Etter to parlamentsvalg og nesten et helt års tautrekking har Spania endelig fått ny regjering. Lørdag kveld stemte et splittet parlament for Mariano Rajoy som ny statsminister.
Mariano Rajoy og Partido Popular fortsetter dermed med regjeringsmakten i Spania, men med ytterst begrensede muligheter. PP kan bare regne med fast støtte fra Ciudadanos og det lille partiet Coalición Canarias. Tilsammen har de tre partiene 170 mandater som er seks mandater fra rent flertall. Derfor må den nye regjeringen ha PSOE eller andre partier fra parlamentet med for å få igjennom lovforslag. Og det blir ikke lett, for sosialistpartiet er ikke særlig interessert i å støtte PP og har utelukkende valgt å akseptere Rajoy som statsminister, fordi eneste alternativ var nok et nytt valg. Et slikt valg ville sannsynligvis ha blitt svært dårlig for PSOE som i dag står uten leder og er så splittet at 15 av partiets medlemmer valgte å bryte partidisiplinen under avstemningen om Mariano Rajoys innsettelse som statsminister. Rajoy er derimot fortrøstningsfull og håper på et godt samarbeid med den nye PSOE-ledelsen.
Pedro Sánchez vil gjøre comeback
Under avstemningen om Mariano Rajoys innsettelse som statsminister var det ett sete som sto tomt i parlamentssalen. Og det var Pedro Sánches’ sete. Den tidligere lederen av sosialistpartiet valgte å trekke seg fra sin post som medlem av parlamentet før avstemningen. Pedro Sánchez ønsket ikke å følge den nye partiledelsens instrukser om å stemme blankt og dermed akseptere Rajoy som ny statsminister. Tilsvarende ønsket han heller ikke å bryte partidisiplinen som 15 av hans kollegaer gjorde. Pedro Sánchez har i et stort intervju på tv-kanalen La Sexta slått fast at han vil presentere sitt kandidatur som formann for partiet når PSOE i løpet av det nye året innkaller til ekstraordinær kongress for å finne partiets nye formann. Det antas at Susana Díaz også stiller opp.
Nytt havneprosjekt i Marbella
Det er nå bare et spørsmål om dager før Marbella kommune offisielt kan få brutt leieavtalen med sjeik Al Thani. Sjeiken, som er bedre kjent som eieren av Málaga Club de Fútbol, har på intet tidspunkt levd opp til sine forpliktelser for Marbellas ”gamle” lystbåthavn La Bajadilla, etter at Junta de Andalucía avslo deler av hans planer for havnen. Siden da har han ikke betalt sin årlige leieavgift eller iverksatt de utvidelsene og forbedringer han hadde lovt kommunen. Myndighetene har derfor måttet gå gjennom en tung og besværlig administrativ prosess for å få leieavtalen annullert. Det har nå lykkes, så i begynnelsen av det nye året vil det bli åpnet for en ny utleieavtale. To store virksomheter har allerede meldt seg på banen. Det er Grupo Damac som er en av de største entreprenørgruppene i Den persiske golf og som er børsnotert i London. Den andre spilleren på banen er gruppen Melbros som har hovedseter i Barcelona og Miami. Marbella kommune håper på nye, storstilte prosjekter for byens gamle lystbåthavn i det nye året.
Narkotikasmugler død i Málaga
I begynnelsen av oktober måtte et innenriksfly mellom Valencia til Tenerife nødlande i Málaga fordi en yngre mann plutselig fikk så voldsomme magesmerter at han falt i koma. På landingsbanen stod en ambulanse klar som kjørte den venezuelanske mannen direkte til legevakten der man gjorde et makabert funn. I magen hadde mannen 99 kapsler med kokain med en samlet vekt på 1.455 gram. En av kapslene hadde gått i stykker og var årsaken til de voldsomme smertene og narkotikasmuglerens død. Den unge mannen reiste med to kollegaer som var med i ambulansen, men som forsvant da ambulansen nådde fram til legevakten. De to ble funnet samme dag på et hotell i Torremolinos med nesten samme mengde kokainkapsler i magen.
Unicaja har tjent 195 millioner euro i år
Det går ganske bra for Málagas lokalbank Unicaja. Helt korrekt heter banken nå Unicaja Banco etter å ha blitt omgjort fra såkalt sparekasse til vanlig bank med henblikk på en framtidig børsnotering. Bankens inntjening i år er ni prosent lavere enn sist år, men det skyldes at banken sist år oppnådde en særlig god fortjeneste på salg av fast eiendom. Unicajas tall er ganske talende for bransjen. Bankens inntjening har steget 20 prosent på innkreving av nye gebyrer og kommisjoner fra kundene. Bankens utestående på såkalte risikable utlån er redusert med ti prosent. Utlån til private har steget med 19 prosent og til næringslivskunder med 40 prosent på bare ett år.
Byggeproblemer i Marbella
Flere næringslivsfolk i Marbella klager nå høylytt over den langsomme saksbehandling i kommunens avdeling for byplanlegging. En søknad om en bygge- og renoveringstillatelse utstedes normalt i løpet av tre måneder, men i dag går det mellom 12 og 18 måneder før søkeren får tilsagn eller avslag. Det har fått flere investorer til å trekke seg tilbake. Problemet ligger i konflikten mellom kommunen og Junta de Andalucía som har annullert Marbellas byplan fra 2010. Derfor er det den sist godkjente byplanen fra 1986 som fortsatt gjelder. Partene er enige om å løse problemet, men foreløpig er det bare blitt noen lappeløsninger som ikke har overbevist investorer og bransjefolk.
Tyrefekting kan ikke forbys
Den katalanske regionregjeringen fulgte i 2010 Kanariøyenes eksempel ved å forby tyrefekterkamper i Catalonia. Men nå, seks år etter, har den spanske konstitusjonsdomstolen underkjent katalanernes beslutning. Konstitusjonsdomstolen bekrefter at den katalanske regionregjeringen fritt kan regulere offentlige begivenheter, akkurat som den har frie hender til å sikre dyrenes beskyttelse. Men domstolen bekrefter også at en regionregjering ikke kan forby en aktivitet som staten har erklært ”nasjonal kulturell begivenhet”.
Tross konstitusjonsdomstolens underkjennelse av katalanernes forbud, er det ytterst tvilsomt om det vil bli arrangert flere tyrefekterkamper i Catalonia. Publikumsinteressen var allerede før forbudet så sterk fallende at de fleste arrangementer ga store økonomiske underskudd. Det er en tendens som sees over hele landet. I 2014 ble det avviklet 1.868 kamper landet rundt, noe som nesten er en halvering siden år 2000. Dessuten har tv-overføringene falt markant, og flere tyrefekterarenaer står i dag tomme fordi det ikke lenger er lønnsomt å leie dem.
Med til historien hører også de sterkt fallende kommunale tilskuddene til tyrefektningen siden finanskrisen startet i 2008.
Regnskapsrot i Torremolinos
En undersøkelseskomite har funnet store huller i regnskapene i Torremolinos kommune. Komiteen konkluderer med at det forhenværende bystyret med Pedro Fernández Montes i spissen ikke har hatt tilstrekkelig med kontroll over utgiftene og til og med har skjult store utgifter for å sminke på regnskapene. Derfor er ikke utgifter på 38 millioner euro til det offentlige Seguridad Social registrert i regnskapet for 2014. Det samme gjelder utgifter for et samlet beløp på 27 millioner euro til et byggefirma. Det gamle bystyret anklages også for å ha gitt ulovlig støtte til visse næringer og for ikke å ha gitt byrådet en objektiv og transparent oversikt over kommunens budsjetter. Torremolinos kommune ble fra 1995 til 2015 ledet av Pedro Fernández Montes fra Partido Popular med absolutt flertall. Ved siste kommunalvalg ble han veltet av PSOE, Ciudadanos, Costa del Sol Sí Puede (Podemos) og IU som sammen har dannet en flertallsregjering. Det er fortsatt uvisst om de vil saksøke den tidligere ordføreren for rotet med kommunens regnskaper.
Igjen går pariserhjulet rundt
Etter et par ukers stillstand går det store pariserhjulet i Málagas fritidsbåthavn igjen rundt. En utløpt leieavtale og en bunke naboklager var skyld i stillstanden. Kommunen og firmaet bak pariserhjulet har nå inngått en ny avtale for tolv måneder som automatisk forlenges med seks måneder hvis begge parter oppfyller sin del av avtalen. Den årlige leien har steget fra 100.000 til 120.000 euro. Den nye avtalen har skapt stor utilfredshet blant de nærmeste naboene som truer med å gå rettens vei i sine forsøk på å få stengt hele forlystelsen. Naboene til pariserhjulet er lei av den kraftige kveldsbelysningen som hjulet gir og betegner deres situasjon som å bo i et sirkus.
Ansiktsløftning for hotellene på kysten
Det renoveres og investeres som aldri før i Costa del Sols mange hoteller. Hele 56 millioner euro vil det i de kommende månedene bli investert i kystens hoteller. Det er en fordobling i forhold til sist år, ifølge Costa del Sols hotelleierforening (Aehcos). Takket være hotellkjeden Rius renoveringer i samtlige av sine hoteller, går den største delen av investeringene til Torremolinos der flere av Rius hoteller er både 20 og 30 år gamle. Hotelleierforeningen påpeker viktigheten av fornyelse og renovering av hotellene for at Costa del Sol kan bevare sitt gode renommé. Foreningen slår i en pressemelding også fast at de fortsetter kampen for tilskudd og lettelser for at flere av kystens hoteller i framtiden kan holde åpent hele året. Aehcos ønsker en ordning lik de ordningene som de spanske bilforhandlerne i sin tid fikk for å stimulere bilsalget. Cirka halvparten av hotellene på Costa del Sol stenger fortsatt fra oktober til mars og er et stort problem for sysselsettingen og aktiviteten på Costa del Sol i vinterhalvåret.
Til kamp mot overvekt
Myndighetene går nå for alvor til kamp mot tidens største helseproblem; overvekt. Junta de Andalucía har nettopp vedtatt en lov som skal sikre befolkningen bedre kost og mer mosjon. Derfor skal restaurantene ha en særlig sunn og fettfattig rett på menyen, i tillegg til at noen retter skal tilbys i to forskjellige størrelser. Barer og restauranter må i framtiden også ha vann og glass stående gratis framme til sine kunder for å sikre at alle får i seg mer væske. Den samme regelen kommer til å gjelde virksomheter med mer enn 50 ansatte som også må kunne tilby sykkelparkering til sine ansatte i forsøkene på å få folk til å sykle til og fra arbeidet.
Ungdommen skal også ned i vekt. I skolenes kantiner må det heretter ikke selges drikkevarer med mer enn 200 kalorier, og samtlige matretter skal være sunne, fettfattige og være tilberedt på lokale produkter. I folkeskolene vil antallet idrettstimer til og med bli utvidet til fem timer per uke. Skolene og restaurantene har fire år på seg til å få implantert den nye loven.
Investeringene gjør et stupdykk i Catalonia
Den store debatten om Catalonias mulige løsrivelse fra det øvrige Spania skremmer utenlandske investorer. I året er det derfor bare 15,5 prosent av de utenlandske investeringene som er blitt plassert i Catalonia mot cirka 30 prosent de foregående årene. Det store fallet i investeringene merkes primært i hotellbransjen og henger også sammen med Barcelona ordførers beslutning om å innstille alle nye hotellgodkjenninger inntil en ny plan for turismen i byen ligger klar. Ordfører Ada Colau fra det Podemos-støttede partiet ”Barcelona en Comú” har ennå ikke fått klar planene. De utenlandske investeringene i bransjen har derfor falt med hele 62 prosent. I Madrid har de derimot steget med ni prosent.
Flere fly til Málaga
Turismens lavsesong blir i år så bra at man knapt kan tillate seg å snakke om lavsesong. En mellomsesong betegner bedre aktiviteten i Málagas lufthavn.
De siste tallene viser nemlig at flytrafikken fra oktober til mars vil øke med 23 prosent. Store flyselskaper som Jetairfly, Thomson, Norwegian og Jet2.com øker sine flyavganger med 50 prosent, samtidig som Ryanair, som er det største selskapet i Málaga, øker sin kapasitet med 25 prosent. Det gir samlet 700.000 flere flyseter enn sist år, så passasjertallet for de seks månedene i lavsesongen kommer opp i nesten fire millioner passasjer. De mange nye gjestene kommer primært fra Storbritannia, Italia, Frankrike, Tyrkia og de tre skandinaviske landene.
”Brexit” rammer ikke Gibraltar
Storbritannias EU-exit får ingen betydning for Gibraltar. Det samme gjelder for de mange spanske virksomhetene som har filialer i Storbritannia og de 102.000 spanjolene som er arbeidende residenter der. Det forsikret den britiske statsministeren Theresa May under sitt første offisielle besøk i Spania. Den britiske statsministeren slo under sitt lange møte med Mariano Rajoy fast at Gibraltar vil beholde sitt spesielle selvstyre og dermed vil de cirka 5.000 personene som daglig passerer grensen for å komme på arbeid i Gibraltar heller ikke bli påvirket av den nye situasjonen. Den spanske utenriksministeren José Manuel García Margallo har ellers flere ganger uttalt at med britenes EU-exit ville Spania få en unik mulighet for å få Gibraltar tilbake fordi han mener Gibraltar-borgerne foretrekker å tilhøre et EU-land. Gibraltar har ikke tilhørt Spania siden 1713.
Generelt er følgene av det britiske ”Brexit” svært uklare. Noen fryktet et stort drama for Costa del Sol, men det har hittil uteblitt. Faktum er at mengden av engelske turister i vinterhalvåret forventes å øke med 36 prosent, noe som tilsvarer 325.000 personer flere i forhold til sist år. Det skjer samtidig med at en britisk investorgruppe med hovedsete i London nettopp har investert 25 millioner euro i et nytt og eksklusivt boligprosjekt i Sierra Blanca i Marbella.
Turismo Rural treffer
Flere og flere søker seg innover i landet når ferien skal planlegges. Málaga-provinsens bakland byr på flott natur og utallige vandreturer, og med innvielsen av den kjente ruten ”El Caminito del Rey” når turismen nye høyder. På toppen av dette kommer provinsrådets utgave av guiden ”Gran Senda” som gir aktive turister en komplett oversikt over vandreturene i provinsen. De nyeste tallene fra Spansk statistikk (INE) viser en økning på 18 prosent i antallet turister og en omsetningsøkning på 11 prosent for de næringsdrivende som beskjeftiger seg med turismo rural. Det gjelder primært hoteller og restauranter. Tross de gode tallene kjemper bransjen fortsatt med det gamle problemet som går på høye belegg i weekendene og nesten tomme hoteller midt i uka fordi det brede publikum fortsatt synes at vandreturer- og ferie er en weekendaktivitet.
Voldsom ulykke i Benalmádena
En fyllekjører forårsaket sist i oktober en tragisk ulykke i Benalmádena som kostet en kvinne livet. Seks andre ble sterkt fysisk skadet. Bilisten mistet kontrollen i en sving og kjørte rett inn i en gruppe foreldre som satt ved en liten bar mens barna deres lekte på en lekeplass i nærheten. Bilisten hadde tre ganger så høy promille som tillatt og ble omgående arrestert.
Room Mate-hotellene ekspanderer
Hotellene er spesielle, lekre og eksklusive – men ganske uhøytidelige. Og det faller tilsynelatende i god jord hos de reiselystne. Hotellkjeden Room Mate utvider med 2.000 nye sengeplasser i 2017. Hittil har Room Mate satset på de spanske storbyene og har blant annet tre hoteller i Málaga by. Men nå er den populære hotellkjede klar til å gå nye veier og åpner neste år nye hoteller langs kysten på Costa del Sol, Ibiza, Mallorca, Kanariøyene og i Mexico. Room Mate kan fortsette sin massive ekspansjon takket være sin strategi. ”Vi kjøper ikke eiendommene til våre hoteller som andre i bransjen. Vi leier bygningene på langtidsbasis eller etablerer et samarbeid med eierne om hotelldriften i den aktuelle bygningen. Det er slik vi på bare ti år er blitt et kjent og velfungerende merke over det meste av Spania,” sier hotellkjedens karismatiske leder Kike Sarasola.
Andalusisk offensiv i Storbritannia
Følgene av den britiske Brexit´en er uviss. Derfor vil formannen for De andalusiske næringsdrivende (CEA), Javier González, sammen med Junta de Andalucía, sette i gang en storstilt kampanje i Storbritannia. Kampanjen skal ha to primære mål; å holde på de mange britiske turistene som hvert år besøker Andalucía og samtidig trekke nye investorer til regionen. Formannen for CEA forutser at mange investorer vil trekke seg fra Storbritannia etter deres Brexit og ser derfor på sjansene for å få nye investorer til Andalucía som byr på masser av muligheter. Javier González tør ikke spå om følgene av den britiske exit´en, men han er sikker på at verken Storbritannia eller det øvrige EU vinner på den nye situasjonen. Derfor kjemper han nå for at Junta de Andalucía sammen med hans organisasjon iverksetter en storstilt kampanje i Storbritannia for ikke å tape terreng når ”Brexit”-prosessen for alvor kommer i gang.
Katalansk president står på løsrivelse
Er det opp til Carles Puigdemont, presidenten for den katalanske regionregjeringen, må katalanerne i september neste år til stemmeurnene for å stemme ved et offisielt katalansk uavhengighetsvalg – uansett om sentralregjeringen og domstolene i Madrid fordømmer det eller ikke. Men Carles Puigdemont innrømmer nå for første gang at skal en katalansk løsrivelse bli virkelighet, blir det nødvendig å forhandle med Madrid. Den katalanske lederen er tilsynelatende svært klar over at en løsrivelse ikke er lett. Blant annet har den katalanske regionregjeringen en kjempegjeld til den spanske staten, i tillegg til at hele den katalanske infrastrukturen tilhører staten. Det er bare to av atskillige punkter som må forhandles i tilfelle en katalansk selvstendighet. Sentralregjeringen i Madrid står fast på at et uavhengighetsvalg er ulovlig og at det vil bli slått ned på det. Den tidligere presidenten for den katalanske regionregjeringen, Artur Mas, blir nå rettsforfulgt fordi han i fjor hadde skrevet ut en uoffisiell forespørsel om katalansk uavhengighet.
Metroen er dyr – men populær
Det er bare halvparten av Málagas Metro linje 1 som er i drift. Til gjengjeld gjør den det bra. Hittil i år har 3,7 millioner passasjerer tatt metroen. Det er tre prosent flere enn sist år og langt over forventningene. ”Når hele metro-prosjektet står klart, forventer vi 20 millioner passasjerer årlig. Og da blir den store investeringen over årene også hentet hjem,” sier den ansvarlige for infrastrukturen i Málagas provinsråd, José Luis Ruiz, som oppfordrer kommunen og Junta de Andalucía til hurtigst mulig å få løst sin konflikt. I rundt ett år har partene sloss om hvorvidt metroen skal kjøre forbi Hospital Civil eller ikke, og tilsvarende om metroen her i så fall skal gå under jorden eller følge veibanen som en vanlig trikk. Så snart metroens knutepunkt rundt El Cortes Inglés i sentrum er ferdig bygget om et par år, vil hele linje 1 og deler av linje 2 kunne tas i bruk.
De to linjene kommer til å krysse byen på en slik måte at de dekker nesten hele byen, og også vil nå fram til fjernere områder som Universitetet i vest og El Palo i øst. Det første spadestikket til metroen ble tatt i 2006, og før prosjektet står klart, vil det ha kostet 794 millioner euro.
ETA-våpenlager funnet
Offisielt har ETA lagt ned våpnene og avsluttet en nesten femti år lang væpnet konflikt med den spanske staten. Men offisielt er ikke ETA oppløst og terroristgruppen har aldri fortalt myndighetene hvor de har gjemt sine antatte våpenlagre. Derfor har fransk og spansk politi aldri nedlagt sin spesielle anti-ETA-enhet som ufortrødent fortsetter jakten på de siste etterlyste ETA-medlemmene og deres skjulte våpenlagre. Det ga resultater midt i oktober da enheten fant et stort lager med våpen og sprengstoff skjult i en skog ca. 100 km nord for Paris. I fjor lokaliserte anti-ETA styrken et annet våpenlager i Frankrike. De siste restene av den tidligere så fryktede terroristgruppen vil ikke fortelle myndighetene hvor deres siste lagre med våpen og sprengstoff er gjemt fordi dette er deres siste kort på hånden i bestrebelsene på å få satt ned de fengslede ETA-medlemmenes straffer og eventuelt få dem overført til fengsler i Baskerland. Sentralregjeringen har hele tiden avvist å forhandle med ETA.
Månedens tweet
På Twitter setter Sabor a Málaga spørsmålstegn ved vår forestilling om sportsutøvere og fitness-entusiasters forhold til alkohol via en reetweet som inneholder en interessant artikkel fra El Mundo.
Mange er av den oppfatningen at mosjon og sunn livsstil går hånd i hånd. Men ifølge to nylige undersøkelser foretatt av de prestisjefylte og anerkjente institusjonene Pennsylvania og Houston University, vektlegger mer et tredje forhold. Et treningsrunde i et fitness-senteret rundes nemlig ofte av med en øl eller to sammen med venner, akkurat slik sportslag feirer sine seire – såvel som nederlag – med en omgang til alle. Slik bryter New York Times, som publiserte undersøkelsene, illusjonen om at mosjonsentusiaster er avholdende.
Tidligere studier har også hevdet at det er en sammenheng mellom en persons aktivitetsnivå og deres inntak av alkohol, men ikke før nå har man kunnet bevise at mosjon påvirker hvordan, når og hvor mye folk drikker. De tidligere undersøkelsene har sjelden tatt høyde for deltakernes alder og kjønn, i motsetning til de representative undersøkelsene fra Pennsylvania og Houston University som er basert på 150 frivillige menn og kvinner i alderen 18-75 år som er blitt observert i en periode på 21 dager fordelt over ett år.
Resultatene viser at folk inntar mer alkohol enn normalt de dagene da de utfører mer fysisk aktivitet. Undersøkelsene indikerer videre at alder, kjønn og hvilken årstid det er ikke er avgjørende faktorer for mosjonistenes alkoholinntak. Eksperimentets forfatter Leigh Leasure, som er lektor på Houston University samt direktør for nevrovitenskap på det atferdspsykologiske laboratoriet forklarer at folk søker å utvide eller intensivere den sterke energifølelsen som utløses etter en trening med en øl, et glass vin eller en drink.