Månedsmagasinet på Costa del Sol

1,20 € for en café con leche, 2,5 € for et glass vin og 4 € for en kilo med tomater …
Spania har alltid vœrt rimelig for folk fra Nord-Europa, men i det siste året har prisene skutt i vœret – spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina. Strøm, bensin og matvarer er merkbart dyrere, og de fleste spanjolene har måttet stramme inn beltene og legge om forbruket sitt. Men påvirker også prisøkningene utlendinger som bor her fulltid eller som kommer ned til sine spanske hjem deler av året? Vi har spurt 8 på gaten om hvordan prisøkningene påvirker deres liv og hverdag i Spania.

1. Hvordan og på hva har du mest merket prisstigningene i Spania?

2. Har prisøkningene gjort til at du har forandret dine shoppingvaner?

3. Hva synes du er dyrt nå i Spania? Er det fremdeles mye rimeligere enn andre steder?

4. Tillater du deg å gå ut og spise og kose deg som før? 

5. Når og hvordan tror du økonomien vil bli bedre igjen?


Hildegunn Bergmann (55), tannlege og Bjørn Bergmann (54) organist/musikkpedagog

Uthevet sitat:
«Ja, vi koser oss som før! Det har blitt noe dyrere, men likevel unner vi oss å spise ute i ferien.»

1. Siden vi kjøpte for 10 år siden har alt steget jevnt og trutt, i tillegg til at kronen har svekket seg i forhold til euroen. I det siste er det selvfølgelig bensin- og strømprisene som er ekstremt høye.

2. Klær og sportsutstyr har endret seg lite, så der handler vi som før. I matbutikken er vi blitt flinkere til å kjøpe butikkene sine ‘first-price’- merker, som er billigere både her og hjemme.

3. Vi spiller mye tennis med og uten trener. Der er prisene nå blitt de samme som i Norge. Å gå til frisør derimot er jo veldig mye rimeligere enn i Norge, så det passer vi på å få gjort her.

4. Ja, vi koser oss som før! Det har blitt noe dyrere, men likevel unner vi oss å spise ute i ferien.

5. Akkurat nå er det jo pandemi og krig som preger hele verdensøkonomien. Det gleder oss å se at turismen er omtrent tilbake til normalt i Spania, da dette utgjør en stor del av spansk økonomi. Vi nordmenn er uansett privilegerte med våre lønninger. Vi sliter nok ikke like mye med prisoppgangen som spanjolene. Det er uansett godt å være norsk i Spania!


Paul Woodman (43) IT-konsulent

Uthevet sitat:
«Det er positivt at det nå blir gjennomført prisregulering og at lønnsomme selskap bidrar mer til fellesøkonomien.»

1. Jeg merker jo at alt har blitt dyrere, men må jo fremheve at drivstoff, gass og elektrisitet er det jeg merker mest.

2. Egentlig ikke, men man blir jo mer bevisst på ting og følger med på prisutviklingen. 

3. Drivstoff og elektrisitet er helt klart mye dyrere. Selv om man kan se at dette også er dyrt i andre land, for eksempel i Norge. Men i forhold til spanske lønnsinntekter, svir nok dette mest. Forskjellen mellom rik og fattig er mer markant nå.

4. Ja, men man er fremdeles litt post-Covid her, så det har blitt naturlig begrenset. Det blir mer til at man benytter seg av Glovo og får mat levert på døra. Men nå i varmen skeier vi mer ut.

5. Mange bedrifter i de største regionale økonomiske stedene vil nok klare seg gjennom den krisen verdensøkonomien nå opplever. Mens andre regioner vil være mer sårbare. Det er derfor positivt at det nå blir gjennomført prisregulering og at lønnsomme selskap bidrar mer til fellesøkonomien. Tror nok lønnsutviklingen vil spille en stor rolle på hvordan hver enkelt vil få det i hverdagen, men når lønnsforskjellene mellom rik og fattige blir utjevnet, kan man antagelig se lys i enden av tunnelen


Livi Foss (57) Møbelsnekker 


Uthevet sitat:
«Jeg prøver å begrense bilbruken så mye som mulig.»


1
. Den eneste prisstigningen jeg har merket meg er bensinprisen.

2. Jeg prøver å begrense bilbruken så mye som mulig og handler mer på nettet.

3. Mer eller mindre som svar nummer en, grunnet vekslingskursen har alt blitt dyrere for meg i Spania også.

4. Siden det å gå ut og spise ikke er likestilt med å kose seg, vil jeg si at jeg går ut like sjeldent som før, og foretrekker andre måter å kose meg på.

5.Jeg tror ikke at prisene vil senkes når de som sitter på toppen og tjener penger har funnet at forbrukerne ikke har vilje/ mulighet til å opponere. 


Francisco José Morilla (54) Muremester og rørlegger

Uthevet sitat:
«Da jeg var ung kunne jeg gå ut på by’n med 1000 pesetas (6 €) og komme hjem med 500 pesetas i lomma, selv om jeg var ute og drakk nesten hele natta, men nå kommer du ikke utav det under 200 euro.»

1. Alt har blitt så mye dyrere!!! Spesielt strøm og mat. Jeg jobber i byggebransjen og der har alle materialkostnadene gått opp. Det er mest på grunn av krigen i Ukraina. Vannregningene har også blitt dyrere. Da jeg var ung kunne jeg gå ut på by’n med 1000 pesetas (rundt 6 euro) og komme hjem med 500 pesetas i lomma, selv om jeg var ute og drakk nesten hele natta, men nå kommer du ikke ut av det under 200 euro.

2. Prisene går opp hver uke, så jeg følger nøye med og går i forskjellige matbutikker og handler. Olivenoljen har gått veeeeeldig opp, men jeg har en venn fra Córdoba som tar meg seg en 5-liter-kanne med olivenolje som jeg får til halv pris. Jeg er også veldig glad i øl, men jeg har mine spesielle barer hvor jeg får en øl til nesten samme pris som før.

3. For oss spanjoler er det dyrt, selv om jeg vet at ting er mye dyrere i utlandet. Jeg er fryktelig irritert over alle prisøkningene!

4. Jeg bryr meg ikke om at restaurantene har øket prisene – når jeg får lønninga mi, så tar jeg med meg kona, mi Suzi, ut på restaurant som før, selv om det har blitt dyrere.

5. Jeg tror prisene vil gå litt ned til neste år. Vel, håper!


Adam Ravn Gusjås (19) student

Uthevet sitat:
«Lønningene til lavlønte må heves i takt med prisstigningene.»

1. Jeg merker prisstigning på mat og drikke.

2. Nei. Selv om prisene har steget, er de fortsatt rimelig sammenliknet med Norge.

3. Som jeg sa, mat og drikke, men fremdeles rimeligere her enn i Norge

4. Ja. Jeg er som oftest ute med familien og de spanderer. (Mamma betaler …) Men hvis jeg betaler selv, så er det ikke ille.

5. Når krisen i verdensøkonomien blir bedre, tror jeg det vil være positivt for Spania. Og tiltakene som nå settes inn av myndighetene vil begrense inflasjonen, men lønningene til lavlønte må heves i takt med prisstigningene.


Anita Lotsberg (57) uføretrygdet

Uthevet sitat:
«Jeg tror ikke det blir noen bedring før vi får energiprisene ned.»

1. Jeg bor alene og har derfor ikke de store utgifter til mat. Det merkes mest når en går ut og spiser.

2. Nei, jeg har ikke endret på noen av mine shoppingvaner.

3. Selv om prisene har steget, er prisene her i Spania mye lavere enn hjemme i Norge.

4. Ja, jeg går ut og spiser og koser meg like ofte nå som før.

5. Det er jo i hovedsak strøm- og gassprisene som har gjort at prisene på annet har gått opp. Og jeg tror ikke det blir noen bedring før vi får energiprisene ned. Når det blir, er umulig å svare på. Vil legge til at Spania er ett flott land å være i. Jeg trives veldig godt her nede!


Roger Felipe Lorentzen-Tjelde (53) Frisørutdannet

Uthevet sitat:

«Vi har dyre forsikringer og internett og TV koster omtrent like mye som Norge, men generelt har man et bedre liv i Spania enn Norge.»


1. Jeg merker mest prisforskjell på frukt og grønt. Det har gått mye opp. Brokkoli er nå 28 kr kilo! Ellers er maten nesten det samme som før. Strømmen var veldig dyr i vinter og de fleste hus i Spania er kalde på vinteren. Men de gjorde strømmen billigere fra juni i år. Bensin er også ganske dyrt nå, men vi får rabatt i kassa og det hjelper jo litt.

2. Jeg shopper ikke så mye som før.  

3. Det er ganske dyrt å eie her nede. Jeg kjøpte bolig i El Montemar Carihuela i Torremolinos for seks år siden og dette er mitt tredje år med residens. Vi har dyre forsikringer og internett og TV koster omtrent like mye som Norge, men generelt har man et bedre liv i Spania enn Norge. Jeg flyttet ned p.g.a. helsen. Det er mye bedre for meg enn i kalde Norge, spesielt på vinteren.

4. Jeg går ikke mye ut for mat eller drikke. Jeg liker best hjemmelaget mat som jeg lager selv.

5. Jeg tror det kommer til å ta noen år for folk å komme seg tilbake til mer normalt. Ingenting har vœrt ‘normalt’ siden Covid-19 dukket opp!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.