Månedsmagasinet på Costa del Sol
Deadline. Et ord og uttrykk som alle journalister må forholde seg til, og som ofte forbindes med stress, press og maksimal utnyttelse av både tid, hjernekapasitet og evner til å yte maksimalt under tidspress. Noen journalister har deadline hver time (f.eks. digitale media), dagspressen har deadline en gang i døgnet, og atter andre har deadline en gang i måneden. Her i Norrbom Marketing må vi også forholde oss til deadline, både daglig, ukentlig og ikke minst månedlig, når våre magasiner skal sendes i trykken.
Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til deadline, og føler selv at jeg er nesten immun mot stress, men når du nå holder mars-utgaven av Det Norske Magasinet i dine hender må jeg, litt motvillig, innrømme at jeg for første gang har følt «deadline-spøkelset» krype innpå meg. I hele februar og første uken av mars har jeg nemlig oppholdt meg på Afrikas Horn, hvor jeg har ledet to gruppereiser til Etiopia, samt besøkt landene Somalia, Djibouti og Uganda. En fantastisk spennende reise, men også en utfordrende reise, for hva gjør man som journalist med deadline å forholde seg til når man ikke har internett, eller i beste fall, internett bare iblant? Det gjelder å være kreativ, og store deler av stoffet du leser i denne utgaven av Det Norske Magasinet har kommet frem tidsnok som resultat av taxi-turer til private hjem og hotell med internett-forbindelse i fjellandsbyer i Etiopia, på stranden i Somalia med utsikt til Jemen på andre siden av Aden-bukta, fra slummen i Djibouti, fra bredden av Lake Victoria i Uganda, og andre mer eller mindre obskure plasser. Deadline skal overholdes, uansett!
Nå ser jeg frem til en avslappende periode på Costa del Sol – en stor kontrast og en helt annen verden enn landene på Afrikas Horn. Etter en slik reise setter man ekstra pris på å kunne føles seg trygg, vel vitende om at alt fungerer som det skal i samfunnet. I Somalia er det påbudt for besøkende å leie inn væpnet eskorte dersom man beveger seg utenfor de store byene, og selv om jeg aldri følte meg truet – tvert imot, jeg opplevde Somalia som tryggere enn mange andre afrikanske land jeg har besøkt – så er det kanskje en grunn til at man må ledsages av en soldat med maskingevær.
I motsetning til Costa del Sol har Somalia begrensede muligheter for å utnytte landets potensiale for turisme. En tur på stranden med maskingevær høres ikke spesielt forlokkende ut for de fleste. I tillegg må alle kvinner, også utenlandske, kle seg som lokale (dvs. helt tildekket) for å kunne bevege seg fritt uten å bli verbalt og i verste fall fysisk angrepet av lokale menn. Alkohol er forbudt og straffbart, og det er nulltoleranse for en rekke ting som vi til daglig tar som en selvfølge, som f.eks. å kunne gi gode venner av motsatt kjønn en klem eller et kyss på kinnet når vi møtes. Landet er 100 % muslimsk, og praktiserer tradisjonell islamsk lov, sharia. Svært interessant å besøke, men heller ikke for meg et sted hvor jeg drar hele familien med på ferie.
Forrige måned uttrykte jeg min mening om Eirik Jensen-saken i lederartikkelen – lederartikler er nettopp et sted hvor redaktøren gjerne uttrykker sine personlige meninger som ikke nødvendigvis samsvarer med magasinets øvrige innhold – og at denne saken vekker ulike meninger og fremprovoserer reaksjoner var forventet. Mange lesere uttrykte sin enighet med meg og støtte til Eirik Jensen, mange var dypt uenig med meg. Jeg mottar med glede innspill og setter pris på alle tilbakemeldinger, positive så vel som negative, og vi behøver selvfølgelig ikke være enig om alt. Dog står jeg for mine meninger, så for å si det på engelsk; if you don’t like it – tough!
Nyt den nyankomne våren på Costa del Sol og denne marsutgaven av Det Norske Magasinet. Kanskje vi ses på stranden en vakker vårdag?
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.