24/7 norsktalende legehjelp for besøkende i Spania.
Hvis man er på ferie i Spania og blir syk, går mange spørsmål gjennom hodet:
Hvem skal jeg ringe til?
Hvilket språk snakker de?
Hvem kan jeg stole på?
Og hvor mye vil jeg måtte betale?
Tenk hvor fantastisk det hadde vært for besøkende fra Skandinavia å kunne ringe et gratis norsk telefonnummer som umiddelbart ville bli besvart på norsk hele døgnet og hatt en lege på hotellrommet eller til sitt spanske feriehjem i løpet av 15-30 minutter – uten å måtte betale en cent!
Dette er tankene bak Scandinavian Medical Center, et spansk-skandinavisk foretak som vil forenkle og forbedre helsetjenestene for skandinaver og andre som ferierer eller oppholder seg på Costa del Sol og Costa Tropical.
Det Norske Magasinet møtte to av selskapets nøkkelpersoner på klinikken deres i Benalmádena: Niclas Just Ask (34) som er daglig leder for callsenteret og Angie Patricia López Murillo (29) som er én av SMCs seks leger.
24/7 norsktalende legehjelp
Scandinavian Medical Centres klinikker har eksistert i flere år, men da den spanske eieren begynte å samarbeide med en norsk partner, utviklet de forretningsmodellen og grunnla det nyeselskapet i begynnelsen av 2024. De første pasientene ble ønsket velkommen i september, og etter det har det bare «ballet på seg», som Niclas sier. I dag har Scandinavian Medical Center seks fast ansatte leger og tolv sykepleiere og resepsjonister på sine egne klinikker. I tillegg til telefontjenester hele døgnet, har klinikkene åpent 9-16 hver dag (lenger i høysesongen), og legene drar på hotell- og hjemmebesøk 24/7. Legesentrene dekker Costa del Sol fra Estepona i vest til Nerja i øst, mens klinikken på Costa Tropical dekker området fra Nerja til Almuñecar.
Forklar hvordan Scandinavian Medical Centre fungerer?
Niclas: Mange skandinaver tilbringer perioder av året i Spania, både på egen hånd og på gruppereiser med skandinaviske reiseselskaper, og de kan alle ha nytte av våre helsetjenester. Bare hotellene nær klinikken i Benalmádena mottar tusenvis av norske turister hvert år – de fleste pensjonister og mange med helseplager. Ofte snakker de ikke spesielt godt engelsk og vet ikke hvor eller hvem de skal henvende seg til. Mange vil ikke ringe eller ta telefonen hvis de ser at det er et spansk nummer. Og det er jo mye lettere for skandinaver å ringe et norsk telefonnummer og få hjelp, når de ikke kan snakke spansk. De havner heller ikke på et sentralbord med mye frem og tilbake, men kommer direkte til vår personlige norske telefonhjelp. Jeg sier gjerne at det tar 30 minutter til hjelpen kommer, men det går nesten alltid raskere, ofte bare 10 minutter. De fleste får hjelp på hotellet eller hjemme hvis de bor i en leilighet, mens noen møter opp på klinikken. Samtidig slipper pasientene å legge ut noe, for firmaet har avtaler med alle de norske og skandinaviske forsikringsselskapene. Det vil si at alle som er på reise i Spania med skandinavisk reiseforsikring, kan ringe vårt norske telefonnummer og få gratis helsehjelp – hele døgnet. Alt de trenger er å vise pass og reiseforsikringsdokumenter. Enklere kan det ikke bli!
Så man trenger ikke å betale noe som helst?
Nei, vi garantere at ingen av våre skandinaviske klienter trenger å betale noe, og vi garanterer samtidig at de ikke vil få problemer med forsikringsselskapet sitt hjemme. Vi har avtale med forsikringsselskapene om å fakturere dem direkte, og de er veldig fornøyde med tjenestene vi tilbyr. De vet hvordan vi jobber og stoler på at hvis en klient forstuer lillefingeren, så sender vi dem ikke med ambulanse til sykehuset. Det har vært noen slike tilfeller på kysten, så reiseforsikringsselskapene har faktisk en svarteliste på leger som de ikke vil bruke her fordi de har overfakturert eller operert unødvendig.
Men Nordmenn har da HELFO-kort. Trenger norske turister noe mer?
Niclas: Hvis noen vil bruke HELFO-kortet sitt, kan de selvfølgelig det. Men da må de gå alene og sitte og vente i timevis på legevakten. I tillegg snakker folkene du møter i helsevesenet ikke alltid engelsk. Egentlig er HELFO-kortet derfor ganske ubrukelig i Spania, for ferien din er sannsynligvis over før du får en legetime! Fastboende skandinaver er gjerne innmeldt i det spanske helsesystemet eller har annen helseforsikring, og vi prøver heller ikke å konkurrere med de skandinaviske privatklinikkene her nede. Vi ønsker simpelthen å være et betryggende tilbud for besøkende med reiseforsikring.
Hjelper dere også reisende fra land utenom Skandinavia?
Niclas: Per i dag har vi avtaler med svenske, danske og norske forsikringsselskaper og mulig senere også finske, men vi er åpne for alle. Mange internasjonale klienter kommer til klinikken for en konsultasjon fordi de er fornøyde med servicen vår. De fleste internasjonale forsikringsselskaper tillater ikke at klinikken fakturerer dem direkte, og vi kan selvsagt heller ikke ha forsikringsavtaler med alle forsikringsselskaper i hele verden, så da må klientene legge ut og bli refundert av forsikringsselskapet i sitt hjemland.
Norsk IT-spesialist og kolombiansk lege
Niclas, som meget passende har etternavnene Just Ask, er en av stemmene på telefonen til SMC. Selv kom han til Spania for et par år siden for å jobbe med nettbaserte IT-tjenester. Han jobbet også litt med ett av de skandinaviske reiseselskapene på Costa de Sol, som er hvordan han kom i kontakt med eierne av Scandinavian Medical Center. De fortalte ham om konseptet, og tilbød ham å ta hånd om callsenteret.
Hvorfor ble du involvert i selskapet og hva er din rolle?
Niclas: Jeg liker å jobbe med litt av hvert, og det går fint å kombinere det med mine IT- jobber, for jeg kan alltids ta en telefon. Jeg har ingen medisinsk bakgrunn, men folk ringer jo ikke hvis de har mistet en fot, da ringer de 112. De som ringer, gir meg sine symptomer – la oss si hoste og feber – som jeg kommuniserer videre til legene. Noen av legene våre snakker et skandinavisk språk og alle snakker engelsk, og jeg kan alltid være med på konsultasjonen via høyttaler og oversette ved behov. De aller fleste ringer enten etter frokost eller på ettermiddagen når de har kommet tilbake fra en utflukt, men vi svarer telefonen 24 timer i døgnet alle dager i året.
Den unge kolombianske legen (MD) Angie Patricia López Murillo jobbet på sykehus, akuttavdeling og med onkologi-tjenester i sitt hjemland etter studiene. Via kontakter fikk Angie forbindelse med SMC og ble tilbudt jobb. Hun flyttet til Spania i februar for å jobbe på klinikken i Benalmádena.
Hva innebærer jobben din med Scandinavian Medical Centre?
Angie: Som lege tar jeg imot pasienter på klinikken og hvis det er behov for det, rykker jeg ut til deres hotell eller hjem. Dette er min første jobb i Spania. Vi har hatt pasienter siden september og det var veldig travelt i de første tre månedene, fordi jeg i begynnelsen var den eneste legen på klinikken. Men nå har vi fått ansatt en lege til, for målet er alltid å ha to leger på alle klinikkene våre.
Hva er de mest vanlige plagene du ser her på klinikken?
Det kan egentlig være alt mulig. Nå for tiden er det mye luftveisinfeksjoner, Covid, bronkitt, lungebetennelse, magebesvær, øreinfeksjon og halsbetennelse. Andre ganger kan pasientene ha hjerteproblemer, diabetes eller høyt blodtrykk. Noen ganger er det nødvendig å sende pasientene på sykehus for prøver eller innleggelse, men som oftest kan vi behandle dem på klinikken. Hvis pasienten har en infeksjon, skriver jeg vanligvis ut en resept og gir dem eventuelt smertestillende medisiner, og kanskje er det nødvendig at pasienten kommer tilbake hit for kontroll tre dager senere. Mens de fleste problemene nå om vinteren handler om pust, ser vi mer øreinfeksjoner om sommeren p.g.a. svømming.
Hvordan er ditt forhold til pasientene?
Angie: Jeg elsker pasientene våre. I går hadde jeg en pasient som var 91 år! Vi har alle typer pasienter – nordmenn, svensker, dansker og finner, irer, briter og hollendere. Jeg har ført en oversikt, og hittil har vi hatt pasienter fra 33 nasjoner fra hele verden. Vi kan behandle hvem som helst og gjør også hjemmebesøk og hotellbesøk for de som trenger det. De fleste snakker engelsk og hvis ikke, hjelper Niclas til med å oversette. Folkene fra Norge er veldig hyggelige, respektfulle og virkelig søte. En gang strikket en pasient til og med et par sokker til meg som takk for hjelpen!
Etiske retningslinjer
Alle legene som jobber for SMC må snakke engelsk. De må også følge selskapets strenge etiske retningslinjer, slik at de behandler ut ifra pasientenes behov og ikke for eksempel sender pasientene unødig av gårde i en ambulanse. Hvis en pasient må på sykehus, samarbeider Scandinavian Medical Centre med alle de private sykehusene på kysten. Pasientene blir sendt til det nærmeste store, private sykehuset hvor de blir møtt av deres internasjonale team som også kan være skandinaviske, beroende på hvor man er på kysten.
Hvorfor er det behov for denne tjenesten?
Niclas: Alle som kjenner Spania, vet jo at ting gjerne tar litt lenger tid her. Jeg har selv sittet på legevakten på et offentlige sykehus og ventet i tre timer. Med oss slipper folk å vente, og vi kommer til dem, mens den offentlige helsetjenesten tilbyr vanligvis ikke hjemmebesøk. Samtidig føler de reisende seg kanskje ikke så trygge i et ukjent land, spesielt når de er syke. Med alle turistene som Costa del Sol har bør lokalbefolkningen snakke engelsk, men mange leger og helsepersonale gjør ikke det. Derfor er det betryggende å bli møtt av noen som snakker norsk eller engelsk slik at man blir forstått.
Har ingen gjort dette før dere?
Niclas: Akkurat denne tjenesten er vi nok alene om. Det finnes flere skandinaviske leger her som har klinikker, men så vidt vi vet er det ingen som har samlet disse og laget et system med en norsk som tar telefonen, skandinavisk hjelp og ingen utlegg. Hos de fleste skandinaviske legene må man betale og bli refundert fra forsikringsselskapet senere. Kundene våre har vært veldig fornøyde hittil. Noen ringer tilbake bare for å si takk for hjelpen og det er veldig hyggelig. Vi liker jo å vite at klientene føler seg sett og blir tatt godt vare på. Som i Norge eller bedre, kanskje.
Hva er selskapets planer fremover?
Niclas: Vi vil gjerne utvide med flere egne klinikker, men samtidig er vi åpne for samarbeid med andre legeklinikker som jobber etter de samme etiske retningslinjene og på en lignende måte som oss, for det er det ikke alle leger eller klinikker som vil. Vi har allerede samarbeidspartnere som gjør at vi kan dekke både Costa del Sol og Costa Tropical, men det er rom for flere. Ikke bare her, men også på Kanariøyene og Costa Blanca og andre deler av Spania med mange turister. Og hvis norske leger kommer ned hit og vil gjøre en gjesteopptreden med oss i en tid, er de hjertelig velkomne.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001