Månedsmagasinet på Costa del Sol

Stadig delte meninger om røyking

Røyking bør forbys i samtlige offentlige rom, inklusive alle barer og restauranter. Det mener 47 prosent av den spanske befolkningen, ifølge helseministeriet. Det er 13 prosentpoeng flere enn i 2006 da den nåværende røykeloven trådte i kraft.
Restaurantbransjen har likevel mange betenkeligheter knyttet til en ytterligere innstramming av loven. Man mener at et totalt forbud mot røyking innendørs bare i Madrid vil føre til stengning av 300 barer og diskoteker. På landsplan anslår bransjemedlemmene at ca. 3.000 barer vil bli nødt til å stenge, noe som vil føre til at 15.000 ansatte vil miste jobbene sine.
1. juni trådte loven i kraft som påbyr at alle sigaretter og andre former for tobakkspakker må ha et skremmebilde i form av for eksempel tjærefylte røykelunger. Fordi tobakksindustrien mener at det tar tid å tilpasse seg denne loven, har fabrikantene 12 måneder på seg til å oppfylle loven når det gjelder sigarettpakker og 24 måneder når det gjelder andre tobakkspakker.

Avdøde Marques de Larios graves opp
Liket av den avdøde markis, Marques de Larios, har vært gravd opp for DNA-test. Markisen som har gitt navn til Málagas berømte gågate og hvis fulle navn var José Antonio Larios Franco, døde i 1954, 53 år gammel.
Oppgravingen skjer etter at den 61 år gamle José Callado har hevdet at han er markisens "illegitime" og eneste sønn. Offisielt døde markis Larios barnløs.
Callodo lærte moren sin – Emilia – å kjenne i 1995, takket være tv-programmet ¿Quién sabe dónde? Hun fortalte ham at da hun i 1940-årene, mens hun arbeidet som kokk for Larios-familien, hadde en affære med markisen. Da José Calldo var ni måneder, etterlot moren ham på et barnehjem. Før hun døde i 2002 underskrev hun en tilståelse om affæren hos en notar i Jaén. Det skjedde etter oppfordring fra sønnen som er kjent som Pepe El Trompeta og som i dag bor i Marbella.
Han sier til avisen Diario Sur at han i første omgang ikke ønsker noen tittel eller penger, bare å få vite sannheten som han i 15 år har arbeidet med å finne fram til.
Callado har avgitt blod til DNA-prøve, og i slutten av juni skal resultatet av prøvene som er gjort av markisens jordiske rester foreligge.

Javier Bardem beste skuespiller i Cannes

Den spanske skuespilleren Javier Bardem vant i år prisen som beste skuespiller ved filmfestivalen i Cannes.
Utmerkelsen fikk han for sin rolle i filmen Biutiful (nei, det er ingen stavefeil). Handlingen foregår i Barcelona, og filmen er produsert av mexicanske Alejandro González Iñárritu. Prisen ble også gitt til den italienske skuespilleren Elio Germano som spiller i La Nostra Vita.
Bardem har tidligere vunnet en Oscar. Den fikk han for sin rolle i Coen-filmen No Country for Old Men.

Baltasar Garzón blir rådgiver ved den internasjonale domstolen i Haag
Dommerstandens øverste råd, Consejo General del Poder Judicial, suspenderte i mai høyesterettsdommer Baltasar Garzón. Samtidig fikk han rådets tillatelse til å arbeide for den internasjonale domstolen i Haag.
De tre rettssakene mot Garzón pågår fortsatt, og det er den som handler om Garzóns vedtak om å starte undersøkelser av omstendighetene rundt de 100.000 menneskene som forsvant under borgerkrigen og diktaturet som fulgte som har fått Consejo General del Poder Judicial til å suspendere ham.
Sjefsanklageren i Haag, argentinske Luís Moreno Ocampo, mener at den spanske dommerens erfaringer med internasjonale saker vil komme den internasjonale domstolen til nytte. Garzón skal ikke arbeide som dommer, men rådgiver og først og fremst arbeide med saker som handler om forbrytelser mot menneskeheten i afrikanske land. Dommeren befinner seg allerede i den nederlandske byen. Foreløpig er han tilknyttet den internasjonale domstolen for en periode på seks måneder.

De første klonede "Toros Bravos"
Verdens første klonede okse kom, ikke uventet, til verden i Spania. Den lille kalven av rasen Lidia som brukes til tyrefekting, ble født 18. mai på en gård i Palencia-provinsen. Navnet på gården blir holdt hemmelig.
Den nyfødte er oppkalt etter sin "far", altså den oksen som den var klonet fra. Den het Vasito (lite glass) og den nyfødte får navnet Got som betyr glass på valenciansk. Vasito døde av alderdom i mars. Gots mor er en vanlig melkeku.
Got fikk senere en bror som dessverre var dødfødt.
Kalvene er resultatet av tre års forskning som bruker de samme teknikkene som i 1986 skapte fåret Dolly. Foreløpig har prosjektet kostet 28.000 euro og som har til formål å forhindre truede okseraser i å forsvinne.

Løfte om dusør ga ikke ny informasjon om den forsvunne jenta Amy
Familien til den forsvunne, 15 år gamle jenta fra Mijas, Amy Fitzpatrick, hadde med tidsfristen 19. mai utlovet en dusør på en million euros for informasjon om hvor jenta kan befinne seg – død eller i live.
Familien fikk rundt 60 nye henvendelser, men bare tre av dem inneholdt nye opplysninger, men ingen av dem var likevel gode nok for å finne fram til jenta.

Marokko vil ha dialog rundt Ceuta og Melilla
Det har aldri vært noen hemmelighet, men nå har Marokkos statsminister, Abas El Fassi, gjort det klart for alle; Marokko gjør krav på Ceuta og Melilla. Statsministeren kalte under et møte i den marokkanske kongressen de to områdene for marokkanske, og han ba sin spanske kollega José Luis Zapatero om å gå inn i en dialog rundt de to spanske enklavene og en rekke små, nærliggende øyer, – "for å avslutte okkupasjonen".
Invitasjonen til dialog kom kort etter at et skilt med ordene "Vi henvender oss til alle innbyggere i det besatte Melilla…" i mai ble satt op ved en grenseovergang mellom Melilla og Marokko. De spanske myndighetene protesterte, men fikk som svar at man altså ønsker en dialog om enklavene.
Marokkos statsminister har ikke uttalt seg om enklaverne siden kong Juan Carlos i 2008 for første gang besøkte Ceuta og Melilla. Da sammenlignet El Fassi de to byenes situasjon med Palestina.
Den spanske utenriksministeren Miguel Ángel Moratinos har svart at den marokkanske statsministers kommentarer ikke endrer noe, og at Spania står fast på at Ceuta, (spansk siden 1580), Melilla (spansk siden 1486) og øyene er og forblir spansk territorium.

Irsk mafiabande rullet opp i Spania
Spansk, irsk og britisk politi har i et samarbeid med Interpol arrestert 32 medlemmer av en irsk mafiabande som opererte i Málaga, London og Dublin. Mer enn 500 politifolk deltok i aksjonen.
Halvparten av arrestasjonene fant sted i slutten av mai og ble gjort i Marbella, Fuengirola, Mijas og Estepona.
Det er beslaglagt rundt 30 luksusbiler og ID-kort. Banden handlet med narko og våpen og er under mistanke for å ha myrdet 20 personer over hele Europa og for å ha hvitvasket flere hundrede millioner euros.
Ifølge det spanske innenriksministerium tilhører de arresterte en kjent mafiafamilie som er utbredt i Irland og Storbritannia.
Det var drapet på en 28 år gammel irsk statsborger som førte politiet på sporet av banden. Mannen ble for to år siden skutt ned på åpen gate i Cancelada ved Estepona, og drapet viste seg å være et oppgjør mellom flere internasjonale narkobander på Costa del Sol.
I tillegg til de 32 irske mafiosos, er fire spanske advokater arrestert i saken.

Framgang i hotellbransjen på tross av vulkanasken

Årets første måneder har vært gode for hotellbransjen på tross av annulleringer og generelt kaos i forbindelse med askeskyene.
Ifølge det nasjonale statistiske instituttet INE, steg antallet overnattinger i april med en prosent i forhold til samme måned i fjor, hvilket vil si 19,9 millioner.
I årets første fire måneder steg antallet overnattinger med 3,5 prosent i forhold til 2009. De viktigste markedene er fortsatt det tyske og britiske, og de mest besøkte reisemålene disse fire månedene var Kanariøyene.
Framgangen var dessverre ikke nok til å redde Hotel Byblos i Mijas, én av Costa del Sols mest kjente hoteller, som stengte dørene 31. mai.

Fire sparebanker blir til én
Da den spanske nasjonalbanken overtok Cajasur, sparebanken fra Córdoba som drives av den katolske kirken, etter at forhandlingene om fusjon med den større sparebanken Unicaja gikk i vasken, skjøt forhandlingene mellom fire andre sparebanker plutselig fart.
Det dreier seg om de fire sparebankene Caja Mediterráneo, Cajastur, Caja Cantabria og Caja Extremadura som nå samles under et tak.
Sparebankens hovedaksjonærer blir CAM (Caja Mediterráneo), og den asturianske sparebanken Grupo Cajastur med 40 prosent hver, mens Caja Extremadura får 11 prosent og Caja Cantabria 9 prosent.
Den nye sparebanken blir Spanias femte største finansielle institusjon og landets tredje største sparebank med 135 mrd. euros i aktiva, en omsetning på 177 mrd. euros, 2.300 avdelinger i flere regioner og 14.000 ansatte.
Sammenslutningen får ikke umiddelbare konsekvenser for kundene fordi sparebankene fortsatt vil operere under sitt eget navn og logo. Formålet med sammenslutningen er å styrke sparebankenes soliditet gjennom en felles risikospredning.
Det samlede overskuddet i landets sparebanker var i første kvartal i år 1,335 milliarder euros, noe som er 34,1prosent mindre enn samme periode i fjor.

1040 års fengsel for lufthavnbomberne
De tre ETA-medlemmene som sto bak bombingen 30. desember 2006 på Madrids Barajas-flyplass, har nå fått sine dommer. To personer, begge ecuadorianske statsborgere, ble drept da bombene sprengtes på lufthavnens parkeringsplass. 48 personer ble skadet.
Den statlige høyesteretten, Audencia Nacional, dømte hver av de tre mennene til 1040 års fengsel. Straffen er regnet ut etter antall omkomne og skadde og ut fra de materielle skadene. De tre mennene er dessuten dømt til å betale 1,2 millioner euros i erstatning til de omkomnes familier, samt 41,6 millioner euros til forsikringsselskapene.

Kong Juan Carlos på høykant
Den 72 år gamle kong Juan Carlos ble i mai operert for det som under operasjonen skulle vise seg å være en godartet knute i den venstre lungen. Allerede fire dager etter operasjonen kunne en tilfreds konge la seg skrive ut fra Hospital Clínic de Barcelona for å starte på rehabiliteringen.
Ved utskrivingen rakk kongen som ble operert på en offentlig avdeling på det catalanske sykehuset, å rose det spanske helsevesenet og uttrykke sin takk til "hele verden". Journalistene fikk også en takk med på veien for å ha "informert svært grundig og godt".
Bare 10 dager etter et gjenopptreningsopphold, også det i Barcelona, var han atter på beina og deltok i et arrangement i Cantabria.
Majesteten har fortsatt ikke sagt noe om at han på grunn av knuten i lungen, vurderer å slutte å røyke.

Operasjon Malaya for retten i september
De 94 saksøkte i Operation Malaya, Marbellas store korrupsjonssak der private firmaer betalte for å få byggetillatelser, skal endelig for retten fra og med 27. september. Saken ble først avslørt i 2006.
Blant de saksøkte er den forhenværende formannen i Teknisk utvalg, Juan Antonio Roca, som antas å ha vært hjernen i korrupsjonssakens nettverk. Dette nettverket inkluderte de tidligere borgmestrene Marisol Yagüe og Julian Muñoz, samt hans kjæreste, sangeren Isabel Paltoja.
Rettssakene skal avvikles i Málaga.

Vennligst ta på tøyet i Barcelona
Barcelonas innbyggere er lei av at mange av byens besøkende går fra strendene opp i byen, bare ikledd bikini eller badebukser.
Derfor er det satt opp plakater der man oppfordrer folk til å vise respekt og klede på seg når man besøker byen.

48 prosent flere boliglån

Det hardt pressede boligmarkedet puster igjen i Málaga-provinsen, i hvert fall har bankerne i begynnelsen av året gitt flere boliglån enn i samme periode i fjor, viser nye tall fra INE, det nasjonale statistiske instituttet.
I mars ble 2.408 boliglån underskrevet i provinsen, og det var tredje måned på rad at tallet steg. I januar og februar ble det underskrevet hhv. 1.935 og 2.408 lån.

Utlendinger drikker 30 prosent av øllet

De rundt 60 millioner utlendingene som hvert år besøker Spania, drikker 30 prosent av alt øl som blir produsert i landet.
Ifølge miljøministeriet som er det ministerium som holder øye med kranene, drakk hver spanjol 50,2 liter øl i 2009. Det er 14 prosent mindre enn året før. Av de 50,2 literne med øl drikkes en tredel hjemme, mens resten skylles ned på barer og restauranter.
Spanske bryggerier brygget i fjor 33,8 millioner hektoliter øl, hvilket gjør landet til verdens 10. største ølprodusent.

Tendenser i andalusiske navn
Godt og vel 150.000 andalusiske kvinner heter María del Carmen og nesten 250.000 av regionens menn heter Antonio, viser en opptelling gjort av det andalusiske statistiske kontoret, IEA.
Det betyr at 3,6 prosent av alle kvinner heter María del Carmen, og 5,6 prosent av mennene Antonio.
Det nest mest populære pikenavnet er María, som knapt 150,000 heter, mens man på tredjeplass finner Carmen som knapt 120.000 kvinner har som førstenavn på sine dåpsattester. Etter María del Carmen, María og Carmen kommer Dolores og Josefas.
Etter Antonio er Manuel med knapt 220.000 det guttenavnet som brukes mest. Deretter følger José og Francisco.
Disse nevnte navnene er mest alminnelige blant de eldre generasjoner, og blant de yngre ser man nå oftere en større oppfinnsomhet og dermed navn som Lucía, Rocío og Cristina, og Alejandro, David og Daniel.
Når det dreier seg om etternavn, er noen svært utbredt i én provins, men nærmest ukjent i en annen. De mest kjente etternavnene i de forskjellige provinsene er:
Almeria: Montoya, Belmonte, Salmerón, Asensio, Úbeda og Góngora.
Cádiz: Benítez, Soto, Puerto og Marchante.
Córdoba: Luque, Jurado, Baena, Córdoba, Mangas og Bujalance.
Granada: Bolívar, Corcel, Espigares, Molino, Casares og Hita.
Huelva: Borrero, Toscazo, Huelva, Limón, Feria, Coronel og Pichardo.
Jaén: Camara, Palomares, Anguita, Rus, Higueras og Araque.
Málaga: Vegas, Atencia, Bandera, Villodres, Berrocal og Conejo.
Sevilla: Gordillo, Guisado, Velásquez, Morillas, Mejías, Lora og Japón.
Etternavn som García, Muñoz og Martínez er like utbredt i alle provinser.

Underholdningsindustrien taper 76 prosent på piratsalg
Den samlede verdien av salget av piratkopier og ulovlig nedlasting på internett kom i andre halvpart av 2009 opp i 5,1 milliarder euros. Det tilsvarer 76 prosent av alt salg av musikk, film, bøker og videospill. Verst står det til med musikken; 95,6 prosent av all musikk selges som piratkopier.
I løpet av de samme seks måneder omsatte den digitale industrien for 1,6 milliarder, noe som betyr at hvis alt ble kjøpt på lovlig vis, ville den samlede omsetningen være tre ganger så stor som den nå er.
Tallene stammer fra en amerikansk undersøkelse og er nettopp offentliggjort i avisen El País. Den kom bare en måneds tid etter at kulturminister Angeles González-Sinde forsøkte å berolige representanter for den amerikanske underholdningsindustrien som var urolige over de høye pirattallene i Spania.

Extremadura-formann tatt i 170 km i timen
Lederen av Extremaduras lokalregjering, Guillermo Fernández Vara (PSOE), ble en dag i slutten av mai tatt av politiet da han kjørte i 170 km i timen.
Fernandéz var på vei fra Madrid der han hadde deltatt i et plenumsmøte i senatet.
Det var en av Guardia Civils sivile biler som stoppet mannen. Da betjentene så hvem som satt bakerst i bilen, ringte de til stasjonen der de fikk beskjed om å la bilen kjøre videre.
Senere het det at sjåføren som også er Fernández Varas bodyguard, skulle få en bot og dessuten miste førerkortet. Senere har politikeren likevel tatt hele ansvaret for lovovertredelsen. Det er ennå ikke avgjort hvilken straff lokalpolitikeren vil få.

Fem katalanske byer forbyr bruken av burka

Mens Spanias regjering har valgt å ikke forby bruken av de muslimske hodeplaggene, burka og niqab, som også dekker ansiktet, har foreløpig fem katalanske byer valgt å ta saken i egne hender og innføre et forbud.
Initiativet startet i Lleida som også ble den første spanske byen som innførte forbud. Lleidas vedtak ble fulgt opp av Tarragona, Cervera, Tàrrega og El Vendrell.
Forbudet gjelder foreløpig i alle offentlige rom, men ikke utendørs.
Det blir anslått at det bor rundt 250.000 muslimer i Katalonia.
PP i Katalonia har senere tatt opp saken i senatet der man oppfordrer til et forbud i hele Spania.

La Fortaleza i Vélez-Málaga skal bli museum
Byrådet i Vélez-Málaga planlegger nå å gjøre om tårnet i den arabiske festningen til et museum. Festningen ble bygget i det 14. århundret.
Budsjettet er på 68.000 euros, og for disse pengene vil man skape fire forskjellige rom i tårnet som hver skal ha sin permanente utstilling over byens historie.
Håpet er at museet allerede skal åpne i midten av juli.

Et lite håp for spanske gisler i Mauritania
Det er nå over seks måneder siden de spanske nødhjelpsarbeiderne Albert Vilalta og Roque Pascual ble tatt til fange i Mauritania da de i konvoi kjørte matvarer og medisiner fra Katalonia til den vestlige delen av Sahara. Sammen med dem var Alicia Gámez som ble frigitt i mars.
De to mennene er i hendene på en gruppe kalt AQIM som er under ledelse av Mokhtar Belmokhtar som har stått bak en rekke kidnappinger. Gruppen antas å ha tette bånd til Al Qaeda.
Da de tre personene som alle kommer fra Katalonia ble tatt til fange, krevde kidnapperne at fengslede islamske terrorister måtte frigis fra mauritanske fengsler. Senere forlangte man løsepenger. I dag regner man med at de holdes tilbake som et slags menneskelig skjold.
Den spanske regjeringen gjør alt den kan for å få de fangene frigitt. Forhandlingene mellom Spania og terroristene ledes av Burkina Fasos president Blaise Compaoré som flere ganger har besøkt gislene på forskjellige steder i det nordlige Mali.

Tålmodighet på vei til lufthavnen
Selv om Málagas nye terminal er ferdig, blir det fortsatt vanskelig å komme fram og tilbake til lufthavnsbygningene.
Der er nemlig ikke skjedd en tilsvarende utbygging av til- og frakjørselsveiene. Det betyr at man må gjennom Avenida Comandante García Morato som er den eneste veien som fører til og fra lufthavnsbygningen.
Den nye terminalen skal kunne betjene opp mot 30.000 passasjerer om dagen – 45.000 i høysesongen.
En utbygging av tilkjøringsveien fra A-7 vil først stå ferdig neste år, og det er fortsatt lenge til den nye ytre ringveien rundt Málaga er ferdig.

Tok militærfly til bryllup
15 soldater i flyvåpenet tok i mai et av forsvarets fly til et bryllup. De er hjemhørende i 801-skadronen på Son Sant Joan flybasen ved Palma, og da en av deres kollegaer skulle gifte seg på naboøya Formentera, falt det nærliggende for dem å låne et par av luftvåpenets fly og et helikopter for å komme seg til bryllupet. Først la de likevel veien om Ibiza for å hente andre bryllupsgjester.
Turen antas å ha kostet flyvåpenet 25.000 euros, men følgene kan likevel handle om mer enn økonomi for de 15 impliserte.

Imam erklærer prostituerte hellig krig
En imam i Cartagena ved navn Yazid Koudri har erklært krig mot byens prostituerte, skriver avisen El País. Ifølge avisen har imamen og en gruppe menn fra hans menighet herjet i byens historiske del og ropt fornærmelser og trusler etter de prostituerte.
En av de prostituerte uttaler at imamen forsøkte å kjøre over henne med en bil og at han kalte henne en syk hore.
Flere prostituerte har rett ut bedt myndighetene om beskyttelse.
Imamen som har samlet inn 200 underskrifter i en by med 210.000 innbyggere, mener at kvinnene – mannlige prostituerte er åpenbart i orden – må vekk fra gatene og tilbake til hjemmene sine.
Situasjonen er så anstrengt at Cartagenas ordfører har bedt utenriksministeriet om økt politiassistanse.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.