I de siste dagene har en avgjørelse fra høyesterett i Spania fått mye oppmerksomhet. Avgjørelsen gjelder den dokumentavgiften som betales i forbindelse med lånesøknader i Spania.
Det er viktig å poengtere at bankene per i dag ikke har begått noen lovbrudd eller handlet i strid med loven. Frem til nå har loven om dokumentavgift i Spania fastslått at skyldig skatt skal betales av låntakeren.
Den spanske høyesteretten har nå endret sin egen tidligere praksis i dette spørsmålet og avgjort at det er långiveren som skal betale skatten. Dette innebærer ikke bare at loven får en “ny tolkning”, men også at selve loven må endres umiddelbart.
Høyesterett har innsett at dette spørsmålet, på grunn av sin store samfunnsbetydning, må avgjøres av høyesterett i sin helhet (plenumavgjørelse). Denne Plenumavgjørelsen kommer mest sannsynlig ikke til å endre det grunnleggende i beslutningen, dvs. at det er bankene som kommer til å betale denne skatten fremover, men kanskje betydningen av den nye avgjørelsen for “gamle” lån, for låntakere som allerede har betalt skatten.
Det skal avgjøres om dommen skal ha tilbakevirkende effekt, og i så fall, for hvor langt tilbake i tid. Det er også en del problemer i en overgangsfase som må løses.
Plenumavgjørelsen kommer til å bli avgjort 5. november 2018.
{loadposition google_native}
Verste uvær noensinne i Málaga
Helgens voldsomme regnvær i Málaga-provinsen skaper fortsatt overskrifter i de spanske mediene. Opprydningsarbeidet kommer nemlig til å ta mange uker, og de økonomiske tapene beløper seg til millioner av euro. På Costa del Sol ble Estepona hardt medtatt, men i byene Antequera, Ronda, Campillos og Ardales gikk det helt galt. Her falt det mellom 300 og 400 liter regn natten mellom lørdag og søndag. Tusenvis sto i vann til livet i egen bolig, et par hundre beboere måtte evakueres, en brannmann omkom under redningsarbeidet og flere steder måtte militæret komme til unnsetning. For de omtalte byene er det historiens verste uvær og både sentralregjeringen og Junta de Andalucía har opplyst at de vil utstede hjelpepakker til de hardt rammede kommunene og private.
{loadposition google}
Fengselsstraff for Málaga C.F.’s sportsdirektør
José Luis Pérez Caminero erklærte seg på mandag skyldig i medvirkning til hvitvasking av penger for en mexicansk / colombiansk narkotikamafia. I en periode på et par år sto femten mann bak hvitvaskingen av rundt to millioner euro via en juvelforretning i Madrid, hvor Caminero sto for den fysiske transporten av pengene. I juni 2009 ble han pågrepet i Madrid med 58.500 euro i sin bil.
Den offentlige påtalemyndigheten krevde fire års fengsel for Caminero og de andre, men den nåværende sportsdirektøren for Málaga C.F. slapp med fire måneders betinget fengsel og en bot på 20.000 euro på grunn av sin tidlige tilståelse og samarbeidsvillighet.
Caminero spilte i midten av 90-årene på det spanske landslaget og var en av de store stjernene i Atlético Madrid. Han avsluttet sin karriere i 2004 i Valladolid og har i ettertid vært sportsdirektør i sine to gamle klubber.
I sommer tiltrådte han Málaga C.F., som akutt hadde behov for en ny sportsdirektør. Både Caminero og Málaga C.F. har fra starten av samarbeidet vært enige om å holde Camineros stilling som sportsdirektør og hans private rettssak adskilt.
{loadposition google_native}
Internett dyrest i Spania
Mye er billig her i landet – men internett er dyrere enn alle andre steder. En ny undersøkelse fra webportalen www.kelisto.es, som har spesialisert seg på prissammenligninger, forteller at en husstand i Spania i gjennomsnitt betaler 53 euro i måneden for internett. Det er 12 euro mer enn de øvrige EU-landene, som i gjennomsnitt betaler 41 euro for internett. Ingen land betaler mer for sin nettforbindelse enn spanjolene. Internett er i følge undersøkelsen billigst i Tyskland, hvor en husstand kun betaler 34 euro i måneden for sin internettforbindelse.
{loadposition google}