Det er ingen tvil om at folk elsker sine hager, terrasser og balkonger. Våren og forsommeren er derfor en hektisk tid for gartneriene. Mange vil ha en velklippet, friskt grønn gressplen og siden varmen her i Sør-Spania tillater det, vil de også virkeliggjøre drømmen om å ha en hageidyll med tropiske frukttrær og blomster.
Dessverre er grønne hager ikke det beste i kampen mot Costa del Sols tørke. Vi i Det Norske Magasinet har derfor tatt en titt på hvilke planter som egner seg best for sørlige hager med forutsetningene som råder – med andre ord, planter som tolererer heten og samtidig ikke krever for mye vann. Mange av disse plantene krever også knapt noe vedlikehold, men byr likevel på naturlig skjønnhet.
Med oss har vi hage- og landskapsmesteren Ronnie Nordin som er ekspert på hageplanlegging og Middelhavsvekster.
Planlegg før du planter
Før du går og kjøper nye planter, er det lurt å gjøre litt planleggingsarbeid. Husk at unge eller nyplantede vekster krever mer vanning inntil rotsystemet har blitt utviklet, slik at planten selv klarer å søke etter fuktighet i jorden. Det kan ta opptil ett til to år, eller til og med lenger, avhengig av hvor raskt den individuelle plantes rotsystem utvikler seg, opplyser Nordin. Han forklarer samtidig at planter som vokser i potter krever mer vann enn planter som vokser rett i jorden, da disse kan strekke ut røttene sine i leting etter vann, noe som potteplanter ikke kan. Blomsterpotter utsettes også for mer vind og sollys, så pottejorden tørker raskere og må vannes oftere.
Med dette sagt, her kommer en liste over ni planter som klarer seg forholdsvis bra med lite vann.
Rosmarin (Rosmarinus)
Rosmarin er en kjendis blant aromatiske planter og brukes flittig i både matlagning, helse og skjønnhetspleie. Det er en busk som tolererer tørken bra i visse perioder av året, og man kan ofte se den vokse vilt på Costa del Sol. Som alle planter, trives den selvfølgelig best når den fritt kan strekke ut sine røtter i jorden, kanskje på en solfull plass i kjøkkenhagen, men den kan også dyrkes i en potte.
Lavendel
Det finnes mange forskjellige typer lavendel, og varianter Lavandula angustifolia, Lavandula dentata og Lavandula stoechas greier varmen og tørken ganske bra. Lavendel er mer sårbar enn rosmarin, da den kan visne hvis den står tørt, men den trives fremdeles med sol og trenger bare litt vann en gang iblant. Lavendel er kjent for å spre farge og glede i hagen med sine aromatiske små, blålilla blomster – ikke bare for oss selv, men også for sommerfugler og andre innsekter.
Amelia (Abelia grandiflora)
Den blomstrende ameliaen er riktignok sartere, men den er også en motstandsdyktig busk som kan overleve med små mengder vann og korte tørkeperioder. Derfor passer den å ha både i jorden og i potter. Planten trives best med moderat vanning, og når den trives, byr den på en mengde med små, hvite, velduftende blomster. Abelia blomstrer fra vår til høst. Bladene kan skifte farge, og om vinteren mister den en del av sine blader.
Bakkestjerne (Erigeron karvinskianus)
Tenk deg et hav med rosa og hvite små blomster som minner litt om tusenfryd – slik ser bakkestjernen ut. Planten kan dekke store overflater og den blomstrer nesten året rundt. Det er en praktfull, nesten evigblomstrende plante som kan leve med bare litt vann.
Granateple (Punica granatum)
Man kan se viltvoksende granatepletrær på Costa del Sol, og mange har også dette treet i hagen. Granateple tilhørte tidligere plantefamilien granatepleplanter, men den er ifølge senere forskning klassifisert som kattehalefamilien. Det er et tørketolerant tre som kan bli åtte meter høyt. De har små grønne blader og blomstrer med røde spredte blomster i sommerhalvåret når de popelære og sunne fruktene utvikles.
Oliventre (Olea europaea) Bildeforslag:
Dette er kanskje den mest symbolske planten for Andalucía. Oliventreet vokser vilt i naturen på mange steder, men dyrkes også i stor skala for utvinning av det flytende gullet – olivenolje. De meget karakteristiske krokete trærne som kan bli flere hundre år gamle, er like vakre i det fri som i hagen. Treet greier tørke veldig bra, selv om mengden frukt som produseres påvirkes negativt når det er mangel på nedbør. Oliventreet er dessuten grønt hele året.
Sagopalme (Cycas revoluta)
Sagopalmen, på norsk noen ganger kalt kongepalme, beskrives gjerne som livskraftig. Den er både fin, dekorativ og lettstelt. Planten krever ikke mye vann, og da den vokser veldig langsomt (den kan bli 100 år gammel) kan den plantes enten i jorden eller i en potte.
Dasylirion longissimum
Denne planten fra aspargesfamilien er en flerårig busk som ligner på langt, dekorativt gress. Den vokser langsomt og er både tilpasningsdyktig og lett å stelle. I tillegg greier den tørken fint. At den også passer å ha i potte, gjør den utmerket for terrasser på Costa del Sol.
Oleander (Nerium oleander)
Oleanderen er en eviggrønn busk (kan også vokse som tre) med lett duftende rosa eller hvite blomster. Den har sitt opphav i Middelhavsområdet og ses ofte viltvoksende ved motorveiene, der den strekker sine røtter langt ned i bakken for å finne vann. Oleander håndterer tørke bra og får den bare litt vann, byr den på en vakker blomsterprakt. Den kan plantes både i jorden og i potter.
Vann effektivt! *
Hvordan vi vanner plantene våre, har stor betydning for hvor effektiv vanningen er. For potteplanter bør man passe på at jorden blir gjennomvåt, slik at vannet når ned til røttene i bunnen av potten og ikke la jorden tørke helt ut. For planter som vokser i jorden, bør man passe på at vannet trenger skikkelig ned i bakken og når plantens rotsystem. Når vannet trenger ned, vokser også plantens røtter lengre ned i søken etter vann, og ikke oppe på jordoverflaten hvor jorden tørker raskere ut. Det er viktig å tilpasse vanningen til årstiden, da varmere perioder krever mer vanning på grunn av raskere uttørking av jorden, men også fordi tilveksten er størst i denne årstiden.
Hage- og landskapsmesteren Ronnie Nordin tipser om at i stedet for å vanne kraftig i kortere tid, bør man ha et lett trykk i vannslangen med en tynn vannstråle. Man lar deretter slangen ligge inntil planten i rundt 30 minutter, så kan jorden og planten ta opp og dra nytte av de dyrbare vanndråpene på beste vis.
Når på døgnet man vanner, er også viktig. Nordin forklarer at den beste tiden for vanning er kveldstid, etter at solen har gått ned. Da fordamper ikke vannet i samme grad som når solen står høyt på himmelen. Dessuten konsentrerer plantene seg på å ta opp sollys på dagtid og utnytter vannet mye bedre kveldstid – minst 50 prosent bedre hvis man vanner riktig, beregner Nordin.
”Som oppsummering kan det sies at uansett hva slags planter det er snakk om, så er det essensielt å vanne plantene riktig for unngå vannsløsing. Hvor mye vann en plante trenger, er ikke bare avhengig av hvor tørt det er, men også om planten er ung eller har et rotsystem som klarer å ta opp vann selv”, forklarer Nordin. Han legger til at man også bør unngå kraftige beskjæringer av trær og andre planter i de varmeste månedene av året, da det stresser plantene. Men det kommer vi tilbake til i en annen artikkel.
Kaktuser, sukkulenter og palmer
Andre planter som tåler det sør-spanske tørre og varme klimaet, er sukkulenter, agave og kaktuser som er typiske ørkenvekster. Også palmer generelt, fremfor alt daddelpalmer og kanaripalmer kan anbefales, delvis fordi de er dekorative og delvis fordi de har en veldig god evner til å lagre vann. Palmer er dessuten nyttige for plantene rundt dem, da palmenes røtter kan strekke seg 300 meter ned i jorden og ta opp vatten til de andre plantene – tenk bare på frodige oaser i ørkenlandskap som jo alltid har palmer.
*Det Norske Magasinet oppfordrer at man følger eventuelle vannrestriksjoner.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001