Månedsmagasinet på Costa del Sol

Døråpner for norske bedrifter til Spania

Det er ikke alltid like lett for utenlandske selskaper å etablere seg i Spania. Det krever intens byråkratisk navigering, uendelige papirmøller og kunnskap om markedet som de aller fleste internasjonale selskaper ikke har selv. Norske bedrifter er heldige som har en alliert som kan bistå med denne prosessen. Det er snakk om La Oficina Comercial, de Innovación y Turismo de Noruega eller Innovasjon Norge i Spania. Det Norske Magasinet hadde en interessant samtale med kontorleder Lieneke Fjørtoft og markedsrådgiver Marie Ramsdal fra deres kontor i Madrid som ikke bare støtter norsk næringsliv i Spania, men også i Portugal.

150 år lang reise

Man kan si at konseptet om nyskaping i norsk næringsliv som ligger bak Innovasjon Norge, startet allerede i 1852 med etableringen av Den Norske Hypotekbank som ga bønder rimelige lån, og etableringen av Den Norske Stats Fiskeribank i 1919 som bidro til fornying av fiskeflåten. Mange år senere, i 2004, ble Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) fusjonert med Norges Eksportråd, Turistrådet og Statens veiledningskontor for oppfinnere. Sammenslåingen ga norsk næringsliv et samlet regionalt, nasjonalt og internasjonalt rettet virkemiddelapparat for innovasjon og næringsutvikling under navnet som vi kjenner i dag – Innovasjon Norge.

«Innovasjon Norge er et statlig selskap som eies 51 % av Nærings og fiskeridepartementet og 49 % av fylkeskommunene. Organisasjonen profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål og har som formål å bidra til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter. Hovedkontoret ligger i Oslo, men regionskontorene i alle landets fylker jobber med norske bedrifter der de hører hjemme. Innovasjon Norge er også til stede i flere internasjonale markeder, inkludert her i Spania», forklarer Lieneke Fjørtoft som er kontorleder og Country Manager for Innovasjon Norge for Spania og Portugal.

Besøk hos Hydro.

«Vi prøver å være til stede for norsk næringsliv i de fleste relevante internasjonale markedene. Innovasjon Norge har 28 kontorer i 23 land i utlandet. I større markeder har vi flere kontorer, men i Spania er vi strategisk plassert i Madrid hvor vi dekker hele Iberia,», fortsetter kollegaen Marie Ramsdal. Hun er markedsrådgiver og den eneste andre norske på Madrid-kontoret som faktisk åpnet for hele 40 år siden (først som Norges Eksportråd). «Kort oppsummert kan vi si at vår funksjon er å være døråpner i det spanske markedet, gjerne sammen med den Norske Ambassaden og de andre aktørene i Team Norway Spania.»

Innovasjon Norge i Spania består av et team på seks med ulike nasjonaliteter (spansk, meksikansk, italiensk og norsk) som jobber både på spansk, norsk og engelsk. Hvert semester tar kontoret også inn en ny intern, som for tiden er en utvekslingselev fra Handelshøyskolen i Bergen.

Sea food Global Expo Barcelona 2024.

Prosjekter over hele Spania

Innovasjon Norge er samlokalisert med Norges sjømatråd –som sammen med den Norske Ambassaden i Madrid og det Spansk-Norske Handelskammer utgjør Team Norway Spania.

«Det er en strategisk beslutning at vi befinner oss nær sentralmyndighetene i Madrid, men det er veldig viktig å påpeke at vi jobber med prosjekter over hele landet. Hvis en bedrift har et prosjekt som er spesielt egnet for en viss region, jobber vi tett med den regionen», fremhever Lieneke.

Kontoret jobber både med å bistå norsk næringsliv i det spanske markedet og promoterer Norge som bærekraftig reiselivsdestinasjon. Hovedformålet er å assistere norske bedrifter som ønsker å fremme norsk næringsutvikling på den iberiske halvøya. Beroende på prosjektene, samarbeider Innovasjon Norge både med nasjonale og regionale myndigheter og organisasjoner innenfor de respektive sektorene.

Besøk hos Statkraft Valencia.

«Vi er til stede for norsk næringsliv uavhengig sektor og bransje, men vi jobber mer proaktivt med fornybar energi, maritim industri, grønn skipsfart inkludert fiskeri og havbruk samt landbruksteknologi. Vi jobber også mye med prosjekter innen smart teknologi som kan bidra til det grønne skiftet», forteller Marie.

Innovasjon Norge Spania har løpende dialog med næringsaktører i Norge som er interessert i det spanske eller portugisiske markedet. Madrid-kontoret kan hjelpe norske selskap som er klare for internasjonalisering med markedsinformasjon for å se om det er et marked for produktene eller tjenestene. De tilbyr tjenester som rådgivning, nettverksbygging, partnersøk og hjelp for å komme inn i markedet. Teamet kan bistå enkeltbedrifter og legge til rette for tjenester for en gruppe bedrifter innen samme næring ved for eksempel messer, arrangementer og markedsbesøk. For finansiering kan de være behjelpelige med å sette norske bedrifter i kontakt med regionskontorene i Norge der bedriften har lokal tilhørighet.

Per tiden jobber Innovasjon Norge Spania med flere store internasjonale messer som Smart City Expo Barcelona som skjer i november og Seafood Expo Global og Seafood Processing Global i Barcelona i mai 2025. Her kommer Norge til å ha to store paviljonger med mange norske bedrifter. Det krever mye planlegging for å promotere selskapene under paraplyen Norge, skyter Marie inn.

FITUR.

Bedriftsbistand

Mange norske bedrifter som vurderer å etablere seg i sør jobber med eksport av teknologi, tjenester eller produkter, og Innovasjon Norge Spania bistår disse ut ifra behov og hvilke kunnskaper de har om det lokale markedet. Det starter oftest med en markedsinnsikt og et konkurransebilde for å gjøre en vurdering før selskapene eventuelt etablerer seg, og ikke minst hvor de bør etablere seg. Dette kommer an på sektoren de jobber i og om de trenger å være nær kunder eller miljø med samme type produkter/teknologi.

«Typisk går mye arbeid ut på å finne relevante partnere og kartlegge markedsmuligheter. Med tilstedeværelse i markedet i over 40 år har vi bistått et vidt spekter av norske selskaper, fra småbedrifter til store vekstbedrifter innenfor teknologi og fornybar energi.

Innovasjon Norge Spania kan bistå alle norske bedrifter med «en juridisk tilknytning til Norge», forklarer Lieneke og påpeker at hvis ikke de kan hjelpe selskapet, er Spansk-Norsk Handelskammer ofte et naturlig knutepunkt for norske entreprenører i Spania.

Innovation Norway-kontoret.

«Man kan jo si at den røde tråden for Innovasjon Norge er bærekraft og grønn industri. Det er det vi ser etter i de fleste prosjektene – at de er ansvarlige og er med på den grønne omstillingen. Men vi er åpne for alle typer prosjekter og tar gjerne en prat om hvordan vi kan være til hjelp», tilbyr Marie som trekker frem Innovasjon Norge som «en sparringspartner for norsk næringsliv».

Innovasjon Norge Spania hjelper også norske bedrifter som vurderer flere internasjonale markeder parallelt. De kan koordinere med kollegaer i andre markeder og kan utarbeide markedsrapporter for å sammenligne informasjon om hvilket marked som er best for selskapet å starte i.

«Vi er her for å ta imot norske bedrifter som har behov for hjelp, men det er lurt å overveie om produktet eller teknologien man har er klar for internasjonalisering. Selv om produktet/tjenesten fungerer godt i Norge, vil det ikke nødvendigvis fungere like bra ute. Det er helt uforpliktende å ha en samtale med oss på kontoret. Døra er alltid åpen», avslutter den gjestfrie Lieneke fra Innovasjon Norge i Madrid og legger til at det er bare å ta kontakt.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

kontorleder Lieneke Fjørtoft: lieneke.fjortoft@innovasjonnorge.no

Innovasjon Norge Spania: 
https://www.innovasjonnorge.no/kontor-internasjonalt/internasjonal-satsing-og-eksport-til-spania

Følg LinkedIn-siden til Innovation Norway for Europa: https://www.linkedin.com/showcase/76984123/admin/page-posts/published/

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.