Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Benidorm skal ha vært den første spanske fiskerlandsbyen som gikk ut og fortalte verden om sine vakre solfylte sandstrender.  Allerede i 1893 kunne man lese i en avis i Madrid at Benidorm kunne by på helsebringende opphold i solen.  Samme år kom en håndfull madrileños med tog fra hovedstaden for å nyte godt av det fristende tilbudet. Antall besøkende økte etter hvert, men helt frem til begynnelsen av 1960-tallet var Benidorm fremdeles en liten, søvnig landsby med hovedfokus på fisk og fiskebåter.


Charterturismens hovedstad.

Spania er  i dag et av verdens fremste turistland med over 80 millioner besøkende hvert år.  En lang kystlinjen, et stort antall soldager pr. år,  kulturell egenart og  målrettet privat og offentlig satsing på sektoren har bidradd til at Spanias charterturisme har utviklet seg til å bli  blant de fremste i Europa.  Turistindustrien er i dag en av Spanias største inntektskilder med charter-turismen som den mest dominerende.  Og Benidorm er charterturismens hovedstad!  Mye takket være Pedro Zaragoza Orts (1922-2008) som var borgermester i byen i perioden 1950 – 1967.  Han satte seg fore å gjøre byen til et av Spanias største turistmål, og som et symbol på modernitet og fremtidsrettet byggestil  lot han byen vokse mot himmelen samtidig som han tilrettela for masse-turisme. Benidorm ble også det første sted i Spania hvor det ble lovlig for kvinner å gå i bikini.  Borgermester Pedro Zaragoza Orts skal selv ha snakket med General Franco og fått den nødvendige tillatelse.  

Benidorm har fremdeles en ”sjel”, selv om den er vanskelig å se ved første øyekast.  Den opprinnelige fiskerlandsbyen  ligger på en liten høyde som deler byen i to, med Playa de Levante på nord/øst-siden og Playa de Poniente på syd/vest-siden. 

Her ligger blant annet den vakre San Jaime-kirken.  Den er fra det 18. århundre, og kronet med to blå kupler i tradisjonell middelhavsstil.  Inni kirken står Benidorms skytshelgen, la Vírgen del Sufragio.  Ifølge et sagn så drev en tom seilskute inn på stranden i Benidorm i 1740.  Innbyggerne fryktet at vraket kunne inneholde rotter, så det ble derfor bestemt at det skulle brennes, inkludert alt som var om bord.  I asken fra båten fant man noen dager senere den vakre figuren av Virgen del Sufragio, og det ble sett på som et mirakel at hun ikke var blitt skadet i brannen.  Hun står i dag i en liten glasskuppel i kirken der hun kan beundres av besøkende. 

På byens høyeste punkt står det et gammelt kanon-batteri, herfra er det god utsikt over havet og lett å se om noen nærmer seg sjøveien, sjørøvere herjet langs kysten i mange hundre år.  I dag er det lille området gjort om til et fantastisk utsiktsted hvor man kan nyte hav og himmel –  og den lille øya Isla de Benidorm som ligger ute i havgapet. Det går båter med glass-bunn i skytteltrafikk mellom øya og fastlandet, en spennende tur for de som er interessert i den maritime flora og fauna. På turen tilbake til Benidorm får vi et godt overblikk over den spesielle bebyggelsen langs de to strendene, og forstår godt at Benidorm også blir kaldt Spanias Manhattan. 

For Benidorm er først og fremst kjent for sin spesielle bebyggelse. Den største bolig-blokken,  som ble påbegynt i 2006, skal være Spanias 5. høyeste bygning.  Den er hele 192 meter høy, har 52 etasjer og inneholder 269 boliger. Bygningen er satt sammen av to ”tvilling-tårn” som er bygget sammen på toppen med en konstruksjon som skal minne om en diamant. 

Bredt klientell.

I vinterhalvåret domineres bybildet naturlig nok av pensjonister.  Og her er plass til mange.  De fleste kommer fra England, Tyskland, Nederland, Belgia og Skandinavia. Noen kommer bare for å slappe av og gjøre minst mulig, andre benytter seg av tilbud om strand-gymnastikk, organiserte spaserturer, formiddags-dans, bingo og quiz, for å nevne noe.  

I sommermånedene synker gjennomsnittsalderen dramatisk, da invaderes byen og strendene av festglade ungdommer fra hele Europa. Det spilles musikk på høyt volum døgnet rund og det finnes underholdningstilbud som dekker hele spekteret;  fra tradisjonelle danseband og kabareter til karaoke og dragshows.  Tilbudet er upåklagelig. 

Så, for de som ønsker å bli noen dager, så gjelder det å velge det tidspunktet på året som passer best.  

https://www.visitbenidorm.es/

https://excursionesbenidorm.com/es/isla-de-benidorm.html

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet