Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske turister og investorer inntar Costa del Sol

Norske turister og investorer inntar Costa del Sol

Det er ingen tvil, Nordmenn stortrives på kysten, og de som ferier her vil raskest mulig tilbake!
Nordmenns interesse for boligmarkedet på kysten øker, og forholdene gjør det ekstra attraktivt for den som vil eie en bolig i Marbella og områdene langs Costa del Sol. Nordmenn har et svært godt og tett forhold til Spania som ferieland. Flere og flere vil ha behagelige forhold i ferien, et hotellrom begrenser hvis man skal bli lenger enn noen dager.


Egen bolig

Derfor vil nordmenn gjerne ha egen bolig til oppholdene her nede slik at de har bedre plass og høyere levestandard. Med rimelige og hyppige flyavganger, er det en rask og enkel sak å reise mellom Norge og Malaga flyplass.

Med pristilbud som markedet i dag tilbyr, kan man finne en bolig til langt under hva man må betale for en hytte i Norge, og en avgjørende faktor er klimaet. Her på kysten er  man ”garantert” flere enn 300 soldager i året.


Jakten på boligdrømmen

Hvem kjøper? Aldersgrupper? De fleste som har rukket å skaffe seg oppsparte midler, har passert 40 og gjerne 50 år!  Men de yngre slår også til, ofte i større grad ved hjelp av finansiering med pant i den spanske eiendommen. Skandinaviske banker gir norske kjøpere lån på inntil inntil 70 % av boligens verdi. I noen tilfeller er det mulig å lånefinansier inntil 80% av kjøpesummen.

Vi opplever at den største  kjøpegruppen er de rundt 60 år som planlegger en nær framtid med høy levestandard, mer fritid, svært ofte golfinteresserte, som planlegger pensjonisttilværelsen eller som allerede har trappet ned for et behagelig liv med Europas beste klima, med lett tilgang til severdigheter, sport, god mat og hygge med venner i samme situasjon.

Jeg blir hele tiden imponert over hvor aktive denne gruppen er. En stor del av de som har flyttet ned for vinteroppholdet, lever med et tett program av fritidsaktiviteter, golf, trening og sosialt samvær. Det er ikke vanskelig å forstå at man kan trives med den tilværelsen, og at stadig flere blir smittet, pakker kofferten og reiser hit ned!


Nordmenns krav til drømmeboligen

– Stor uteplass med gode solforhold
– Flott utsikt
– Ikke innsyn
– Stille og rolig beliggenhet
– Sentralt og gangavstand til fasiliteter
– Høy standard
– Heis og garasje, hvis leilighet
– Avstengt og sikkert område, gjerne bevoktet

De fleste vil ha leilighet, enkelt skal det være; ”lås og dra” og helst en relativt ny leilighet, gjerne oppført etter år 2000.  Et mindre publikum vil ha villa, og da skal det være riktig flott og med all den servicen som kan leies inn.


Tilbudet på boliger

Nordmenn prioriterer teknologi og tekniske installasjoner.  Gulvvarme er fortsatt ikke  standard i de fleste leilighetsanlegg i Spania. Gulvvarme i bad er blitt noe mer vanlig i bygg fra år 2000, men er fortsatt en stor mangelvare. Nettopp derfor har vi tett samarbeide med lokale byggefirma som lettvint skifter og oppgraderer bad, kjøkken, etc., slik at om man finner drømmeboligen, men som ikke innfri ultimate krav innvendig, kan man velge å bygge om. Det er hele tiden de tre B´ene som gjelder; Beliggenhet, Beliggenhet, Beliggenhet.

Resten kan man – som oftest – gjøre noe med.


Størst aktivitet i bruktmarkedet

Etter at byggeboomen tok slutt er det nå mest aktivitet i brukt markedet. Ca. 16.500 nye boliger i Marbella som ble ferdigstilt i årene mellom 2005 – 2010, fikk endelig ferdigstillingslisens etter et forlik med myndighetene  og godkjennelse innenfor reguleringsplanen for Marbella kommune. Dermed ble det kastet ut på markedet et stort antall boliger av ”nyproduksjon” i Marbella som hadde stått ferdig eller delvis ferdig, men usolgt og ikke bebodd på flere år.


Bankene selger

De boligprosjektene i denne pakken som har god beliggenhet, høy standard, og konkurransedyktige priser, har vi fått i oppdrag å selge og kan dermed tilby våre kunder et enda bredere tilbud. Våre oppdragsgivere representerer et stort antall lokale, spanske banker med boliger som de nå kan selge til takst, uavhengig av tidligere gjeldsposter og reelle heftelser. Etter den nye loven kan prisen settes ned til reell markedsverdi.

Videre er vi oppdragsgivere for norske banker og kreditorer som sitter med pant i eiendom der spesielle omstendigheter også gjør at de selger, i visse tilfeller til priser under gjeldsverdiene. Det er hastverk og behov for cashflow som er viktige faktorer for at kjøper/investor kan gjøre en god handel. Dette gjør det spanske boligmarkedet ekstra interessant for dagens kjøpere og gir samtidig et enda bredere tilbud.


Store endringer

Dermed har tingene endret seg mye på boligmarkedet de siste 18-20 månedene. Forskjellene er store. Tidligere hadde vi mange interessenter som kom ned for visning, men de fant ikke prisnivået eller produktene interessante nok. Etter at prisene har falt til nesten 40 % under tidligere oppnådde verdier, og bankene har fått friere hender til å sette ned prisene på sine egne produkter, er det blitt svært interessant for kjøper. Det har ført til at interessen for å kjøpe, har økt sterkt. Samtidig har kjøpekraften i nordiske landene økt, særlig i Norge. Dette har gjort at boligmarkedet nå er mer spennende og aktivt enn tidligere.


Nordmenns favoritt

Nordmenn liker seg svært godt i områdene mellom Fuengirola og Marbella, og interessen for kystlinjen videre sørover er også stigende. Mange synes det er viktig å bo i nærheten av de områdene andre nordmenn har etablert seg, derfor er det ikke mulig å la være å nevne Elviria! Men de som velger å prøve noe annet vil også bli positivt overrasket.  Vi har mange ”perler” å lokke med, i alle retninger langs kysten.


PRISNIVÅET

Vi har eiendom, mindre leiligheter, men alle svært attraktive, fra rundt 100.000 Euro, med 1 soverom. Skal man ha noe større, med 2 soverom og 2 bad i et attraktivt område, er det en utfordring å finne noe under 200.000 Euro.

Skal man ha riktig luksus må man faktisk opp i rundt 500.000 Euro, men her finner man prisene svært overbevisende i forhold til kvalitet og beliggenhet. De flotteste villaene koster fra rundt 700.000 Euro, og riktige store eiendommer kan ha opplevd et fall fra for eksempel 4 til 2 mill. Euro.

De største eiendommene har et naturlig mindre antall kjøpere, og hvis det er hastverk rundt salget, kan en kapitalsterk kjøper gjøre god kupp i det mest eksklusive markedet, i helt spesielle situasjoner. Det er ikke dermed sagt at dette markedet har falt mest, tvert i mot. Generelt sett har de beste eiendomsobjektene også opplevd de minste prisfallene.

Av Heidi Bråteng, Segarra & Bråteng, Elviria

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.