Pariserhjulet i Málaga får naboklager Det var en suksess da Málaga i slutten av august inviterte innbyggere og turister til byens siste attraksjon, pariserhjulet Noria, som er satt opp på havneområdet rett ved Calle Larios. Men nå møter det 70 meter høye pariserhjulet motstand, for ikke alle er like fornøyd med det gigantiske hjulet. Naboene til attraksjonen er nemlig lei av at de hele tiden hører støy fra området, og at de mange turistene tar bilder der man kan se inn i hjemmene deres. Det er særlig støyen om morgenen som sjenerer naboene når hjulet skal testes før åpningstiden, og at naboene ikke lenger kan skifte tøy hjemme i boligen uten tilskuere. 300 naboer har derfor skrevet under på en felles klage for å gjøre oppmerksom på problemet. Attraksjonen skal etter planen i første omgang stå i åtte måneder ved havnefronten, men nå ønsker naboene at kontrakten ikke forlenges når kontraktstiden har gått ut.
Arbeiderne feiret seieren over Coca-Cola 220 ansatte ved Coca Cola-fabrikken i Fuenlabrada utenfor Madrid kunne nylig slippe jubelen løs. De ble opprinnelig sagt opp på grunn av nedskjæringer, men vant fram i retten og fikk jobbene tilbake. Slike seirer er ikke dagligdags for arbeidere i Spania, der én av fem fortsatt står uten jobb. I januar i fjor kunngjorde Coca-Cola Iberian Partners, selskapet som tapper drikkevarene for brusgiganten i Spania, Portugal og Andorra, at over 1.000 ansatte skulle fjernes ved tapperiet utenfor Madrid. 220 arbeidere godtok ikke å bli sagt opp og lanserte en boikottkampanje under slagordet ”Om Madrid ikke lenger lager Coca-Cola, vil Madrid ikke lenger drikke Coca-Cola”. Deretter gikk de til streik, trakk selskapet for retten og etablerte en protestleir utenfor inngangen til fabrikken. Protestene varte i 21 måneder før arbeiderne endelig var tilbake på jobben.
Spanjolene kjøper mer enn i fjor – men det er ikke snakk om noen forbrukerfest.
Nasjonalbanken bekrefter økt forbruk Spanske familier forbruker mer i år enn sist år. I kvartalsrapporten fra den spanske nasjonalbanken slås det bl.a. fast at forbruket til husholdninger og biler også steg i tredje kvartal. Salget av nye biler har økt med 13,7 prosent i år, og tallet på bolig- og forbrukslån har også steget. Direktøren for nasjonalbanken, Luis María Linde, ser positivt på utviklingen. Det har nemlig tidligere skjedd at forbruket stagnerer i tredje kvartal etter en sommer som har vært preget av et høyt forbruk. Nasjonalbanken poengterer i rapporten at den fallende ledigheten og økende forbrukertilliten er to av de viktigste elementene bak det økte forbruket.
Nettet strammes rundt den tidligere så mektige mannen.
Alt settes inn for å avsløre Pujol-familien Ikke færre enn 200 agenter fra skattevesenets antikorrupsjonsavdeling og spansk politi slo nylig til på nytt mot den tidligere presidenten for den katalanske regionregjeringen, Jordi Pujol og hans familie. Jordi Pujol og hans seks sønner er mistenkt for omfattende svindel med offentlige midler og hvitvasking av penger. Det er ikke første gang myndighetene slår til mot Pujol-familien, men denne gang har etterforskningen et helt annet omfang. Det er nemlig den offentlige anklageren fra landsretten som står bak den nye aksjonen der 15 privatboliger og familievirksomheter er registrert. Aksjonen kommer på toppen av de siste ukenes etterforskning av Jordi Pujols forhenværende politiske parti, CDC, som med all sannsynlighet gjennom flere årtier har tilegnet seg ulovlige gebyrer og kommisjoner for å utstede offentlige kontrakter og tillatelser. Nettopp på grunn av denne etterforskningen er det at partiet CUP ikke har villet akseptere Artur Mas som president for den katalanske regionalregjeringen. Artur Mas er Jordi Pujols etterfølger i CDC.
Vaksinasjonen er gratis, også for utlendinger, bare man er innmeldt i Seguridad Social.
Tid for influensavaksinasjon Det er for alvor blitt høst og dermed høysesong for influensavirus. Derfor har det spanske helsevesenet påbegynt den årlige kampanjen for influensavaksinasjon. Vaksinasjonen gis til alle som er over 65 år og som er innmeldt det spanske helsevesenet Seguridad Social. Man må bare bestille tid hos legen som så utsteder en resept for selve vaksinasjonen. Vaksinasjonen gis i 189 legesentra fordelt over hele Málaga-provinsen, og man forventer at 217.000 innbyggere vil ta imot tilbudet.
Málaga har i dag to store sykehus, men trenger et tredje.
Strykkarakter til sykehusene i Málaga Sykehusvesenet i Málaga har vært under sparekniven og må nå under ”operasjonskniven” for å komme opp på samme nivå som landets øvrige sykehus. En drepende rapport fra fagforeningen CC.OO. viser at sykehusvesenet i Málaga er det dårligste i Andalucía. Sentralregjeringens og Junta de Andalucías spareplan merkes nå for alvor i Málaga som – basert på antall innbyggere – er den provinsen som har færrest leger og sykepleiere. Og samtidig de lengste ventelistene. Formannen for Málagas provinsråd Elias Bendodo har satt i gang en omfattende underskriftskampanje for å legge press på Junta de Andalucía for å starte byggingen av et nytt sykehus i Málaga. Presidenten i Junta de Andalucía, Susana Díaz, sier hun er oppmerksom på problemet og at det via de nye budsjettene til Junta’en for neste år sannsynligvis kan avsettes midler til et nytt sykehus i Málaga.
Rajoy: ”Spania når sitt mål” Statsminister Mariano Rajoy nølte ikke lenge med å svare på Europakommisjonens skeptiske uttalelser om spansk økonomi. Tidligere har Europakommisjonen uttrykt tvil om hvorvidt Spania vil leve opp til kravene om å minske underskuddet på de offentlige budsjettene for 2015 og 2016. Rajoy tok derfor bladet fra munnen og garanterte at Spania holder sine avtaler og budsjetter. Med den veksten landet er inne i, vil det ifølge Mariano Rajoy ikke være nødvendig med flere nedskjæringer fordi Spania igjen har begynt å skape vekst og arbeidsplasser og fordi det vil kunne sees på regnskapet mot slutten av året. I Spania forventes det en vekst på mellom tre og tre en halv prosent i år. Den gjennomsnittlige vekst i EU-landene ligger på ca. 1,5 prosent.
Det koster opptil 500 euro i bøter å etterlate hundeavføringen på gaten. Men det er bare de færreste som får slike bøter.
Málaga skal bli en renere by En ny rapport fra forbrukerorganisasjonen (OCU) vitner om store forskjeller mellom pris og kvalitet på rengjøringen i Málaga. 74 euro av én Málaga-borgers årlige skatter går til rengjøring av byen, og det gjør byen til én av landets dyreste på den fronten. Tilsvarende hører innbyggerne til blant dem som klager mest over manglende renslighet i byen. Byrådsmedlem med ansvar for miljø og rengjøring, Raúl Jiménez, er klar over problemet og lover å gjøre noe med det. ”De mange nye restaurantene og turistene etterlater seg en stor mengde avfall som vi ikke tidligere hadde. Men det problemet er vi i full gang med å få løst via et nytt hentesystem på restaurantenes avfall.” For byrådsmedlemmet er det største problemet likevel borgerne, og det lokale politiets manglende lyst til å skrive ut bøter. ”Alt for mange kaster fortsatt avfall på gaten og etterlater også hundens avføring. Det gis det i dag bøter for, men det er politiets oppgave å håndheve loven,” sier Raúl Jiménez som nå vil ta emnet opp med lokalpolitiet. Han har merket seg at det i årets løp bare er gitt 40 bøter per måned for slike overtredelser.
Eva Blancos foreldre kan nå forhåpentlig legge bak seg et ubehagelig kapittel i sine liv.
Mordgåte muligens løst etter 18 år I 1997 ble den bare 17 år gamle Eva Blanco brutalt myrdet med knivstikk i ryggen og deretter trolig voldtatt i Madrid-forstaden Algete. Mordets voldsomme karakter rystet hele Spania og ikke minst hennes foreldre som etterpå måtte innse at politiet ikke kunne finne gjerningsmannen. Det skulle likevel endre seg. På den livløse kroppen fant man nemlig sædrester fra morderen, noe som er blitt et avgjørende bevis i saken 18 år etter. Politiet glemte nemlig aldri mordet på den unge tenåringen. I løpet av de siste 18 årene har politiet undersøkt DNA fra flere menn som på daværende tidspunkt bodde i området. I slutten av august kom man til prøve nummer 90, og her fikk de 97 prosent match, noe som skulle vise seg å være broren til den antatte morderen, 55 år gamle Ahmed Chelh. Ahmed Chelh befant seg imidlertid i Frankrike, rett ved den sveitsiske grense, og politiet måtte derfor handle raskt. Med hjelp fra franske myndigheter fikk de ham arrestert og brakt tilbake til Spania der han ble varetektsfengslet uten kausjon. Han nekter seg skyldig i mordet og har forklaret at han ble presset til å masturbere på liket av sine brødre, noe som angivelig skulle forklare sædrestene. Rettsmedisinerne har likevel etter sigende andre bevis som peker i retning av Ahmed Chelh. Derfor må han sannsynligvis innstille seg på en hard rettssak og mange år i fengsel.
Verdens farligste sti i El Chorro lokker til seg rekordmange besøkende.
Drøyt 26.000 på El Caminito del Rey – hver måned Til sammen 160.000 besøkende – eller mer enn 26.000 hver måned – har gått El Caminito del Rey (Kongens lille sti) de første månedene etter at den ble gjenåpnet i sluttet av mars etter omfattende restaureringsarbeider. Nå vil provinsrådet i Málaga bruke 1,2 millioner euro mer neste år for å bygge opp to nye inngangspartier og bedre tilførselsveiene til Caminito´en. Lederen av provinsrådet, Elías Bendodo (PP), uttaler at Caminito´en har blitt en av de største turistattraksjonene i Málaga. I utgangspunktet ble det bestemt at det skulle være gratis å gå ”verdens farligste sti” fram til oktober. Dette er nå forlenget i ytterligere tre måneder fram til nyttår, ifølge en avtale mellom provinsrådet og kommunene i området Álora og Ardales. Alle besøkstider fram til nyttår er imidlertid allerede opptatt, og det betyr at rundt 200.000 mennesker vil ha gått stien når året er over, heter det i en pressemelding.
Siden 2008 har skatter og avgifter steget konstant. Nå faller inntektsskatten markant.
Juntaen setter ned skattene fra 2016 Alle som har en årsinntekt på opptil 60.000 euro får fra neste år litt mer å rutte med. Junta de Andalucías president Susana Díaz har sammen med støttepartiet Ciudadanos fått gjennomført en skattelettelse på to prosentpoeng i inntektsskatten fra 2016. Skattelettelsen var et av Susana Díaz’ valgløfter forut for regionalvalget i vår. Skatteyterne i Andalucia vil fra nyttår få glede av dobbelte skattelettelser fordi staten også har nedsatt inntektsskatten. Den skatten som skatteyterne betaler, fordeles mellom stat, region og kommunen. Her i Spania kan regionene fritt regulere skattene.
For ett år siden ble den spanske sykepleiersken Teresa Romero smittet med ebola, men overlevede etter behandling på sykehuset Carlos III.
40 spanjoler deltar i vaksineforsøk mot ebola På sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid er et klinisk forsøk satt i gang for å utvikle en vaksine mot ebola. 40 friske spanjoler deltar frivillig for å undersøke hvordan immunforsvaret reagerer ved inntak av vaksinen og for å kartlegge antallet resistente celler etter endt behandling. Vaksinen går under betegnelsen VSV-EBOV og er blant annet brukt på 4.000 personer i Guinea Conakry med positive resultater. Spania deltar i forsøket sammen med USA, og deltakerne mottar forskjellige doser av vaksinen for å undersøke om vaksinen produserer samme antall resistente celler uavhengig av mengden. Forsøket skal være med på å utvikle den allerede effektive vaksinen slik at man med sikkerhet kan slå fast resultatene. Forsøkspersonene blir gitt et virus fra dyr som er ufarlig for mennesker og der proteiner fra ebola-viruset inngår slik at kroppen utvikler motstandsdyktige celler mot dette proteinet. De 40 personene vil bli overvåket de neste seks månedene. Man vil holde øye med om de utvikler noen symptomer, samt ta jevnlige blodprøver. Inntil videre har legene kunnet slå fast at antallet motstandsdyktige celler stiger løpende, men at man fortsatt ikke har sett det maksimale nivået.
”Always Getting Better”-programmet ble lansert i 2014 og vil gå over tre år.
Ryanair åpner sju nye ruter fra Málaga sommeren 2016 Det irske lavprisselskapet Ryanair har kunngjort at de vil åpne sju nye og ukentlige flyruter fra Málaga i 2016. De sju nye destinasjonene som framover vil være forbundet med Costa del Sol, er Berlin, Budapest, København, Hamburg, Newcastle, Roma og Warszawa. Det er del av et forbedringsprogram kalt ”Always Getting Better, som flyselskapet har igangsatt som også vil inkludere en ny app til mobilen, oppgradering av selskapets hjemmeside, en forbedring av flykabinene, ny design på uniformene og en ny service kalt ”blokker prisen”. Ryanair har flere enn 1.600 daglige flyavganger fra 74 baser til 194 destinasjoner i 31 land, og selskapet råder over mer enn 300 nye Boeing 737-800 fly. Det er det største lavprisselskapet, og i tillegg til de framtidige sju nye rutene fra Málaga, flyr selskapet også til Birmingham, Brussel, Köln, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Ibiza, London, Milano og har daglige avganger til Barcelona. Det får antallet Ryanair-avganger fra Málaga hver uke opp på 275 og sysselsetter 2.700 personer.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.