våpen – denne gangen fra USA?

Er det enda en planlagt bløff for at legemiddelindustrien skal tjene flere penger?

Eller må vi høre at kreft slett ikke finnes? At det er noe staten og mediene har funnet opp for å skremme og kontrollere oss?

Covid-19 vaksinene ga anledning til historiens mest ville konspirasjonsteorier som fikk alt for mange gale tilhengere. Like sprøtt var det at vaksinene ble lansert som vaksiner fremfor det de egentlig er: et legemiddelprodukt som kan styrke oss gjennom et mulig sykdomsforløp.

Nå er et nytt legemiddelprodukt mot hudkreft på vei. Kommer det ikke i år, så kommer det i 2024. Det skal nok få debatten til å rulle – spesielt her på Costa del Sol hvor hudkreftstatistikken går i været og solen skinner 300 dager i året.

Er du klar for et nytt stikk? Jeg har full respekt for ditt valg – bare du viser respekt for legevitenskapen i allmenhet. Vi må aldri glemme at for bare 100 år siden var vi mennesker gamle, hvis vi rundet 50 år. Det har bl.a. legevitenskapen vært med på å forandre. For bare 70 år siden døde vi av noe så enkelt som en lungebetennelse, men legevitenskapen endret på det. For 30 år siden døde vi av HIV-smitte, og det har legevitenskapen også snudd på. Og hvor mange eldre og svake hadde ikke vært døde, hvis ikke legevitenskapen hadde gitt oss Covid-19 vaksinen/legemiddelproduktet. Nå er det første produktet mot en kreft like rundt hjørnet – og forhåpentligvis er mange flere på vei. Det er bare grunn til å smile. Ta vaksinen hvis du tør! – men glem aldri solkremen. Solen bør kunne gjerne skinne på oss resten av livet – i hele vårt lange liv.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.