Månedsmagasinet på Costa del Sol
ETA-terrorist i Norge er borte vekk

ETA-terrorist i Norge er borte vekk

For to måneder siden avslørte spanske aviser at den tidligere ETA-lederen Josu Ternera skal ha bodd i Norge i januar i år med norske myndigheters godkjennelse. Nå er den etterlyste terroristen som skal ha et femtitalls liv på samvittigheten, som sunket i jorda.

Den 62 år gamle Josu Ternera regnes i dag som en av verdens verste terrorister og ble i desember 2011 ført opp på amerikanske myndigheters ”Most wanted”-liste. Det amerikanske justisdepartementet i Washington krevde at alle hans eventuelle bankkonti og eiendeler under såkalt amerikansk jurisdiksjon skulle ”fryses”, melder nyhetsbyrået AFP.

Fredelige hensikter?
I Oslo skal Ternera som egentlig heter Jose Antonio Urruticoechea, ifølge aviser i både Bilbao og Madrid ha bodd anonymt på et studenthjem i Oslo i et par uker i januar i år sammen med et par andre ETA-topper. Ifølge spansk etterretningstjeneste og det spanske Utenriksdepartementet skal bakgrunnen for Oslo-oppholdet ha vært at ETA-terroristen ønsket en dialog med spanske myndigheter og med Norge som en slags mellommann i fredsprosessen. Også tidligere skal Norge – igjen helt uoffisielt og uformelt – ha hatt en megleroppgave mellom offisielle spanske myndigheter og den baskiske terrororganisasjonen.

10 år på rømmen
Til tross for at en av verdens mest ettersøkte terrorister skal ha hatt Norge som base, ønsker verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller det norske Utenriksdepartementet å uttale seg om saken, skriver VG. Mye av historien rundt Josu Ternera er uklart. Svært få vet noe om hvordan den baskiske terroristen kan se ut i dag, for det finnes ingen offisielle bilder av Ternera fra de siste ti årene. For tre år siden ble det påstått av terroristen hadde langt framskreden magekreft og at han nærmest var dødssyk.

Blodig bakgrunn
Ifølge avisen El Mundo skal Josu Terneras opphold i Oslo ha vart i rundt to uker. De to andre som fulgte Ternera skal også ha vært ETA-aktivister høyt oppe terrororganisasjonen; nemlig Iratxe Sorzabal og David Pla. Selv skal den i dag 62 år gamle Ternera ha vært med i ETA helt siden 1970-tallet. Spansk politi mener at han skal ha deltatt i planleggingen av terrorangrepet mot Guardia Civil-hovedkvarteret i Zaragoza i desember 1987:

Bilbomber
Med en 250 kg tung bombe som var plassert i en parkert bil utenfor byens Guardia Civil-kvarter, drepte terroristene 11 mennesker, blant dem fem mindreårige jenter og såret til sammen 88 mennesker. De aller fleste var sivile. Bak bomben i Zaragoza sto gruppen ”Command Argala” med sine franske ETA-medlemmer. Etter angrepet klarte terroristen i løpet av et par timer å komme seg over grensa til Frankrike og utenfor rekkevidde for spansk politi. Bare seks måneder tidligere hadde ETA også brukt en bilbombe mot et kjøpesenter i Barcelona. Her ble 21 mennesker drept.

Ledet angrepet
På denne tiden var Josu Ternera (dvs. Jose Antonio Urruticoechea) én av tre i ledergruppen for ETA. De to andre var Francisco Mujika Garmendia, også omtalt som Pakito og Jose Maria Arregi Erostarbe, kalt Fitipaldi. Etterforskningen av Zaragoza-terroren og senere og påfølgende rettssaker har vist at Ternera var den som hadde gitt ordre om bombingen. Ifølge spanske medier skal Ternera til sammen ha minst femti menneskeliv på samvittigheten.

Til Frankrike?
Ifølge El Mundo skal norske myndigheter ha latt Josu Ternera og hans to medsammensvorne Iratxe Sorzabal og David Pla være i fred under det to uker lange Oslo-oppholdet. Avisen hevder til og med at de tre nærmest levde under norsk beskyttelse. Og ifølge samme kilde skal de tre ETA-medlemmene nå trolig ha forlatt landet til fordel for Frankrike. Innenfor dagens Schengen-område der Norge er med, byr det på små problemer å krysse landegrensene. Særlig for ETA som i en årrekke har vært kjent og beryktet som gode forfalskere av dokumenter.

Ligger lavt
Høsten 2010 erklærte ETA våpenhvile og kunngjorde et knapt halvår senere at våpenhvilen nå var permanent. Ifølge spanske myndigheter disponerer ETA likevel innpå 75 ”sovende” og potensielle terrorister, et stort lager av sprengstoff og en mengde våpen. I 1989, to år etter Zaragoza-bomben, ble Josu Ternera arrestert og dømt til 10 års fengsel i Frankrike. Han ble utlevert til Spania i 1996 og sonet tre år. Imidlertid løslot spansk høyesterett Ternera fordi den mente han allerede var dømt for de forholdene han nå sonet for. Løslatelsen ble anket, men da hadde Ternera allerede gått i dekning. Ifølge spansk etterretningstjeneste skal Ternera i årene etterpå ha bodd i både Frankrike og Italia.


Fakta om ETA
• ETA ble dannet i 1959 under Franco-diktaturet og står for Euskadi Ta Askatasuna (Baskisk hjemland og frihet). Målet var å frigjøre de baskiske områdene fra Spania.

• ETA blir holdt ansvarlig for at rundt 850 mennesker er drept i løpet av de drøyt 50 årene organisasjonen har eksistert.

• Siden midt på 1960-tallet har ETA kidnappet og myrdet politikere, militære og politi, men også personer uten noen kobling til staten. Også på turiststeder som Fuengirola har ETA gjennomført attentater.

• Mest kjent er ETA for mordet på Spanias statsminister Luis Carrero Blanco i 1973.

• Et vendepunkt skjedde etter drapet på den spanske ungdomspolitikeren Miguel Angel Blanco (PP) i juli 1997. Seks millioner mennesker gikk ut i gatene i protest mot terroren. Senere har det vært mange flere slike markeringer som følge av ETAs drap på baskiske politikere.

• I september 1998 erklærte ETA en selvpålagt våpenhvile som ble benyttet til å rekruttere nye og unge medlemmer. Våpenhvilen ble opphevet et drøyt år senere, og i 2000 utførte ETA 23 drap.

• 22. mars 2006 annonserte ETA ensidig og varig våpenhvile, trolig for å starte en mer demokratisk dialog med de spanske myndigheter. Denne våpenhvilen ble brutt av spanske myndigheter etter bombeaksjonen på Barajas-flyplassen i Madrid 30. desember 2006. To mennesker omkom.

• I september 2010 erklærte ETA igjen våpenhvile, og fem måneder bekreftet ETA at våpenhvilen var permanent.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.