Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bandolero-museet i Ronda – De lovløses paradis

Bandolero-museet i Ronda – De lovløses paradis

De bandoleros du kan møte på museet er for det meste menn, men det fantes enkelte kvinnelige bandoleros. Faktisk har museet dedikert en hel vegg til de kvinnelige lovløse. Her en historie, som er dedikert Juana la Valerosa.

Museet slo dørene opp i 1995 og har i dag ca. 1.400 forskjellige gjenstander, herunder bøker, våpen, dokumenter, kostymer, litografier, pressemateriale, tegneserier, fotografier, samlekort, film og mye mer. Det er på dette museet du kan lære historien om de mest berømte ‘bandoleros’, som kan oversettes til ‘lovløs’ eller ‘banditt’, som Tragabuches, Tempranillo, Diego Corrientes, Pernales og Lunges.

Tonene fra et TV summer lett ut over de besøkende når jeg kommer inn i museet denne formiddagen. Det er et gammelt opptak av en TV-serie som danner lydteppet. Selv er jeg ikke spesielt kjent i Ronda, men jeg gjenkjenner med det samme de unike klippeformasjonene som helten og heltinnen utspiller deres drama foran.

Museet har en stor samling tegneserier, som har medvirket til å gi de lovløse den spesielle kultstatusen blant den spanske befolkningen.

Som nordmenn kan vi kanskje best relatere til karakterene Zorro eller Robin Hood, når det kommer til de andalusiske bandoleros. Akkurat som disse karakterene også var kjent for å ta loven i egne hender og tilgodese de fattige, har de berømte bandoleros fra Andalucía også oppnådd legender, som er helte-verdige. De mange fargerike tegneseriene med de forskjellige personlighetene på forsiden vitner også om at deres personligheter ble dyrket i vid utstrekning.

Mye mer enn tegneseriefigurer

Museets bandoleros er dog ikke bare tegneseriefigurer. «Med unntak av én person har alle bandoleros som det henvises til her på museet levd i virkeligheten. Det er det tallrike dokumenter som bekrefter, og mange av disse dokumentene har vi også,» forteller eier og forvalter av museet Jesus Almazán stolt. På en av veggene fremviser han noe som kan betegnes som en primitiv tegneserie. Jesús Almazán forklarer at dette var metoden for å spre historiene om de forskjellige bandoleros i gamle dager. Med en plakat som i stykker forklarte legenden om den enkelte personlighet og dennes gjerninger, stilte historiefortellere seg opp på plasser og fortalte vidt og bredt til de interesserte tilhørerne. Mot en skilling som takk, naturligvis.

Eier Jesús Almazán har drevet Bandolero-museet i 25 år med en lidenskap for å formidle denne spesielle delen av Andalucías historie, som spanjolene kaller ‘fjellenes sjørøvere’.

Museet er en stor turistattraksjon og er det eneste museum om lovløse som finnes i Spania. Jesus Almazán forteller:»Museet er en selvstendig enhet. Vi får ikke støtte på noen måte. Allikevel har vi besøkende fra hele verden. Det viser registeret på vår hjemmeside, og det ses på de mange forskjellige nasjonalitetene som besøker museet hver dag.»

Bandolero-museet er fint og hyggelig, men noe stort museum er det ikke, og du bør derfor ha andre severdigheter i bakhånd, så du kan få fullt utbytte av Ronda.

Det kan anbefales å gå ned og se de arabiske badene, som er Spanias best bevarte av sitt slag. Disse finnes bare et par trappetrinn fra museet.

Antikke håndvåpen finnes i rikelig monn på museet, både originaler som her og i form av replikaer, som kan kjøpes i resepsjonen.
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.