Månedsmagasinet på Costa del Sol

Er´e mulig?!

Det korte svaret er JA! Det er mulig å spise nesten 1 kg metall om dagen i 50 år. Det er mulig å ødelegge 46 toalettseter etter hverandre, bare med hodet. Det er mulig å gå 11,3 kilometer og samtidig balansere en billiardkølle ytterst på pekefingeren. Og ja, det er mulig å få en nesten en meter lang slange til å krype inn gjennom munnen og ut gjennom nesa.

For samtlige av disse rekordene er nemlig grundig dokumentert i Guiness Rekordbok. Der i gården tar man slett ikke lett på det. En påstått rekord kan først opphøyes til en ekte Guinness World Record etter å ha blitt kontrollert, verifisert og renvasket for all tvil.
Siden den første utgaven av Guinness World Records ble lansert i 1955, har denne spesielle britiske institusjonen registrert mange tusen rekorder i nær sagt alle kategorier. Her finnes verdens høyeste, tynneste, lengst, sterkeste, feteste… you name it!

Bisarre rekorder
Det norske mannebladet FHM har på sine nettsider brukt mye plass på Guinness-rekorder og blant annet servert flere av de mest bisarre rekordene. Hør bare: Skotske Elaine Davidson er den kvinnen i verden med flest piercinger. Hun har 720 på hele kroppen – hvorav 192 er plassert i ansiktet. Rekorden ble satt i 2001, om ikke noen andre snålinger har klart å perforere kroppen 721 ganger, ja så troner Elaine fortsatt på piercing-toppen.
53 år gamle Cindy Jackson er ifølge Guinness verdens mest plastikkopererte kvinne. Den amerikanske kvinnen har fått gjennomført (minst) 47 plastiske inngrep og operasjoner siden 1988.

Verdens kjedeligste rekord?
Vi tar også med verdens muligens mest ”kjedelige” rekord. Den rekorden innehar australske Les Stewart som har skrevet alle tall mellom 1 og 1.000.000 (én million) med bokstaver. Stewart brukte seksten år på sitt banebrytende prosjekt, han startet i 1982 og satte punktum i 1998 etter å ha fullført ”nine hundred and ninety-nine thousand, nine hundred and ninety-nine” og deretter ”One million.” I løpet av rekordforsøket måtte Stewart bytte skrivemaskin sju ganger. Ikke helt overraskende kanskje, for den spesielle boka er nemlig på hele 19.890 sider. For alle som sliter med søvnproblemer er boka, om den noensinne ble utgitt, antakelig et funn!

Fra øl til litteratur
Det var Sir Hugh Beaver, daværende direktør for Guinness bryggeri, som i 1951 var ute på jakt og havnet i en diskusjon sammen med jaktkameratene: Hvilken fugl er raskest i Europa? Sir Beaver skjønte da at en bok som kunne gi svaret på den slags spørsmål kunne bli populær. Han hadde rett! skriver Schibsted forlag som er den norske utgiveren av den årvisse rekordboka.
To herrer i London ble satt på oppgaven med å samle inn fakta og rekorder til den første utgaven av Guinness Book of Records. Siden den tid har boka herjet bestselgerlistene i en rekke land. For intet annet selskap samler inn, kontrollerer, dokumenterer og presenterer verdensrekordfakta med tilsvarende ressurser, utførelse og pålitelighet.
Faktisk kan boka selv notere seg for en rekord. Med salgstall på over 100 millioner eksemplarer i 100 land og på 37 språk er nemlig Guinness World Records den mestselgende copyright-belagte boka noensinne!

Norske rekordholder
Folk kloden rundt gjør de mest utrolige ting for å få navnet sitt mellom permene i den kjente rekordboka. Her er noen eksempler på tidligere norske rekorder:
• Verdens største kjøttkake på nesten 20 kg med storfekjøtt, grisekjøtt, melk, potetmel og salt ble tilberedt av kokkene på restauranten SANS Bergmannskroa på Løkken Verk.
• Verdens lengste sofa ble bygget over en fjord på Sunnmøre. Rekorden ble satt i 2009, og sofaen målte 890,25 meter.
• Gjøvik satte ny verdensrekord med flest mennesker på ett par ski. Hele 120 mennesker gikk 440 meter gjennom Gjøvik på bare ett par ski og havnet altså i rekordboka.
• Så var det Helge Johansen som strikket verdens lengste skjerf – for hånd. Johansen brukte 23 år på det 3463,73 meter lange skjerfet.
• Narve Læret knuste 90 betongblokker og satte dermed rekord i flest betongblokker knust for hånd på ett minutt.
• En verdensrekord for Grand Prix-entusiaster som fortsatt sørger over at Norge i år ikke kom til finalen: For i 2009 vant Norge, Alexander Rybak og danserne fra gruppa Frikar, Eurovision Song Contest med låta ”Fairytale”. 387 poeng er ny rekord! Den gamle rekorden var finsk og lød på 292 poeng.
• Norske Ronny Frimann tilbrakte i 2007 100 timer under vann, i en dykketank. Han var utstyrt med dykkerhjelp og tørrdrakt med kateter og slanger for å kunne ta til seg flytende føde og luft. Han gikk likevel ned 7,5 kg mens han satte ny verdensrekord for det lengste, uavbrutte undervannsoppholdet noensinne.

Ikke godkjent
Jeg har hørt en historie om noen norske ungdommer som tilbake på 1980-tallet ville med i rekordboka ved å stue til sammen 17 personer inn i en av de gamle, små, røde telefonkioskene. De klarte oppgaven ved å fylle opp fra gulv til tak, men noen Guinness-rekord ble det aldri. For i følge reglene til Guinness må rekorder være sammenlignbare og overførbare. Fordi den gamle telefonkiosken bare er norsk, kunne rekorden ikke godkjennes. Fryktelig leit for ungdommene, selvsagt!
Det jeg imidlertid lurer aller mest på når det gjelder alle disse rare verdensrekordene er; hvorfor i all verden?
Eller for å si det på spansk og med Real Madrid-trener José Mourinho egne ord: – Por qué, por gué?

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.