Avsløring av storsvindel i Málaga
Et nettverk som antas å ha begått bedrageri, har blitt avslørt av agenter fra skatteforvaltningens statsagentur (AEAT). Operasjonen ble satt i verk av en undersøkelsesdomstol i henholdsvis Málaga og Madrid.
Nettverket som nå er rullet opp, skulle angivelig ha drevet falske firmaer og gjennom dem ha svindlet med skatteavgifter. Málaga dannet rammen om nettverkets base, og politiet arresterte i februar til sammen 10 personer i Vélez-Málaga og Benalmádena, i tillegg til seks arresterte i Granada og to i henholdsvis Madrid og Melilla.
Forundersøkelsene for operasjonen som avslørte svindel for millioner av euros, har pågått et års tid, og avsløringen av store pengebeløp gjør dette til en av de største svindelsakene i Spania de siste årene.
Omstridte endringer av abortlovgivning vedtatt
De svært omdiskuterte lovendringene i forbindelse med abort har nå blitt vedtatt av Senatet. Her stemte 132 medlemmer for, mens 126 stemte imot.
Den nye loven tillater avbrutt graviditet fram til uke 14, og er morens liv i fare, er grensen nå inntil 22. uker. Dessuten kan unge kvinner ned til 16 år få foretatt abort uten foreldrenes samtykke.
Landets biskoper vil forsøke å få loven omgjort ved forfatningsdomstolen, mens PP har meddelt at partiet, når det kommer til makten, vil endre loven ”i løpet av få uker”.
Nye anklager mot Isabel Pantoja
Retten i Marbella vil nå saksøke den landskjente sangerinnen Isabel Pantoja som gjennom flere år var kjæreste med Marbellas forhenværende ordfører, Julian Muñoz. Dessuten vil man stevne hans ekskone Maite Saldívar og 11 andre personer. Saken dreier seg om medvirkning til korrupsjon og hvitvasking av svarte penger.
Anklageren har sett nærmere på Isabel Pantojas personlige bankkonti, og her skulle det ikke finnes noe bevis for betaling av en leilighet i boligkomplekset Guadalpín i Marbella som Isabel kjøpte i 2003. Leiligheten kostet 360.000 euros. Pantoja hevder at hun har betalt den kontant med penger hun hadde liggende hjemme. Også Pantojas villa i La Perla i Marbella har kommet i myndighetenes søkelys, da man ikke har kunne finne dokumentasjon for en del av den samlede betalingen på 3,3 millioner euros.
Pantoja ble i 2007 arrestert i Malaya-saken der hun erklærte at hun ikke hadde kjennskap til de 1,1 millioner euros som mellom 2003 og 2007 dukket opp på hennes bankkonti. Hun ble den gang løslatt mot en kausjon på 90.000 euros, men denne saken er fortsatt ikke avgjort, og nå skal hun igjen møte i retten for å forklare hvordan hun har betalt for sine boliger i Marbella.
Første fange fra Guantánamo i Spania
Den første fangen fra Guantánamo på Cuba er nå i Spania. Regjeringen har sagt ja til å motta fem fanger fra den amerikanske basen.
Anklagene om terrorisme er annullert, og de tidligere fangene får lov til å leve fritt i Spania, likevel med forbud mot å forlate landet.
Myndighetene har ikke offentliggjort hvem den første, tidligere fangen, er.
Nedbør gir store problemer og tapte inntekter
Fjorårets mange regnskyller har ført til store problemer i hele landet.
Verst har det gått utover beboerne langs Guadalquivir-elven som fløt over sine bredder både i Córdoba-, Jaén- og Sevilla-provinsen. Elven nådde nivåer som aldri tidligere er registrert, og rundt 1.500 mennesker måtte forlate sine hjem.
Omkring 70 andalusiske vannreservoarer ble tvunget til å slippe ut vann på grunn av den store mengden regn, og også det var med på å få elvens vannstand til å stige. På visse steder ble det målt en stigning på 19,6 meter.
I Córdoba måtte lufthavnen dessuten stenge da deler av rullebanen ble oversvømt.
I Málaga-provinsen har 13.000 barer, kafeer og restauranter mistet inntekter anslått til 936 millioner euros, mens selgere på markedene melder om et fall i omsetningen på 85 prosent, tilsvarende et tap på 70 millioner euros, og olivenhøsten gir et fall på 21 millioner euros – alt sammen på grunn av regnet.
Ikke siden 1963 har landet hatt så voldsomt regnvær. Fra 15. desember til 1. mars falt det gjennomsnittlig 610 mm vann.
Dalai Lama mot tyrefekting
Også Dalai Lama blander seg nå inn i debatten om tyrefekting.
Motstanderne i Katalonia har funnet en støttespiller i den buddhistiske lederen som har fulgt det katalanske lokalparlaments forsøk på å få forbudt tyrefekting. Han har derfor skrevet et brev til en katalansk dyrevernorganisasjon der han fordømmer denne tradisjonen og gir uttrykk for at han er imot alle former for mishandling av dyr.
Mange mot forslaget om å heve pensjonsalderen
Regjeringens forslag om å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år kritiseres fra flere kanter.
Generalsekretæren i den andalusiske avdeling av CCOO, Francisco Carbonero, har kunngjort at forbundet vil kjempe for å holde pensjonsalderen nede slik at den arbeidende delen av befolkningen kan få lov å nyte årene som pensjonister. Carbonero mener det ikke kan være riktig at spanjolene først kan gå av med pensjon når de ikke har mange år igjen å leve. Carbonero er dypt uenig i Zapateros forslag og mener at man, særlig i krisetider, bør vokte over arbeidernes rettigheter. Han mener heller ikke det er urealistisk med en generalstreik. Foreløpig er det likevel bare blitt med demonstrasjoner som fagforeningene arrangerte for første gang siden den sosialistiske regjering kom til makten i 2004.
Offisielle statistikker peker på at i 2049 vil 31,9 prosent av befolkningen være over 64 år, og det vil være ni personer på pensjon eller på andre former for statsstøtte for hver 10 person som er i arbeid. Regjeringen foreslår at man hever pensjonsalderen gradvis over en 12 års periode fra 2013.
10 millioner euros på Andorra-konto knyttet til tidligere byrådsmedlem i Estepona
Politiet har funnet en konto i Andorra med et pålydende på 10 millioner euros som tilhører familien til tidligere byrådsmedlem med ansvar for byplanlegging i Estepona, Pedro López.
López ble i 2008 arrestert i Astapa-saken som involverte 68 politikere og forretningsfolk som ble anklaget for bestikkelser, korrupsjon, hvitvasking av penger og lignende. Han ble senere løslatt mot en kausjon på 300.000 euros.
Han er på grunn av de nye 10 millionene blitt avhørt igjen, og dommeren har lagt dokumentfalsk og planlegging av bedrageri til i tiltalene mot det tidligere byrådsmedlemmet.
Samtidig har den nåværende ordføreren, David Valadez, ifølge avisene rapportert tyveri av dokumenter til politiet. Dokumentene som skulle være stjålet fra rådhuset, var bilag til kommunens regnskaper for 2009. Ordføreren uttaler at den ansatte som hadde ansvaret for bilagene, vil bli behørig straffet, men uten disse bilagene mener man ikke med at regnskapet for 2009 kan bli korrekt.
Amerikansk bioteknologisk firma åpner avdeling i Sevilla
Verdens tredje største bioteknologiske firma, amerikanske Celgene, åpner i år den første avdelingen utenfor USA, og denne skal ligge i Sevilla, nærmere bestemt i det som var den italienske paviljongen under verdensutstillingen i 1992 i La Cartuja.
Firmaets avdeling, kalt Celgene Institute of Translational Research Europe (Citre), skal forske i behandling og forebygging cancer og andre alvorlige sykdommer.
Det amerikanske firmaet investerer rundt 45 millioner euros i avdelingen i Sevilla.
Familiedrama om milliarder
En familiefeide har nådd utover de vanlige sladderspaltene fordi den dreier seg om milliarder og inneholder alle de ingredienser som skal til for å gjøre den til en verdig tv-serie: En av landets mest kostbare kunstsamlinger, en avdød baron, en tidligere Miss Spania og en stesønn.
Familien er den kjente Thyssen-Bornemisza som har gitt navn til museet i Madrid som inneholder en enorm kunstsamling. Det rommer 800 malerier fra 1300-tallet og fram til det 20. århundret til en verdi av knapt en milliard euros. Da Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza døde i 2002, arvet hans femte kone – tidligere fotomodell og Miss Spania, Carmen ”Tita” Carvera – sin mann.
Da boet ble gjort opp, lånte Carmen Cervera ut samlingen til den spanske stat i sju år. Helt gratis, og til gjengjeld bygde staten et utstillingsanneks ved siden av det egentlige Thyssen-museet. Denne avtalen løper ut neste år, og hvis samlingen skal bevares i Spania, vil det koste den spanske statskassen atskillige millioner euros.
Carmen Cervera ble gift med baronen i 1985. Hun var da 42 år og han 64 år. Hun brakte sønnen Borja med seg, og denne ble adoptert av baronen. Hun har aldri avslørt hvem som er den biologiske faren til gutten som i mellomtiden har blitt 29 år.
Borja har for lengst fått overført myndigheten fra moren til å ta hånd om forhandlingene om kunstsamlingen med staten, men i dag er ikke lenger mor og sønn på talefot. Striden mellom dem brøt ut i 2007 da han giftet seg med den 10 år eldre Bianca Cuesta. Carmen Cervera mener at Bianca Cuesta bare er ute etter pengene hans, og da paret samme år fikk en sønn, krevde hun at det ble foretatt en DNA-test. Saken tilspisset seg da Borja Thyssen ved rettens hjelp fikk innsikt i sin fars testamente og dermed fikk klarhet i hva han hadde krav på i forhold til baronens øvrige barn. Moren ble rasende og saksøkte sønnen for "å offentliggjøre" familiehemmeligheter. Da hun for annen gang ble bestemor, fikk hun nyheten gjennom pressen. Sønnen føler seg overbevist om at morens plan er å kompromittere hans hustru mest mulig, og bunken av injurier og sladder vokser stadig mens mor og sønn kommuniserer via pressen.
Og hvorfor skulle han det?
Da PP-politikeren Ignacio Nacho Uriarte i slutten av februar ble tatt for promillekjøring i forbindelse med en trafikkulykke i Valencia, uttalte han: ”Jeg er parlamentsmedlem, men ønsker ingen privilegier.”
Det ble ingen personskader da den 29 år gamle, konservative politikeren kolliderte med en annen bil. Men han hadde en alkoholpromille på 0,52 – altså mer enn dobbelt så mye som tillatt da ulykken skjedde.
Uriate er formann for Konservativ Ungdom og paradoksalt nok også medlem av kongressens trafikkutvalg.
Spania er et fredelig land
Maplecroft har offentliggjort en liste kalt Terrorism Risk Index som måler terrorrisikoen i 162 av verdens land. Landene inndeles i kategoriene ”ekstrem risiko”, ”høy risiko”, ”middel risiko” og ”lav risiko”. Blant landene i ”ekstrem risiko”- kategorien finner vi krigsherjede land som f.eks. Irak (1. plass), Afghanistan (2. plass) og Pakistan (3. plass), og overraskende nok befinner Thailand seg på en niendeplass på grunn av et bombeangrep i landets sørlige, muslimske del i oktober 2009. Et annet yndet skandinavisk turistmål, Tyrkia, befinner seg på en 14. plass i denne kategorien.
Det interessante er at Spania ligger langt nede på listen, på en 34. plass, og det til tross for tilstedeværelsen av den baskiske separatistgruppen ETA og det voldsomme terrorangrepet i Madrid, 11M.
Tyrefekterfamilie arrestert i sak om menneskehandel
Tyrefekteren Juan Pedro Galán (39), hans søster (35), far (70) og farens kone (62) er arrestert i saken som er kalt Operación Toscana. De er mistenkt for å drive fem bordeller i Cádiz-provinsen og ét i Málaga-provinsen. De to sistnevnte personene har angivelig levd i vill luksus med mindreårige tjenestefolk av antatt filippinsk og østeuropeisk opprinnelse.
Ved arrestasjonen fant politiet 15.000 euros i kontanter gjemt i husets pengeskap sammen med dokumenter over familiens lysskye forretninger. Situasjonen var en helt annen for de utenlandske kvinnene som på sultegrensen og under kummerlige forhold ble tvunget til å arbeide på familiens bordeller.
Politiets etterforskning av familien begynte i april i fjor, og den endelige operasjonen endte med 15 arrestasjoner, beslaglegging av en halv million euros i kontanter og frysing av familiens formue på 50 millioner euros. Anklagene lyder på seksuell utnyttelse, hvitvasking av penger, dokumentfalsk og menneskehandel.
Massegraver funnet i Vélez-Málaga
I Vélez-Málaga har det andalusiske geofysiske instituttet ved Granadas universitet funnet massegraver ved hjelp av radar og tredimensjonale bilder. Undersøkelsen ble iverksatt under ledelse av den lokale avdeling for ”kunst- og historiearv”, og man har funnet to massegraver på henholdsvis 32 og 18 m2 med en dybde på halvannen meter hver. En av gravene viste seg å inneholde 229 lik. Andre mindre graver inneholdt to eller tre lik.
Man har inntil videre kunnet dokumentere at 105 av personene stammet fra Vélez-Málaga og resten fra Axarquia-regionen, og at de alle ble henrettet mellom 1937 og 1940, omtrent de samme årene som da den spanske borgerkrigen herjet landet.
Syklister kyniske over ny sykkelsti i Málaga
Syklistene i Málaga klager over at biler parkerer på de nye sykkelstiene som er i ferd med å bli klare til bruk. Byrådet sier at så snart sykkelstiene er innviet, vil alle de som parkerer her få bøter, noe som man håper vil hindre den ulovlige parkeringen.
Syklistene er likevel mer skeptiske og forventer ikke den respekten fra bilistene. Med de nye sykkelstiene vil det til sammen være 40 kilometer sykkelstier i byen.
Handelsdrivende i Mijas utvider åpningstidene
De handelsdrivende i Mijas har fått tillatelse til selv å bestemme åpningstidene på grunn av byens store turisttilstrømming. Det betyr at butikkene nå kan holde åpent på helligdager, som f.eks. i påskeuka og i weekendene i sommerperioden fra 1. juli til 15. september.
En lignende situasjon utspiller seg i Fuengirola, Benalmádena, Torremolinos og Marbella der butikkene også forventer å få tillatelse til å se bort fra den nåværende lukkeloven.
Positive tall fra turistsektoren
De siste 18 månedene har antallet besøkende falt drastisk, men tall fra januar kan tyde på at den negative kurven har snudd. Ikke drastisk, men tallet på besøkende var i januar 2,5 millioner, noe som var 1,1 prosent høyere enn samme måned i fjor.
Ifølge Eurostat kom det 8,1 prosent færre briter som tradisjonelt har representert den største gruppa, men det ble oppveid ved at det kom 19,1 prosent flere italienere, 16,5 prosent flere sveitsere, 5,9 prosent flere belgiere og 5,5 prosent flere franskmenn.
31,3 prosent valgte i januar å feriere på Kanariøyene.
Eurostat meddeler dessuten at Spania i 2009 var det mest besøkte EU-landet, basert på antall hotellovernattinger som i 2009 kom opp i 251 millioner, – 6,5 prosent færre enn i 2008.
Konservative i Mijas melder boliger til skattevesenet
Det konservative partiet i Mijas har anmeldt 700 illegale boliger i kommunen til skattevesenet, opplyser avisen El Mundo. Det dreier seg om urbanisasjonen Calahonda Royale, som ligger rett ved Marbella.
Opposisjonspartiet i kommunen mener at bebyggelsen ble oppført uten at den var godkjent i byplanen, PGOU.
Ifølge byrådet (PSOE) var det under oppføringen et ”legalt tomrom” i byplanen, men at denne likevel var ratifisert, uten at man hadde fått den sendt til godkjenning hos Junta de Andalucía.
Beskyldningene fra PP er direkte rettet mot den tidligere ordføreren Agustín Moreno og daværende byrådsmedlem med ansvar for byplanleggingen, Luis Vasco, samt dagens ansvarlige, Juan Cruz, som allerede hadde denne posten i 2006 da man forsøkte å inkludere den allerede utbygde urbanisasjon i byplanen, noe som ble avvist.
PP beklager dessuten at eierne av de 700 boligene kjøpte i god tro, med en byplan på bordet som ikke var godkjent – til tross for skjøte. Eierne risikerer at boligene kan bli revet.
Spanjoler påtvunget sparsommelighet
For første gang siden 60-tallet bruker spanjoler mindre penger på mat. I 2009 brukte de 0,7 prosent mindre i landets supermarkeder og 9,4 prosent mindre på restauranter enn i 2008.
Tallet er regnet ut av analyseselskapet Nielsen som siden 1964 har tatt temperaturen på spanjolenes forbruk og vaner. Man mener likevel ikke at det betyr at mange mangler noe, bare at det kjøpes ”mindre reker og skinke og mer pasta og kylling”, samt at mange forbrukere velger å kjøpe tilbudsvarer og ukjente merker i stedet for dyre merkevarene.
Tyver stjeler kirkebøssen i Arroyo de la Miel
Tyver brøt seg i begynnelsen av mars inn i kirken Inmaculada Concepción på Avenida de la Estación i Arroyo de la Miel og stjal et sølvskrin og rundt 2.000 euros.
Tyvene krabbet inn gjennom et vindu i biblioteket og hadde derfra fri adgang til kontoret. Her brøt de seg inn i et skap og forsvant med verdier for i alt 10.000 euros. Tyvene ødela også inventar og andre ting i kirken.
En talsmann for biskopen i Málaga, Rafael Pérez Pallarés, sier at det heldigvis er snakk om et enkeltstående tilfelle, men at det av og til skjer tyveri fra i kirkene i Málaga-provinsen.
Katt reddet etter tre dager i et tre
Blant nyheter om økonomi og korrupsjon, oversvømmelse og terrorisme, kommer en solskinnshistorie om en reddet katt. 3. mars ringte en beboer på Avenida de Valle Inclán i Málaga til politiet for å fortelle at en stakkars katt hadde sittet tre dager i et tre og ikke kunne komme ned.
Politiet rykket ut for – i samarbeid med representanter for en dyrevernorganisasjon – å redde katten. Man sperret av gaten, satte en bil under treet, og dermed hoppet katten selv ned på bilen.
Den tilsynelatende uskadde katten flyktet deretter for å fortsette sitt gode liv på gaten.
Ny ringvei rundt Málaga snart klar
Der er håp om at den tette morgentrafikken og kilometerlange køer på ringveiene vest for Málaga snart er en saga blott. Ifølge minister for offentlige arbeider (Fomento) José Blanco, vil en del av den nye, ytre ringveien rundt Málaga være ferdig før tiden, forhåpentligvis allerede før sommeren.
Strekningen som går fra trafikksentret CMT ved motorveien (A-358) til Málaga, er på over 12 km.
Andre del av ringveien som går fra motorveikrysset i Torremolinos, over Churriana og Alhaurin de la Torre til den nye betalingsmotorveien i Málaga, skal være ferdig innen utgangen av året. Her mangler det fortsatt en del arbeid med byggingen av tunnelen i Churriana – som blir en av de bredeste tunellene i hele landet – og den nye broen over Guadalhorce-elven.
Når den nye ringveien står klar, vil man på veien mellom Málaga og Torremolinos kunne spare opp til en times kjøretid og unngå køer.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001