Evdokia Galtseva er 21 år og bor i dag i Málaga der hun arbeider som servitør, men drømmen er å bli utdannet naturmedisiner. Hun betegner seg selv som et barn av verden, og selv om hun holder mye av både russere og spanjoler, ser hun likevel feil og mangler hos begge folkegrupper.
”Russere er svært direkte. De sier hva de mener og er nøye med å holde sitt ord. Spanjolene er gjerne helt motsatt. De snakker mye, men ofte er det bare tomme ord, og de er ikke alltid til å regne med. Det har mange russere problemer med, og derfor holder russere i Spania seg ofte for seg selv eller finner sammen i små fellesskap,” forklarer hun, men poengterer:
”Spanjoler har til gjengjeld et svært tett og kjært familieforhold og viser flere følelser der russerne er mer ”kalde” i sine familierelasjoner. Jeg ble ofte etterlatt alene i hjemmet som barn, noe som er normalt i Russland. Spanske barn derimot, har alltid familien og venner rundt seg.”
Generelt står spanjoler og russerne langt fra hverandre kulturelt, men på grund av det varme klimaet, de gode forretningsmulighetene og billige prisene flytter det hvert år en del russere hit for å skape seg en ny tilværelse.
Russerne i Spania
Det befinner seg rundt 65.000 russere i Spania i dag, og det er den neststørste kolonien av utlendinger etter britene. Drøyt 20.000 holder til i Catalonia, selv om Alicante med sine litt over 17.500 russere er den provinsen hvor det per innbygger finnes flest russiske immigranter. Her er Torrevieja et russisk knutepunkt – her bor mer enn 4000 russere, og store deler av næringslivet er på russiske hender. Andalucía kommer på en tredjeplass, og her befinner det seg drøyt 13.000 russere – først og fremst i Marbella, Mijas, Málaga by og Almería. I 1996 bodde det mindre enn 1.000 russere i Spania, og økningen blant den russiske befolkningen i Spania skjøt særlig fart på slutt av 90-tallet og på 2000-tallet.
”Livet i Russland er helt klart blitt bedre, og derfor er det mange russere som støtter Putin. Han er et dårlig menneske, men en god politiker. Motsatt mange av de tidligere lederne, gjør han noe for befolkningen, og det vekker sympati. Men tilværelsen er stadig dårlig mange steder – og så er maten svært dyr, noe som er et stort problem. En flaske vin som koster to euro i Spania, koster for eksempel 25 euro i Russland.
I Russland finnes det en ekstrem rik overklasse og mye korrupsjon, og det går ut over de mange fattige som har vansker med å overleve, og det er nok landets største problem.”
Drøyt 11 prosent av den russiske befolkningen lever under fattigdomsgrensen (for under 1 USD om dagen), og fattigdommen skaper dårlige forhold i samfunnet. I Russland er det flere kvinner enn menn, fordi så mange er døde under militærtjeneste gjennom årene, og ofte står kvinnene uten utdannelse eller andre muligheter enn å finne en mann til å forsørge seg. Mange kvinner ”selger” seg derfor selv til rike menn, på den ene eller andre måten, og de lever med konstant frykt for å bli skiftet ut med den neste unge kvinnen som kommer forbi.
”Kvinnene i Russland er ofte svært vakre og mennene svært stygge, og det at mennene kan velge og vrake, gjør at de har svært store egoer, noe som selvfølgelig er usunt. Det betyr også at mange velutdannede kvinner flytter fra Russland til for eksempel Spania der de så faller for sjarmerende spanske menn.”
Fattigdommen er også først og fremst årsaken til at mange russiske kvinner ender som prostituerte i for eksempel Spania. De lokkes hit av spanjoler som lover gull og grønne skoger, men så venter det bare et mørkt værelse på dem.
Bildet av russere i Spania er derfor ofte forbundet med prostitusjon eller skrikende, stordrikkende menn som inntar kystbyene med en stort bunt penger. Og særlig det siste tar Evdokia Galtseva sterk avstand fra.
”Jeg er så lei av russere som oppfører seg sånn. De er med på å skape et stereotypt bilde av nasjonaliteten som er helt feil. Russere flest er svært stillferdige og vil helst bare leve sitt liv i fred – og det gjelder både her og i Russland – men det er alltid noen som stikker seg ut. De fleste russere er dessuten vært intelligente og belærte, fordi klimaet ikke kan brukes til annet enn å sitte inne og lese og søke etter informasjon på internett. Og så er befolkningen kritisk i sin tilnærming til verden, særlig overfor USA og Europa, og folk stiller derfor alltid spørsmål om hvorfor tingene er som de er? Hvorfor skal USA for eksempel ha rett til å have militærbaser i landet og bestemme hvordan befolkningen i Russland skal leve? Det er typisk at folk tenker sånn.”
Forskjeller mellom spanjoler og russere
Evdokia Galtseva er oppvokst i Spania med russiske verdier, og det har gitt henne et annet utgangspunkt i livet enn mange av hennes spanske jevnaldrende. Som da hun var 19 år og inne i en svært depressiv periode der reaksjonen fra faren var å kaste henne ut hjemmefra.
”Du trenger å komme deg ut og prøve livet,” var hans reaksjon på hennes tilstand. Hun stjal tv´en hans for å få litt penger til å starte med og fant seg så et værelse i en leilighet.
”Jeg synes selvfølgelig det var svært hardt, men i dag kan jeg godt se meningen med det. Jeg klarer meg selv, har fått en jobb og fått det bra igjen. Det var selvfølgelig en kald måte å gjøre det på, men i Russland er det ikke normen at barn i en alder av 20 år blir forsørget av sine foreldre – men på den annen side er det jo svært typisk spansk. Her bor barna hjemme til de er 30 år, men det er ikke noe bra for samfunnet. Mange spanjoler er ikke vant til å arbeide, de gidder liksom ikke helt, de vil heller bare forsørges av mor og far eller forsøke å snyte staten for penger – og det er et kjempeproblem. Spania er et land med masser av potensiale, men befolkningen ser det ikke.”
Også i andre nære relasjoner skiller russerne seg ut fra spanjolene. Et vennskap i Russland er nemlig like sterkt som et familiebånd.
”Vennskap i Russland er for livet, mens man i Spania er mer overfladiske og generelt gjør russere mye for at det man sier også er det man gjør. Spanjolene snakker mye om ingenting, og de er ikke der for deg hvis du trenger det. I Russland er vennene din familie, og du vet akkurat hvor du har dem. Det er noe mine foreldre har lært meg, og det verdsetter jeg virkelig.”
Når man snakker om Russland, dukker ord som mafia naturligvis opp, men i motsetning til den kinesiske og italienske mafiaen, finnes de ikke i samme omfang i andre deler av verden. Likevel er det allment kjent at russiske mafiabosser befinner seg i byer som Marbella, Alicante og Barcelona.
Mafia på den harde måten
Den russiske mafiaen er en av verdens mest fryktede fordi den er så hard i sine avstraffelsesmetoder, og den er for eksempel medvirkende til at det dødelige stoffet kalt Krokodil er blitt så utbredt i Russland. Krokodil (desomorfin) er et hjemmelaget narkotika bestående av kodein, jod og fosfor og dukket opp i Russland i 2002. Det gir huden en gulaktig farge og skjellignende struktur. Det er bakgrunnen for navnet Krokodil. Rusen minner om den som kokain gir, men dette stoffet etser kroppen innenfra og får kjøttet til å råtne, og døden inntreffer som regel i løpet av to år.
”Mafiaen i Russland er svært brutal. Hvis du skylder dem penger og ikke kan betale, så vet du at du blir slått ihjel. Mange tar Krokodil fordi de vet at de allerede er så godt som døde, så hvorfor ikke i det minste dø i en rus.
Der den italienske mafia i større grad skremmer folk og er svært æreorientert, så slår den russiske mafiaen bare personen ihjel – her handler det mer om å holde sitt ord enn ære. Hvis du sier at du gjerne kan skaffe pengene og så ikke kan levere dem, så vil de tenke: ‘Du må bare bruke energi på å uttale de ordene du kan holde, ellers skal du holde munn’. Det er typisk russisk å tenke sånn.”
Mafiaen kommer som sagt til Spania, men generelt ikke for å gjøre business. De vet de blir overvåket av USA og Europa og vil ikke risikere levebrødet for å være til stede i Spania der folk likevel ikke har penger. I stedet drar de til de spanske kystene med flere tusen euro i lommen og lever som konger når de er på ferie.
Den russiske befolkning i Spania, og særlig russiske turister, har stor betydning for økonomien og næringslivet i de byene de besøker. I Marbella er det å lære russisk på mote, og russere er en av de befolkningsgruppene som legger igjen flest penge i Spania. En russisk turist bruker ifølge nettavisen finanzas.com 1.500 euro i gjennomsnitt per besøk i Spania. Det er 600 euro mer enn resten av de besøkende, og ganges det med de 1,6 millioner russiske turistene i Spania som kom i 2013, når man et svimlende beløp. Dessuten lokkes mange av de billige boligprisene og den rolige tilværelse, noe som etterhvert får dem til å kjøpe boliger på de spanske kystene – og statistikkene viser at svært få vender tilbake til det kalde nord.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001