Ingen kan lenger huske tankene og de store ambisjonene som grunnleggerne av AHN i Fuengirola/Mijas hadde når de i oktober 1968 stiftet foreningen og skrev under de første vedtektene. I dag skulle de nok ikke tro sine egne øyne om de så at foreningen har passert ikke færre enn 2 000 medlemmer – blant dissa er det flere nordmenn.
AHN i Fuengirola/Mijas har rundet 50 år og er uten tvil kystens eldste nordiske forening – og det er dynamikken og lysten til å gå nye veier som preger klubben. AHN setter fokus på sosialt fellesskap og økonomi, og nylig har AHN nå også tatt del i kommunens sosiale hjelpearbeid.
Foreningen som ville frem
Det er fullt med mennesker og livlige aktiviteter i AHNs lokale, ”Casitan” i Las Rampas, i sentrale Fuengirola. Foreningen har et bredt aktivitetsprogram og det merkes at AHN, på bare sju år, har gått fra ca. 400 medlemmer til å nå sitt ambisiøse mål på å ha 2 000 medlemmer. For å nå målet har klubben vært alt annet enn redd for å gå nye veier.
For flere år siden innså styret at det ikke var nok med å drive foreningen kun basert på sosialt grunnlag – det skulle også være økonomisk attraktivt. Med dette som målsetting opprettet AHN en gruppe som skulle jobbe med å skaffe rabatter og andre medlemsfordeler. Det kom til å vise seg å være en god idé, for mange bedrifter kunne også se fordelen i å gi de mange medlemmene gode tilbud, spesielt golfbanene.
”Vi har nå så bra rabatter på mange av kystens golfbaner at man nesten bare behøver å spille en runde med golf for å tjene inn igjen hele medlemskapet”, sier Eckhardt Metzner, som er ordførende og ansvarlig for AHN-Golf.
Eckhardt Metzner er stolt over at klubben i dag kan tilby green fees hele året rundt på Alhaurín Golf for 30 euro inkludert buggy. Dette tilbudet gjelder også under høysesongen, da prisen ellers er 79 euro. På Mijas Golf betaler AHNs medlemmer bare 50 euro for en runde med golf mens normal pris er 88 euro.
”Det er et språk som alle forstår, og det er ingen hemmelighet; golfen har gitt oss mange medlemmer”, forteller Eckhardt Metzner, som også vil opplyse om at AHN er mye mer enn bare golf. Det er også reiser, utflukter, kurs, fysisk aktivitet, god mat og massevis av trivelig selskap. – Og alle dissa aktivitetene kommer til å utvides i løpet av 2019, lover AHNs styre.
Sannheten er at det strømmer på med nye medlemmer til AHN – og med dem kommer også sponsorene. Derfor har foreningen nå så sterk økonomi at foreningslokalene er nedbetalt og den økonomiske basen for framtiden er sikret.
Sosiale – hele veien
Takket være den sterke økonomien kan AHN også hjelpa til i nærområdet. Dette gjør de gjennom å støtte den lokale foreningen for familier til Alzheimer-pasienter (AFA) samt Fuensocial, hvilket er Fuengirolas dagsenter for personer med fysiske og psykiske funksjonshindringer. I fjor donerte AHN 15 000 euro til begge organisasjonene.
”Vi er en liten del av Fuengirola, en by som alltid har tatt godt imot oss. Derfor vil vi gjerne gi noe tilbake”, forteller Eckhardt Metzner, og fortsetter: ”Fuensocial er en bra og lokal organisasjon hvor vi kan se direkte hvordan vår støtte kommer til nytte, og det er derfor vi vil hjelpe til der.”
Fuensocial hjelper blant annet til med utdanning, arbeid og transport for barn og unge med funksjonshemninger. Men også foreldrene får hjelp med rådgivning, veiledning og barnepass.
Det var et enstemmig styre som for et par år siden fattet beslutningen om å støtte AFA og Fuensocial.
”Vi har under de siste årene sponset mer enn noensinne og genererer et bra årlig overskudd på våre golfaktiviteter. Derfor er det bare rett og rimelig at vi gir litt fra oss. Faktisk er det bare flott å kunne glede andre”, er Eckhardt Metzners nest siste kommentar.
Vil du være med?
Også du kan glede andre. AHN søker folk i alle ledd og funksjoner til foreningen.
”Vi har mye å gjøre og trenger aktive medlemmer som kan bidra med en hjelpende hånd. Så om du vil bli en del av vårt trivelige fellesskap er det bare til å ta kontakt med oss!”, avslutter Eckhardt Metzner.
Hos AHN er alle nordiske nasjonaliteter velkommen. Majoriteten i foreningen er fremdeles svensker, men nesten halvparten av medlemmene er i dag finner, nordmenn, dansker og islendinger.
AHN feiret sitt 50-årsjubileum i høst, men foreningen er fremdeles ung og har masse energi.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com