Sveitserne løfter på sløret: PP-kasserer gjemte bort ytterligere ni millioner
Luis Bárcenas som er anklaget for å ha svindlet til seg flere millioner euro i sin tid som kasserer i partiet PP, hadde ikke 38 millioner euro, slik han selv hadde erkjent, men derimot hele 47 millioner euro gjemt på konti i Sveits. Det har sveitsiske myndigheter nettopp meddelt til den ansvarlige undersøkelsesdommeren Pablo Ruz.
Bárcenas er anklaget for i årene 1990 til 2008 å ha mottatt svarte penger fra virksomheter og privatpersoner som ønsket tjenester fra partiet, for så å utbetale noen av pengene i lyssky konvolutter til medlemmer av partiets ledelse, blant annet til nåværende statsminister Mariano Rajoy samt helseminister Ana Mato – begge fra PP.
Pengene som Bárcenas hadde gjemt unna i alpelandet har han tidligere hevdet kom fra salg av kunst, konsulentarbeid, samt investeringer i eiendomsmarkedet og i aksjer. Fire malerier som nå henger på Prado-museet i Madrid skal en gang ha tilhørt den tidligere kassereren. Men en argentinsk kunstmaler hevdet nylig at hun har mottatt 560.000 euro for å skrive under falske fakturaer som skulle bevise kjøp og salg av kunstverk. Hensikten var å skape en troverdig fasade for Bárcenas kunsthandel.
Bárcenas er dessuten anklaget i korrupsjonssaken kjent som Gürtel der flere ledende PP-folk allerede er dømt.
Messi anklaget for skattefusk
FC Barcelonas måltyv og verdens beste fotballspiller, Lionel Messi, er nå anklaget for å ha forsøkt å snyte det spanske skattevesenet for 4,1 millioner euro.
Forsøket på uregelmessig spill skal ha skjedd i årene 2007 til 2009 da inntekter fra flere sponsorer gikk utenom selvangivelsene og direkte inn på konti i skatteparadiser. Ifølge avisen El País skal det være Messis far, Jorge Horacio, som har håndtert fotballikonets pengesaker.
Saken anses som kriminell når det dreier seg om beløp over 120.000 euro. Skulle Messi bli kjent skyldig, vil det trolig likevel ikke bli snakk om fengselsstraff, men derimot bøter som kan bli inntil seks ganger så høyt som det beløpet som er unnalurt, altså 24,1 millioner euro.
Nå kan du kjøre AVE mellom Madrid og Alicante
Kronprins Felipe og statsminister Mariano Rajoy deltok i midten av juni i en seremoni i forbindelse med innvielsen av AVE-linjen mellom den spanske hovedstaden Madrid og Alicante på østkysten.
Ruten startet 18. juni, og det vil nå kun ta to timer og tjue minutter å reise med hurtigtoget mellom de to byene. Togene som blir satt inn på ruten, kan kjøre opptil 300 km i timen.
500.000 biler forbi Sør-Spania på vei til Nord-Afrika
Operación Estrecho som man kaller transitten i løpet av sommerukene da nordafrikanere, fortrinnsvis marokkanere, kjører gjennom Sør-Spania på vei til hjemlandet for å feriere, har begynt. Det anslås at det er snakk om ca. 500.000 ekstra biler med til sammen to millioner personer.
De fleste bor i Frankrike, Belgia eller Tyskland, og de må gjennom Andalucía for å komme videre med ferje fra enten Málaga, Motril, Algeciras eller Tarifa.
Spanske myndigheter anser operasjonen som en risikofaktor på motorveiene ettersom mange bilister kjører hele veien uten å hvile underveis. I tillegg er ofte bilene overlessede med varer. Derfor settes det inn rundt 7.000 sikkerhetsfolk og politi for å kontrollere transitten på spanske motorveier.
Operasjonen varer vanligvis til rundt 15. september da alle skal ha kjørt forbi igjen i motsatt retning, før industriferiene er over i Mellom- og Nord-Europa.
Statens motorveier er ikke utbedret på tre år
Det spanske motorveinettet som er eid av staten, blir ikke vedlikeholdt fordi myndighetene de siste knapt tre årene konsekvent ikke har utbedret motorveiene.
Avisen 20 Minutos skriver at det i 2011, 2012 og foreløpig fram til juni 2013, ikke har vært noen fast avtale med noen virksomhet om å utbedre tilstanden på veiene. Ministeriet Fomento som har ansvaret for vedlikeholdet, gjør nå bare sporadiske og helt nødvendige forbedringer. Det skal i denne perioden være spart inn 1,5 milliarder euro på ordningen.
Er kjørefelt i dårlig stand øker drivstofforbruket, forårsager ytterligere forurensing og sliter på kjøretøyene.
Etter den siste undersøkelse foretatt av foreningen Asociación Española de la Carretera, får motorveienes standard den dårligste karakteren siden 1985.
28.500 km av landets motor- og motortrafikkveier eies av staten.
Både – og om fallet i arbeidsløsheten
Det er to sider ved den umiddelbart gode nyheten om at arbeidsløsheten falt i mai med i 98.265, i forhold til måneden før, slik det spanske arbeidsdepartementet har opplyst.
På den positive siden er det at dette er den største framgangen siden 1997, det året da man begynte å utarbeide sammenlignbare statistikker. Det er tredje måned på rad at arbeidsløsheten har falt, og antallet jobbsøkere ligger nå på rundt 4.890.000.
Antallet bidragsytere til sosial- og helsesystemet, Seguridad Social, har i løpet av de siste tre månedene steget med 216.265 til 16.370.000. De fleste nye arbeidsplasser finnes i serviceindustrien som normalt opplever en økning når feriesesongen setter i gang, og så finner mange en jobb i jordbrukssektoren i forbindelse med høstingen.
Statsminister Mariano Rajoy (PP) har kalt tallene ”oppmuntrende”.
Den ikke fullt så positive siden av saken er at bare 7,5 prosent av de nye arbeidsplassene er faste stillinger. Det er det laveste tallet siden 1997.
Det verserer vanligvis to forskjellige tall rundt arbeidsløsheten, noe som kan virke forvirrende. Ifølge det nasjonale statistiske instituttet, INEs undersøkelser, kalt EPA, var det i perioden januar-mars 6.202.000 arbeidsløse som tilsvarer 27,16 prosent av arbeidsstyrken.
Forskjellen på den registrerte arbeidsløsheten og EPA-tallene er at mange ikke melder seg som arbeidsløse fordi de likevel ikke har rett til noen form for støtte eller trygd.
Bøter til foreldrene til fulle tenåringer
Nå skal foreldre til fulle tenåringer som havner på legevakten med f.eks. alkoholforgiftning, straffes med en bøter. Det mener i hvert fall Francisco Babín som er formann for Plan Nacional sobre Drogas som er underlagt helsedepartementet og som har som mål å redusere unges alkoholforbruk. Han mener at det er foreldrenes plikt å oppdra og utdanne barna om ulike sider ved alkohol.
Det er uvisst om hans forslag vil få støtte, men det er tvilsomt om det i så fall vil kunne fungere i praksis.
Babín ønsker dessuten å sammenligne det med misbruk dersom unge får lov å drikke hjemme, samt å forby reklame for alkohol.
Gjennomsnittsalderen for førstegangs inntak av alkohol er 13,7 år.
Særlig populært er det å delta i en såkalte ”botellón” der unge samles til drikkefester på gater og plasser.
Kvinnen som satte fyr på datterens voldtektsmann er tilbake i fengselet
María del Carmen García antas å bli sendt tilbake til fengsel igjen etter at den regionale domstolen i Valencia har avvist en anmodning fra hennes advokat om å gjøre hendes permisjon fra fengslet permanent.
María del Carmen García er kvinnen som i 2005 helte bensin og satte ild på sin datters voldektsmann. Hun møtte ham tilfeldig på en bar i hjembyen Benejúzcar i Alicante-provinsen der den 69 år gamle mannen hadde voldtatt datteren da hun bare var 13 år gammel. Han hadde en dags permisjon fra fengselet der han skulle tilbringe ni og et halvt år for forbrytelsen, men i stedet døde han i flammene.
Garcia ble dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha satt fyr på mannen. Høyesterett fastslo at hun fikk et psykisk sammenbrudd da hun så mannen som hadde misbrukt hennes datter. Da den endelige domen ble avsagt, hadde hun allerede tilbragt ett år i fengsel, men domstolen gjorde i domsavsigelsen det ikke klart når soningen skulle starte, og derfor mener hun og advokaten at hun allerede har sonet sin dom.
Saken ankes nå til høyesterett.
Bil-Bil skal restaureres
Det lille slottet Bil-Bil i Benalmádena skal restaureres. Det er kommunen som har besluttet å bruke 325.000 euro på å ruste opp slottet og de omkringliggende plasser og hager.
Slottet som ligger ved stranden i Benalmádena Costa, ble oppført i arabisk stil av en privat familie i 1927. Siden den gang har den røde bygningen hatt flere forskjellige eiere, inntil den i 1980 ble kjøpt av kommunen. De siste årene er den blitt brukt til utstillinger og konserter ettersom det er svært populært å bli viet her.
Spanske gisler reddet i Colombia
To gisler, Ángel Sánchez Fernández og María Concepción Marlaska Sedano, begge fra Asturias, ble reddet og frigitt takket være en aksjon fra det colombianske politiet.
Paret hadde vært holdt som gisler i 29 dager av en kriminell bande ved grensen til Venezuela der de hadde vært på ferie, inntil det colombianske politiet, forkledd som sivile, reddet dem. Bandemedlemmene flyktet under aksjonen ut i en omkringliggende ørken, og det lyktes ikke politiet å innhente dem.
Historisk framgang
Spansk turisme opplever nok engang en historisk framgang. I første omgang dreier det seg om mai måned da 5,8 millioner utlendinger kom til Spania for å feriere. Det er 7,4 prosent flere enn i samme måned i fjor, hvilket er den største framgang noensinne, opplyser Movimiento Turístico en Fronteras (Frontur) som er en del av departementet for industri, energi og turisme.
I tallene for 2013 til og med mai, spores det også gode nyheter. I denne perioden besøkte nemlig 19,8 millioner utlendinger landet, noe som tilsvarer 3,9 prosent flere enn i samme periode i 2012.
Målt i antall reiser, kom det flest briter og tyskere til Spania, mens det i antall ferierende fra nordiske lande har vært en framgang på hele 13,8 prosent.
Langt billigere å fylle handlevognen i Spania
EUs statistiske institutt, Eurostat, har sammenlignet prisene på en rekke mat- og drikkevarer i de 27 medlemslandene, og resultatet viser at prisene i Spania ligger under gjennomsnittet. Det dyreste landet er ifølge undersøkelsen Danmark.
Gjennomsnittet i de 27 landene er i sammenligningene satt til 100 prosent. Dermed er gjennomsnittsprisene i Spania 93 prosent. I Danmark betaler man 143 prosent. Etter Danmark kommer Sverige (124 prosent), Østerrike (120 prosent) og Finland (119 prosent).
Landene med de laveste prisene er Polen (61 prosent), Romania (67 prosent) og Bulgaria (68 prosent).
Hva drikkevarene isolert sett angår, så er prisene på ikke-alkoholholdig drikke i Spania 94 prosent. Alkoholholdig drikke ligger på hhv. 87.
Skal det være en lufthavn?
Spanias konservative regjering leter stadig etter områder der man kan spare uten at det går for hardt utover sysselsettingen. Derfor vurderer man nå å selge rundt 15.000 eiendommer som det offentlige eier.
Det er i første omgang snakk om en anbefaling overfor de regionale myndigheter som enten kan velge å følge anbefalingen eller la være å selge ut eiendomsporteføljen. Blant eiendommene er lufthavner som Castellón-Costa Azahar som allerede er forsøkt solgt, uten at seriøse kjøper som lang har kommet på banen.
Initiativet er ett av 217 tiltak i en ny reformpakke som også inkluderer færre og billigere offentlige kjøretøy, en oppfordring om å sende elektroniske kunngjøringer til borgerne framfor å bruke tradisjonell post der hver forsendelse koster 2,5 euro og å fusjonere offentlige administrasjoner der det i dag er snakk om overadministrasjon.
Det blir altså ikke snakk om avskjedigelser i offentlig sektor der 375.000 arbeidsplasser har forsvunnet siden PP i 2011 kom til makten.
”Reformene innføres uten at det går utover lønningene, men for å gjøre den offentlige administrasjonen mer effektiv,” uttalte finansminister Cristóbal Montoro i forbindelse med presentasjonen av den nye sparepakken.
Sammenlagt prøver man med pakken å kutte i underskuddet på statsfinansene med 37,5 milliarder euro.
Bensinstasjoner truer med streiker
Fagforeningene UGT og CCOO truer nå med å ta ut ansatte på landets bensinstasjoner i streik i juli.
Årsaken er at fagforeningene ikke er blitt enige med arbeidsgiverne om en ny overenskomst for de ansatte. Førstnevnte ønsker nye avtaler om bl.a. lønninger, vaktordninger og sikkerheten på bensinstasjonene.
Partene har ikke kommet til enighet, og forhandlingene er nå avbrutt. Derfor truer fagforeningene nå med at man ikke kommer til å kunne tanke bilen i juli. Hvorvidt det blir snakk om enkelte punktstreiker eller om man streiker fra månedens første dag, er fortsatt ikke avgjort.
Radar på La Cala de Mijas-veien
Motorveien A7 (den tidligere N 340) rundt La Cala de Mijas er én av de farligste veistrekningene i Málaga-provinsen. Den tette trafikken og de mange svingene gjør at ulykker er et vanlig syn.
Derfor har trafikkstyrelsen (DGT) nå satt opp en radar som skal måle bilistenes hastigheter over en strekning på fem kilometer. Det er den andre radaren av denne typen i provinsen; den første finnes i Torrox.
For to år siden satte man ned den tillatte hastighet til 80 km i timen, og kjører man over denne fartsgrensen, lyder boten på inntil 600 euro og opptil seks klipp i førerkortet.
Pengegave endelig overrakt til Røde Kors
”Vi er svært takknemlige. Nå er vi nemlig i stand til å hjelpe de mange familier som er ofre for den nåværende krisen og arbeidsløsheten,” sier presidenten for Cruz Roja i Fuengirola, Sara Montagut Modejar. Hun mottok nylig 3.600 euro fra årets Feria Internacional de los pueblos.
Dermed er hele overskuddet fra feriaen og fra den norske caseta´en endelig blitt overrakt til Cruz Roja (Røde Kors) i Fuengirola.
President Sara Montagut Modejar legger ikke skjul på at pengene kommer godt med i arbeidet for å fortsette nødhjelpsarbeidet som organisasjonen yter. Rundt 50 familier i Fuengirola får nå jevnlig utlevert mat fra Cruz Roja for at kunne klare sig igjennom krisen.
”Vi er svært tilfredse med overskuddet som årets feria har gitt, og vil gjerne takke alle de som har hjulpet oss med å støtte Cruz Roja her i byen. Det har hele tiden vært meningen at et eventuelt overskudd fra Internasjonale dager i Fuengirola skulle overrekkes en lokal spansk hjelpeorganisasjon. Vi er sikre på at pengene vil være til hjelp,” sier Stefan Östgård og Elisabeth Petterson som nylig overrakte kvitteringen til Cruz Roja som bevis på overføringen til deres bankkonto.
Ifølge Fuengirolas lokalpoliti var det i år mer enn én millioner besøkende på feriaen, ca. 15 prosent flere enn i fjor. Det skyldes til dels at feria´en i år varte én dag lenger enn vanlig, nemlig fra 1. til og med 5. mai, samt at været var svært bra.
Hele 33 land og spanske regioner deltok på årets feria i Fuengirola. Av de nordiske landene hadde Norge og Finland egne caseta´er.
Stemme i utlandet
I Norge er valgdagen for stortingsvalget og sametingsvalget 2013 mandag 9. september 2013. Stemme kan avgis ved ambassaden i Madrid, de honorære konsulatene eller ved brevstemme.
Velgere som ikke er i Norge på valgdagen den 9. september, kan forhåndsstemme i utlandet fra 1. juli til og med 30. august. Dette gjelder både for velgere som er bosatt i utlandet, og velgere som oppholder seg midlertidig i utlandet.
Det er mulig å forhåndsstemme på de fleste norske utenriksstasjoner, det vil si ambassader, generalkonsulater og konsulater, og hos stemmemottakere oppnevnt av Kommunal- og regionaldepartementet. Det er også mulig å brevstemme.
I Málaga kan du stemme ved konsulatet, Avda. de los Boliches 60, Edif. Rosekranz, 29640 Fuengirola, tlf. 952 667955. Åpningstid: 10.00 til 13.00
Det brukes ikke valgkort ved forhåndsstemmegivningen i utlandet. Det eneste du trenger å ta med er legitimasjon.
Velgere i 12 kommuner kan forhåndsstemme via Internett. Hvis du har stemmerett i en av de 12 kommunene som deltar i forsøk med elektronisk stemmegivning i 2013, kan du forhåndsstemme via Internett fra 12. august til og med 6. september. Dette gjelder for velgere i kommunene Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn, og Ålesund.
Velgere som er registrert bosatt i utlandet, og som er manntallsført i disse forsøkskommunene, vil få tilsendt valgkort til registrert bostedsadresse.
For mer informasjon, se www.valg.no.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001