Umiddelbart ser der ut til å være to mulige scenarier:
Det første er at det er løgn at Luis Bárcenas, tidligere kasserer i det konservative partiet PP, har ført egne regnskaper over utbetalinger av svarte penger til partiets medlemmer. I så fall er det riktig når partiets formann og landets statsminister, Mariano Rajoy, hevder at verken han selv eller andre i partiet har mottatt penger i lysskye konvolutter.
Det andre scenariet er at noen i nattens mulm og mørke har fabrikkert regnskapene. Hvem det skulle være, tør de færreste gjette på eller si noe om. Men for å peke på noen motiver trenger man ikke akkurat ha den helt store fantasien. Ingen vet hvor saken ender – om statsministeren må gå av eller om noen blir avslørt som forfalskere av regnskapene, eller om det er en tredje mulighet – men vi vet hvordan saken startet.
Lysfølsomme informasjoner trenger gjennom mørket
I midten av januar forklarer Jorge Trías Sagnier som i årene 1996 til 2000 er kongressmedlem for PP, i en artikkel i avisen El País, hvordan den forhenværende kassereren i partiet, Luis Bárcenas, hadde vist ham noen regnskaper som viser inntekter og utgifter som ikke er deklarert. Altså den slags man også kaller for svarte penger. Inntektene skal være kommet fra privatpersoner og virksomheter, bl.a. byggefirmaer som enten betaler mer enn det tillatte, eller som av én eller annen grunn ikke har lov til å donere penger til partiet, men som nå likevel ønsker å gjøre det.
Pengene er utbetalt i konvolutter, såkalte sobresueldos (”bonuser”), forklarer Trías Sagnier som allerede seks måneder tidligere hadde forlatt partiet. Nå kalles han sladrehank, og mange av hans tidligere kolleger er forbauser og hevder at de er såret over hans beskyldninger. Luis Bárcenas som parallelt med denne saken også avhøres i forbindelse med korrupsjonssaken vi kjenner som Gürtel, holder seg til partilinjen og insisterer på at PP ikke har noen regnskaper som ikke tåler dagslys, et såkalt B-regnskap, parallelt med det regnskapet som legges fram for skattemyndighetene.
322.000 euro til statsministeren i B-regnskap
Men El País får tak i regnskapene, offentliggjør dem, og deretter gjør samtlige andre spanske medier det samme. Flere eksperter hevder at det er Bárcenas som er forfatteren bak de håndskrevne regnskapene. Også Jorge Trías Sagnier mener at det er regnskaper som disse som Luis Bárcenas har vist ham. Den personen som nevnes oftest i spaltene, er likevel statsminister Mariano Rajoy. Ifølge regnskapet skal han i flere år ha mottatt 25.200 euro, og i 18 år – fra 1990 til 2008 – skulle han ha mottatt sammenlagt 322.000 euro. Det er altså før han blir statsminister, mens han er i opposisjon, og mens PP regjerer, ledet av José María Aznar. Både Luis Bárcenas og Jorge Trías Sagnier avhøres av statsanklageren. Førstnevnte nekter å kommentere saken, mens sistnevnte uttaler senere: ”Det er ingen fordel for meg å gå fram på denne måten, men noen er nødt til å gjøre det”.
Utenfor retten i Madrid venter demonstranter som roper tyv og chorizo, to varianter av samme tema, etter førstnevnte. ”Hvor er min konvolutt?” undrer noen. Det ligner et tilløp til opprør, men dette og senere en par demonstrasjoner, blir reaksjonen fra befolkningens side nærmest apatisk, kanskje avventende. PPs ledelse er lenge tause, inntil endelig statsminister Mariano Rajoy i en fjernsynsoverført seanse bak lukkede dører uttaler at påstandene om svart penger er falske.
Trojansk hest på Moncloa
Saken legger likevel et enormt press på regjeringsledelsen på Moncloa. Og det i en tid da nedskjæringene herjer, arbeidsplassene forsvinner, og befolkningen lider. Allerede før nyhetene om de illegale regnskapene leder PP på meningsmålingene med bare 4,8 prosent over nærmeste konkurrent, PSOE. Ved valget i 2011 var tallet 12,7 prosent. Luis Bárcenas er, antas det, den som har ført pennen i regnskapsbøkene som omfatter datoer, beløp og navn på det partimedlemmer som mottar pengene, men Trías Sagnier som er advokat og skribent, monarkist og konservativ, har blitt mannen som kan tvinge regjeringen i kne.
Han sier at spanjolene fortjener bedre, at alle partier bør gi troverdige forklaringer på hvorpå de bruker pengene sine, og at hele problemet skyldes en feil i reglene rundt partistøtte. Han mener dessuten at PP har valgt feil utvei, nemlig den blindveien som kalles benektelse. PSOE krever forklaringer. Partiets leder Alfredo Pérez Rubalcaba uttaler at Mariano Rajoy må gå. Bortsett fra alle de konstante beskyldningene som regjeringer og opposisjon gjerne beskylder hverandre for, så har ingen offentlig oppfordret en statsminister til å gå siden José María Aznar på 1980-tallet krevede Felipe González’ avgang.
Åpne dører til inntektene
PP-lederen beslutter dernest å offentliggjøre sine selvangivelser helt tilbake fra 2003. Det skjer i et forsøk på å vise at PP preges av åpne dører. Men selvangivelsene viser samtidig at han har gitt seg selv lønnsforhøyelse samtidig som han forteller spanjolene at landet trenger å bli mere konkurransedyktig, og mens virksomhetene blir oppfordret til å skjære ned på eller fryse lønningene.
Fra 2006 til 2011 øker Rajoys årlige lønn fra 146.000 euro til 200.000 euro, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 36 prosent! Fra 2010 til 2011 økes lønn hans med 10 prosent. I årene fra 2007 til 2011 får han riktignok mindre i lønn som kongressmedlem, etter at kongressen vedtar skutt for å gå foran med et godt eksempel. Men den nedgangen blir kompensert av partiet, og Rajoy mottar i samme periode 27 prosent mer fra den kanten. I årene fra 2003 til 2011 tjener han bare fra PP 1,39 millioner euro. Det er første gang at en ledende politiker har offentliggjort sine selvangivelser. Men de viser naturligvis ikke hvorvidt han har mottatt svart penger eller ikke.
PP-medlemmenes erkjennelser
Mens Mariano Rajoy nekter for å ha mottatt svarte penger av Luis Bárcenas, erkjenner andre partimedlemmer at de har mottatt penger under bordet. Det er ifølge El País snakk om rundt et dusin mennesker som hevder at de er mottakere av penger som den forhenværende kassereren noterer i sitt svarte regnskap. Blant dem er senator Pío García Escudero og parlamentsmedlem Jaime Ignacio del Burgo som uttaler at det dreier seg om lån de ba om etter at deres hjem ble ødelagt av attentater, trolig begått av ETA, i hhv. 2000 og 2001.
Pengene i Sveits
Men kanskje er dett slett ingen svarte penger i PP slik statsminister Mariano Rajoy også hevder. Eller kanskje har Luis Bárcenas selv stukket av med dem. Han er på forhånd anklaget for korrupsjon i forbindelse med Gürtel-saken. Men denne saken blir mindre svart og hvit når myndighetene finner 22 millioner euro fordelt på fire forskjellige sveitsiske konti som tilhører Bárcenas. Han forklarer at han ofte reiser til Sveits fordi han elsker å stå på ski.
Men han forsøker å gjøre pengene lovlige via den nye regelen om amnesti der man kan ta hjem penger til Spania ved bare å betale 10 prosent i skatt. En av betingelsene er likevel at man ikke kan være involvert i noe kriminelt.
Luis Bárcenas svarte regnskaper, om de så omhandler fiktive eller helt reelle inntekter og utgifter, ligger nå hos antikorrupsjonsmyndighetene der de finleses samtidig som Spanias sjefsanklager, Eduardo Torres-Dulce, vurderer om han skal innkalle Mariano Rajoy til avhør. Torres-Dulce har tidligere uttalt at det kan være grunnlag for det – for å finne ut hva som er sannhet og løgn i saken.
Bárcenas forlengede ansettelse hos PP
Luis Bárcenas ble i 2010 formelt asskjediget fra sin jobb som PPs kasserer fordi han var anklaget for å være delaktig i Gürtel-saken som også antast å omfatte flere PP-medlemmer, bl.a. den forhenværende lederen av den regionale regjering i Valencia, Francisco Camps. Saken går bl.a. ut på at byggefirmaer skal ha betalt politikere og embetsfolk for å få byggetillatelser og kontrakter med det offentlige.
Men ifølge radiostasjonen SER ble PP aldri enig med Bárcenas om en fratredelsesgodtgjøring. Det kan trolig forklares med at han var under mistanke for å ha gjort noe ulovlig. I stedet skal partiet fortsatt ha betalt Bárcenas’ lønn og tilskudd til sosial- og helseforsikringen Seguridad Social, noe som ikke er lovlig, medmindre det finnes en gyldig kontrakt mellom arbeidsgiveren og den ansatte. Utbetalingene skal ha funnet sted fram til desember i fjor. Den tidligere kassereren skal også ha beholdt sitt kontor i PPs hovedkvarter i Madrid i mer enn ett år etter at han antas å ha blitt avskjediget. Antonio Herando, en talsmann for PSOE, har uttalt at han tror at Bárcenas sitter på så mye ”eksplosiv informasjon, at hele partitoppen kunne ryke.
PP har forklart at Bárcenas fratredelsesgodtgjøring etter hans ønske har blitt utbetalt i månedlige avdrag.
Det er ingen fordel for meg å gå fram på denne måten, men noen er nødt til å gjøre det. Trías Sagnier som er advokat og skribent, monarkist og konservativ, har blitt mannen som kan tvinge regjeringen i kne. Selvangivelsene viser at Rajoy har gitt seg selv lønnsforhøyelse samtidig som han forteller spanjolene at landet trenger å bli mer konkurransedyktig. Han forklarer at han ofte reiser til Sveits fordi han elsker å stå på ski.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001