Månedsmagasinet på Costa del Sol
Del 5: Moderne arkitektur i Spania som du må oppleve

Del 5: Moderne arkitektur i Spania som du må oppleve

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Du er kanskje allerede kjent med de ikoniske, spanske bygningene som La Sagrada Família i Barcelona, Alhambra i Granada og Pradomuseet i Madrid. Men Spania er også hjemland for en lang rekke moderne arkitektoniske vidundere, som du også bør besøke.

Det Norske Magasinet gir deg her femte artikkel i en serie om moderne designseverdigheter i Spania.

Centro Cultural Internacional Oscar Niemeyer – Avilés

Kultursenteret, som på folkemunne kalles ‘el Niemeyer’, er et hvitt, rødt og gult multifunksjonelt bygningskompleks som tilbyr galleriutstillinger, filmvisninger, konserter, teater, konferanser og mye mer.

Konstruksjonens sterke, men få farger reflekterer arkitektens innflytelse av kunstperioden ‘neoplatisisme’, som kjennetegnes ved en abstrakt simplifisering av malerkunsten, hvor de visuelle elementer og inntrykk blir redusert til de mest essensielle.

‘El Niemeyer’ er mye mer enn bare en interessant arkitektonisk plattform, hvor man kan få seg en god bit til lunsj og nyte utsikten over Avilés. Senterets kulturområder strekker seg vidt, men kokes prosjektene (også) ned til essensen, kan de alle plasseres på tre søyler: Utdannelse, kultur og fred.

Mange verdensomfattende produksjoner har funnet sted på området, som utstillingen ‘Luz’ av Carlos Saura, danseoppvisningen ‘Utopía’ av María Pagés, og teaterstykket ‘Richard III’ av Sam Mendes med Kevin Spacey.

Senteret tilbyr forskjellige utdannelsesaktiviteter, blant annet i samarbeid med The Kevin Spacey Foundation og María Pagés, hvor studenter i alle aldre har mulighet for å lære om teater.

‘El Niemeyer’ er dessuten ofte blitt anvendt som scene for fremvisning av biler, moteshow, filmopptak, m.m…

Den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer står bak utførelsen av kultursenteret, som siden det ble ferdigstilt i 2011 har vunnet flere priser. 

Av Mathias Krøyer Vejrup

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet