Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med over 320 soldager i året kan Alicante skryte av å være en av Spanias mest solrike byer. 

Det var fønikerne som grunnla byen i år 325 f.Kr.  Romerne kom i det 3 århundre f.Kr, og kalte senere stedet for Lucentum,  Lysets By.  I år 718 ble Alicante lagt under maurisk herredømme og ble først gjenerobret i 1296 og innlemmet i kongedømmet Valencia. Kong Ferdinand og Dronning Isabel ga Alicante bystatus i 1490. Økonomien er hovedsakelig basert på turisme og vinproduksjon. I tillegg eksporteres det olivenolje, frukt, tekstiler, keramikk, lær og lærprodukter, som blant annet sko og vesker.

Castillo de Santa Bárbara

For å få den fulle oversikten, starter vi vår sightseeing på Castillo de Santa Bárbara, som ligger på Benacantil-høyden, Alicantes høyeste punkt. Dette området har spilt en stor rolle gjennom byens lange historie. Allerede i det tredje århundre f.Kr skal kartagenerne ha bygget en borg  der Castillo de Santa Bárbara nå ligger. Borgen, slik den står i dag, er bygget i perioden fra 1200–1500.  Det er mulig å ta heis opp, men det anbefales så absolutt å gå den vakre stien som slynger seg oppover mellom gamle, sjarmerende hus med blomsterpotter på veggene og ved inngangsdørene.

Vi må riktig ‘psyke oss opp’  for å våge å gå ut på den lille utsiktsposten som henger på utsiden av festningsverket. 160 meter under oss ligger husene litt hulter til bulter. Og så – glitrende hav så langt vi ser. Vi rusler litt rundt på borgen, opp bratte trapper og under romerske buer. I sprekkene mellom de store steinblokkene vokser det gress og blomster. I den eldste delen skal det blant annet ha vært både sykehus og skole. Det er fredelig og stille og nesten uvirkelig å tenke på alle slagene som har funnet sted her oppe.

Kirker og museer

Vi kommer ned igjen ved den vakre La Iglesia de Santa Maria, Alicantes eldste kirke, som ble påbegynt på 1400-tallet og sto ferdig slik den er i dag ca. 200 år senere.  Dørene er åpne, og vi lister oss inn for å beundre det vakre interiøret. Vi slutter aldri å la oss fascinere av alle som ‘stikker innom’  katolske kirker, gjør korsets tegn, tenner et lys og ber en rask bønn i de mektige omgivelsene før de haster videre.

Like i nærheten ligger Museo Gravina, med malerier og skulpturer fra nyere tid.  Den fire etasjers høye bygningen sto ferdig i 1808. Kunsten på veggene gir oss et lite innblikk i hvordan det har vært å være en del av det gode borgerskapet.

To kvartaler lenger oppe finner vi  Museo Maca, med permanente samlinger av blant annet Picasso, Dalí og Miró.

Neste stopp er El Ayuntamiento. I tillegg til å være byens rådhus er bygningen også et museum, med flere vakkert dekorerte rom. Salón Azul, den imponerende blå salongen, som ble innredet til ære for Dronning Isabel II, er kanskje rommet som gjør størst inntrykk på oss.

På plassen foran rådhuset arrangeres det marked hver søndag. Markedet er spesielt interessant for samlere, for her selges det gammelt sølv, frimerker, mynter, vinylplater og bøker, for å nevne noe. 

Over 300 mennesker drept

Republikanerne sto sterkt i Alicante under den spanske borgerkrigen, noe som førte til en massiv bombing av byen. 25. mai 1938 ble det sluppet ca. 90 bomber over Alicante og områdene rundt, og over 300 mennesker ble drept.  Det ble bygget flere tilfluktsrom, refugios, hvor folk kunne gjemme seg når flyalarmen gikk. Et par av disse er nå åpnet for publikum, blant annet Refugio Antiaere, som ligger på Plaza Sènica. 

El Mercado Central

El Mercado Central, byens store innendørs matmarked, ligger på Avenida Alfonso El Sabio og står delvis på restene av den gamle bymuren. Eksteriøret på den imponerende bygningen, som sto ferdig i 1921, gir assosiasjoner til noen av Spanias mange katedraler. Her finner man nesten 300 butikker, 292 for å være nøyaktiig, fordelt over to etasjer. Når dørene åpnes klokken 07.00, har det allerede vært stor aktivitet her i flere timer med å bære inn mat som skal konsumeres i løpet av dagen. Klokken 14.30 er alt over og dørene stenges igjen.

Avenida de Maisonnave er byens desidert største handlegate. Her ligger motebutikkene på rekke rad, både de vanlige kjedebutikkene og lokale spesialbutikker. Med brede fortau og god plass til å bevege seg på, er dette et perfekt sted også for de som bare vil «vindusshoppe». 

6,6 millioner fliser

Den vakre, ‘bølgende’ Explanada de España, som er laget av 6,6 millioner små fliser, er et samlingssted både for innbyggere og turister. I skyggen av palmene sitter folk på klappstoler som kommunen har satt ut til fri benyttelse. Noen sitter bare og ser på livet, andre diskuterer alt fra politikk til morgendagens vær.  Markedsbodene ligger tett i tett, og innimellom finnes caféer og kiosker.

Alicante er en universitetsby, så nattelivet kan til tider være hektisk. Da inntar studenter fra hele Europa caféer, barer og discotek og kan holde det gående til langt ut i de små timer. Vi sjekket tidlig ut av hotellet neste dag og traff på en festglad gruppe med spanjoler. For oss var det søndag morgen, for dem var det fremdeles lørdag kveld…

www.alicanteturismo.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet