Månedsmagasinet på Costa del Sol
Slalåm, strender, siesta, kald hvitvin og litt jobb

Slalåm, strender, siesta, kald hvitvin og litt jobb

EirikPetterson1

Mye tyder på at Eirik J. Petterson (73) langt på vei har funnet koden for det gode Sydenlivet.
Eirik har nemlig noen faste ritualer for livet her på kysten. Det handler om å nyte en siesta på sofaen hver dag, tilbringe søndagene – så sant været tillater det – på stranda sammen med kona Elisabeth, en stor piknikkurv med blant annet en kald flaske hvitvin. Dessuten å dra opp til Sierra Nevada én gang i året for å stå slalåm. Eirik har nemlig oppdaget at når du fyller 70 år, kan du stå på slalåm og ta så mange skiheiser som du bare orker. Helt gratis. Og så ser han på jobben sin nærmest som en meningsfull hobby…
 
Ja til førtidspensjonering
Som mange andre gikk Eirik og bar på en hemmelig drøm om Syden. Og da han som 60-åring fikk pensjonstilbud fra arbeidsgiveren Statoil, var han ikke i tvil. Svaret måtte bli «ja, takk».
Mange mennesker i det norske og skandinaviske miljøet på Costa del Sol vet at VVS-ingeniøren Eirik driver firmaet Pure Water Tech S.L. og er forhandler og installatør av systemer for kalkrensing av vann og av drikkevannsfiltre. Ikke få mennesker fra Sotogrande i sør til langt nord på den spanske Middelhavskysten har hatt Eirik på besøk for å få installert slike systemer. Gjennom årene har han installert flere tusen systemer i private hjem.
 
– Mye å spare
Som fersk innflytter i Spania skjønte Eirik fort at kalk i vannet kunne bli et problem:
– Da jeg sto i dusjen, oppdaget jeg at innimellom forsvant det varme vannet fordi gassvarmeren stanset. Såpa skummet ikke, og i oppvaskmaskinen ble ikke glassene blanke, men kom ut nyvasket med matt belegg. Jeg undersøkte litt og fikk greie på at alt dette skyldtes kalk i springvannet, forteller han.
Dermed satset han på en britisk oppfinnelse – HydroFlow – et patentert system han hevder kan gi husholdningene store besparelser. Rett og slett fordi vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, varmtvannsbereder og gassbrennere lever flere år lenger med det enkle systemet.
– Det er en liten sak som skaper et elektromagnetisk felt som omslutter vannrøret, og monteres på 5 minutter ved varmtvannsberederen. Et elektrisk signal sendes i vannet og gir beskyttelse mot dannelse av kalkbelegg, samt løsner opp fastgrodd og gammel kalk fra rørveggene. Enkelt, men genialt, hevder Eirik og forteller at produktene er patentert i over 30 land.
 
Klor og tungmetaller
– En del mennesker som har allergier, psoriasis og følsom hud, reagerer på at det er klor i bassengvannet her på kysten, forklarer Eirik og sier at produktet AquaKlear reduserer behovet for klor samtidig som det fjerner kloraminer som kan irritere hud og slimhinner og tørke ut hår og hud.
Han er litt overrasket over hvor lite folk vet om hvor lett problemene kan løses. Montering av utstyret er svært enkelt og rimelig i forhold hva man kan spare, hevder han.
Noen bærer seg nærmest skakke på drikkevann de kjøper i butikken. Her tilbyr Eirik
Doulton-systemet med sitt keramiske filter som sikrer at springvannet renses for alt fra tungmetaller og klor, til bakterier, parasitter og slam.
– Bedre enn flaskevann. Kjøpevannet inneholder dessuten salt, og det får vi allerede for mye av i maten om man ikke også skal drikke vann tilsatt salt, avslutter Eirik Petterson.
 
EirikPetterson2.jpg
 
(20)14-spørsmål til Eirik J. Petterson:
 
Hvordan påvirker den økonomiske krisen i Spania deg og ditt liv?

– Lite. Men vi ser jo at det er dårlige tider rundt oss. Selv får vi pensjon fra Norge og dermed er det ikke så mye vi merker til krisen.
 
Tror du på noen snarlig lysning i spansk økonomi og lavere arbeidsledighet?
– Ja. Det er tegn til en viss bedring, selv om det å finne en løsning arbeidsløsheten ikke er gjort over natta. Det vil nok ta to til tre år til.
 
Er korrupsjon et problem i Spania? Stoler du på politikerne?
– Det kan virke som om det er mer tradisjon for korrupsjon her til lands, selv om vi har korrupsjon også i Norge. Det går kanskje en generasjon til før Spania har fått bukt med korrupsjonen. ja, jeg stoler på politikerne, selv om jeg har lite med dem å gjøre.
 
Tyrefekting ¬– kultur eller ukultur? Er du for eller imot?
– Jeg er imot. Har opplevd det en gang. Det hadde vært bedre om spanjolene holdt fast på tradisjonen med tyrefektingene om de ikke skadet oksene.
 
Hva er det beste med Spania?
– Klima!
 
… og hva er det verste?
– At du ikke kan stole på at spanjolene holder en avtale og et klokkeslett. Klokka 14 kan like gjerne være klokka halv tre eller kvart på tre.
 
Hvilket menneske har du som ideal?
– Jeg har ikke noe spesielt ideal, svarer han etter en lengre paus.
 
Hva er ditt høyeste ønske for 2014?
– Fortsatt å ha god helse.
 
Frykter du klimaendringene? Er de naturlige eller menneskeskapte?
– Jeg tror klimaendringene er naturlige. Kjerneprøver i isen i Antarktis viser at vi alltid har hatt store klimavariasjoner. Aktive vulkaner blåser ut mange ganger så mye CO2 og andre gasser enn det vi produserer ved å kjøre biler.
 
Ditt spanske favorittmåltid?
– Gambas al pil pil!
 
Hva slags dings kan du ikke unnvære?
– Mobiltelefonen! Den er med overalt. Jeg hadde ikke funnet fram til kundene mine uten å bruke mobilen.
 
Er du opptatt av hva du spiser og hvor sunt eller usunt maten er?
– Ja. Alltid grønnsaker og salat til hver middag. Jeg passer alltid på ikke å spise for mye.
 
Er du redd for å dø?
– Nei.
 
Én gang Spania, alltid Spania?
– Ja. Ingenting skal tvinge meg tilbake til Norge, avslutter Eirik J. Petterson.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.